PSD arată cu degetul spre Boc, Buda și Tișe: Guvernul lor a închis spitale, nu le-a construit
Crește agitația în jurul (ne)construirii Spitalului regional de Urgență Cluj-Napoca. Săptămâna trecută, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, anunța, susținut de europarlamentarii PNL Daniel Buda și Marian Jean Marinescu, intenția de a prelua proiectul de construire a Spitalului Regional. ”Este inadmisibil ca după ce un an de zile s-a lucrat la studiile de fezabilitate, la întăbularea și radierea construcțiilor de pe acel teren, să ajungem să vedem că Guvernul abandonează acest proiect pentru 2025, ca și cînd guvernarea este veșnică a PSD-ului.”, spunea șeful județului.
La sfârșitul săptămânii trecute, s-a trecut la strângerea de semnături în acest sens.
“Prin această iniţiativă solicităm actualului Guvern să deblocheze fondurile europene alocate de Comisia Europeană astfel încât, acest proiect de importanţă regională şi naţională să fie concretizat. Clujenii şi ardelenii au dreptul la sănătate şi la un spital ultramodern şi european. Semnăturile strânse în cadrul campaniei vor fi depuse la Guvernul României”, au transmis liberalii clujeni.
„Spitalul Regional de Urgenţă reprezintă o «rană deschisă» a Clujului, la propriu şi la figurat. Mor oameni cu zile din cauza faptului că acest spital nu se realizează. Am făcut tot ce a fost necesar pentru a avea terenul disponibil pentru spital. Mai trebuie ca Guvernul să folosească banii europeni şi să construiască spitalul. Sunt convins că semnăturile clujenilor vor determina guvernanţii de la Bucureşti să înceapă lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă”, a transmis și primarul Clului, Emil Boc.
”Emil Boc a uitat că a închis spitale în 2011”
Reacția celor din PSD nu a întârziat.
”Imediat după anunţul guvernamental că ‘spitalele regionale – Iaşi, Craiova şi Cluj – se vor finaliza din fonduri europene etapizat’ dar şi că nu este ‘exclusă construcţia de spitale regionale prin instrumentul parteneriatului public-privat’, corul de bocitoare din PNL Cluj a demarat o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, populistul Emil Boc uitând că a închis zeci de spitale în 2011.
În acest moment suntem în etapa pachetului de pregătire pentru construcţia spitalelor, România urmând să trimită Comisiei Europene, anul viitor, studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale. Cu siguranţă că existau alte expectanţe, însă spre deosebire de nimicul pe care l-au făcut Alin Tişe, Daniel Buda şi Emil Boc în perioada 2004-2012, când s-au bucurat discreţionar de puterea politică din România şi din judeţul Cluj, s-au făcut paşi în faţă!” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.
Având în vedere demersul celor trei, consider că ori neruşinarea patologică ori amnezia i-a făcut să uite că:
- Prefectul Alin Tişe (2007), apoi preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe (2008-2012) anunţa în 2007 “începerea construirii spitalului regional de urgenţă”, apoi în 2010 “prin parteneriatul public-privat, construcţia va începe în primăvară”.
- În 2008, Ministrul Sănătății din Guvernul Boc i-a predat preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, dlui. Alin Tişe un Studiu de Fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență, studiu pentru care s-au cheltuit milioane de euro. Guvernul Boc nu a mai ajutat cu nimic administraţia judeţeană în această speţă, spitalul rămânând schiţă
- În 2011, Guvernul Boc, prin vocea consilierului de stat Andreea Paul Vass, a anunţat construcţia a şase spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti dar şi ridicarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, obiectivele fiind incluse în lista de proiecte prioritare în regim public-privat a Guvernului Boc. Niciun obiectiv nu a fost realizat.
- Aprilie 2011, 67 de spitale sunt închise de Guvernul Boc, în contradicţie cu ce anunţau PDLiştii în programul de guvernare al PDL, condus atunci de Emil Boc (http://www.cdep.ro/pdfs/guv200912/ProgramGuvernare.pdf-pagina 28): eficientizarea şi modernizarea serviciilor spitaliceşti!
- Alin Tişe, Daniel Buda şi Emil Boc, din calităţile lor de prim-ministru, deputat, preşedinte de Consiliu Judeţean, au închis un spital în Cluj în perioada 2008-2012 în loc să deschidă unul.
- “Demersul celor trei dar în special al domnului Tişe este penibil în contextul în care deşi în Consiliul Judeţean Cluj se bucură de o largă majoritate, sunt incapabili să construiască Spitalul Clinic de Urgență de Copii, darămite un Spital Regional de Urgenţă” a declarat deputatul Horia Nasra.
”Intenție cu valoare pur declarativă”
Intenția Consiliului Județean Cluj de a prelua proiectul de construire a Spitalului Regional nu are nicio altă valoare decât declarativă,este reacția comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu
„Potrivit legislației române doar autoritățile naționale pot decide care este beneficiarul. La ora aceasta în Programul Operațional Regional beneficiarul este Ministerul Sănătății. Fondurile europene sunt deja alocate și orice schimbare se poate face doar la solicitarea autorităților naționale”, a precizat comisarul european pe contul oficial de Facebook.