Rase exotice de porumbei, găini, papagali, iepuri şi un cangur pitic îi aşteaptă pe clujeni la Expo Transilvania în acest weekend

Rin, răsfăţatul Expo-Napoca / Foto: Dan Bodea

Expoziţia Expo-Napoca

Centru expoziţional Expo Transilvania găzduieşte în acest weekend o expoziţie inedită dedicată iubitorilor de animale. Când intri în cadrul Expo-Napoca, ai impresia că e dimineaţă. Cocoşii de rasă se întrec în cântat, anunţând parcă zorii zilei. Rase exotice româneşti sau străine de porumbei, găini, papagali, raţe, arici albi şi iepuri aşteaptă să fie admirate, fotografiate şi apreciate de publicul avizat sau de simplii iubitori ai celor care nu cuvântă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un invitat special al expoziţiei este cangurul Rin, singurul cangur de companie din România care îi aparţine clujeanului Claudiu Gheorghiţă. Rin a fost vedeta expoziţiei încă din prima zi, când s-a lăsat răsfăţat mai ales de copiii care au trecut pragul centrului expoziţional, oferindu-le acestora ocazia de a se fotografia cu el, în timp ce micuţii îl hrăneau cu salată verde sau alte delicatese pe care stăpânul lui le-a pus la dispoziţie special pentru aşa ceva.

Rin are un ţarc amenajat special pentru el, unde poate ţopăi în voie şi un loc unde se poate retrage în momentele în care cheful de socializat îi piere. Cangurul a fost de mic învăţat cu oamenii şi în special cu copiii, întrucât nu au fost puţini cei care l-au vizitat acasă, după ce au aflat că simpaticul Rin trăieşte la Cluj. Văzând cât de mult îl iubesc cei mici şi cât de bine reacţionează cangurul în prezenţa micuţilor, Claudiu doreşte ca pe viitor să participe cu acesta la petreceri pentru copii. 

FOTO. Rin, singurul cangur de companie din România, locuiește la Cluj!

“Am fost invitaţi la această expoziţie, de fapt Rin este invitatul special. Este primul lui eveniment. S-a comportat foarte bine cu micuţii care au intrat la el în ţarc. Copiii l-au hrănit, i-au dat pâine, salată, lucernă presată. A fost activ toată ziua”, povesteşte Claudiu.  

Stăpânul îi pregăteşte micuţului cangur o surpriză în viitorul apropiat. Este vorba despre o prezenţă feminină, pentru a avea şi Rin propria familie, din aceeaşi specie, de această dată.

“În cadrul expoziţiei avem în jur de 500 de exemplare: 300 porumbei, 120 de găini, 70 de iepuri, câteva raţe, un cangur. Avem rase de porumbei pe cale de dispariţie, atât româneşti, cât şi din străinătate. La găini avem una dintre cele mai mari rase, dar şi singura rasă românească omologată, Gât Golaş de Transilvania. Avem şi rasa Araucana. Gâinile din această rasă nu au coadă, au mustăţi şi fac ouă verzi”, explică Andrei Nistor, unul dintre organizatori.

Porumbei 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Găini 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Iepuraşi

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Arici albi 

Foto: Dan Bodea

Papagali exotici

Daniel Ciocănescu este crescător de păsări de mai bine de 20 de ani. Locuieşte la Lugoj, unde le-a creat celor peste 180 de papagali pe care îi deţine toate condiţiile. În cadrul expoziţiei Expo-Napoca acesta a venit cu zece rase exotice.

“Avem aici Papagalul Rege, o rasă mai rară, Marele Alexander, Micul Alexander, Roselle Rubin, Papagalul Kakariki, care face exact cum face capra.  Cei mari vorbesc, dar trebuie învăţati. Pentru mine, această activitate e un hobby. Am început acum 20 de ani, cu un peruş. Apoi i-am luat acestuia o pereche. Pe urmă am cumpărat alte perechi şi tot aşa. Doi ani m-am ocupat în special de papagali mici, apoi am trecut la cei mari. Acum am 14 specii şi aproape 200 de exemplare. Aş putea să fac singur o expoziţie exotică. În ţară nu merg prea mult la expoziţii. Nu sunt multe pentru păsări exotice, dar iar cele existente nu au condiţii bune. Papagalii, de exemplu, nu pot să stea în curent sub nicio formă. Rezistă la frig, poţi să îi ţii chiar la -10 grade, pentru că îşi adaptează penajul, dar nu suportă curentul, suflul acela rece care vine spre ei. De asemenea dacă acasă au o anumită temperatură, iar la expoziţie una mai scăzută, acest lucru le poate fi fatal. Eu am acasă voliere mari, dar ai mei nu sunt învăţaţi la temperaturi mari. E bine pentru că astfel am putut să îi aduc la Cluj”, povesteşte crescătorul.

Papagalii sunt sensibili la sperieturi. O pisică, de exemplu, le poate provoca un infarct. “Am păţit şi acest lucru, din păcate. Sunt sensibili. Dacă vrei să te împrieteneşti cu un papagal, dacă vrei ca acesta să fie blând, să vină la tine când îl chemi, să ţi se aşeze pe mână, să te pupe,  trebuie să te ocupi de el de când e mic. Am avut câţiva blânzi, dar i-am vândut. Trebuie timp, răbdare. Trebuie să te comporţi cu ei exact ca cum te comporţi cu un copil. Eu mă ataşez foarte tare de ei. Acasă, la bucătărie, mi-am pus un geam termopan mare, ca o vitrină pentru a-i putea vedea. De acolo văd toate volierele. La o simplă privire îmi dau seama dacă ceva nu e în regulă, dacă un papagal e bolnav. Trebuie să îţi placă mult să faci acest lucru, pentru că este o activitate căreia trebuie să îi dedici foarte mult timp. Fiecare rasă e frumoasă şi specială în felul ei”, spune Daniel.

O problemă cu care se confruntă însă crescătorul este lipsa medicilor specializaţi pe păsări exotice în România. Colaborează însă, chiar dacă uneori îi este peste mână, cu un cabinet din Germania şi cu un laborator din Cehia pentru testele ADN.

[stextbox id=’custom’]

Program de vizitare:

Sâmbătă, 18 noiembrie: 10:00 – 18:00

Duminică, 19 noiembrie: 10:00 – 14:00. 

Evenimentul se desfăşoara în pavilionul expoziţional Expo Transilvania în intervalul 17.11.2017-19.11.2017. 

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ada says:

    Se poate lua legatura cu proprietarii de la expozitie?

Postaţi un comentariu