Rampa temporară de deşeuri care va fi amenajată de RADP costă 4, 6 milioane de lei

Foto: Dan Bodea

Termenul până la care gunoaiele Clujului sunt transportate la Oradea se apropie încet dar sigur de final. Între timp, pentru că despre finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor nici nu poate fi vorba, autorităţile caută tot felul de soluţii. Aşa că primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca au dat undă verde în iulie Regiei Autonome a Domeniului Public să facă o rampă temporară. Numai că regia nu are de unde să acopere costurile şi cere o subvenţie.

La şedinţa de joi consilierii locali vor dezbate un proiect care prevede acordarea unei subvenţii de 4.625.000 de lei către RADP tocmai pentru a construi această  rampă temporară de stocare a deşeurilor. Aceasta după ce la începutul lunii iulie prin HCL 263 consilierii aprobau darea în administrarea regiei a două terenuri din Someşeni, unul în suprafaţă de 3.957 de metri pătraţi şi celălalt cu suprafaţa de 4.676 de metri pătraţi cunoscut sub denumirea de Drumul Cişmelei, tocmai pentru realizarea unei rampe temporare de stocare a deşeurilor. RADP a şi început anumite lucrări preliminare pentru construirea rampei, întocmindu-se şi un deviz estimativ de cheltuieli în acest sens. Deoarece în bugetul pe acest an regia nu avea prevăzute fonduri pentru o asemenea investiţie, RADP a încercat să acceseze un credit, însă nu a reuşit să obţină finanţarea. Ca atare, dacă doreşte ca această rampă să devină realitate CL trebuie să aprobe acordarea acestei subvenţii.

Platforma care va fi realizată este situată la circa patru kilometri este de Cluj-Napoca, accesul urmând să se facă dinspre nord pe un drum de pietriş conectat la şoseaua principală. Suprafaţa efectivă pentru rampa temporară este terenul de 3.957 de metri pătraţi.”Rolul principal este de a depozita temporar şi transfera deşeurile într-un amplasament de depozitare conform”, se arată în referatul de fundamentare al HCL trimis de regie. RADP estimează că ar putea realiza în acest an venituri de circa 750.000 de lei din exploatarea rampei care ar urma să fie pusă în funcţiune la finele lunii octombrie. Tariful referenţial de depozitare este de 46 de lei per tonă, estimându-se că în cele două luni de funcţionare din 2015, adică noiembrie şi decembrie, pe această rampă ar urma să ajungă 8.167 de tone de deşeuri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu