Protestul minerilor care s-au blocat la Roşia Montană continuă şi joi
Cei 22 de mineri din Roşia Montană care s-au blocat miercuri în galeria Cătălina Monuleşti refuză în continuare să iasă la suprafaţă, fiind decişi să nu renunţe la protestul lor, alţi angajaţi ai companiei miniere ameninţând că vor intra şi ei în mină, potrivit Agerpres.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, liberalul Florin Roman, şi colegul său de partid, primarul oraşului Cîmpeni, Călin Andreş, au discutat miercuri noaptea cu cei 22 de mineri blocaţi în subteran, care le-au transmis că vor ca politicieni de la Bucureşti să vină la Roşia Montană să vorbească cu ei. Potrivit vicepreşedintelui CJ Alba, alţi mineri au spus că se vor bloca şi ei în subteran, urmând ca de sâmbătă să intre în greva foamei.
Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai Roşia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în această lună, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.
Rata şomajului în Roşia Montană este în prezent de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Eugen Furdui, citat de Agerpres.
Minerii care s-au blocat în galerie au ameninţat, miercuri, că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă, la orele 12, nu vor merge în localitatea din Apuseni să discute cu ei liderul Senatului, Crin Antonescu, pe care-l consideră „principalul vinovat” de situaţia actuală privind proiectul miner, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.
Ei se află la o distanţă de circa un kilometru de intrarea în galerie. Un medic va verifica joi starea lor de sănătate, în condiţiile în care minerii se confruntă cu o umiditate mare şi cu o temperatură scăzută.
În acelaşi timp, zeci de angajaţi îi susţin de la gura minei pe colegii lor, continuând protestul pe care l-au început miercuri dimineaţa în Piaţa Centrală. Oamenii spun că vor să trăiască din minerit şi că s-au săturat de atâta aşteptat.
Mai multe comisii parlamentare au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, dezbătut în procedură de urgenţă.