Galerie foto | Protestul magistraților clujeni se radicalizează. De săptămâna viitoare, oamenii legii își vor suspenda activitatea judiciară în semn de protest față de adoptarea OUG7/2019
Circa o sută de magistrați clujeni au protestat timp de 30 de minute în această dimineața față de adoptarea OUG 7/2019. La protest au participat judecători și procurori în funcție, inclusiv procurori DNA și DIICOT, dar și auditori de justiție trimiși la Cluj de Institutul Național al Magistraturii.
Participanții la protestul derulat în tăcere purtau mesaje pe care se putea citi: ”Domnul ministru, ajunge…. Semnează un fost student al d-voastră”, ” Nu există justiție independentă fără procurori independenți”, ” Dacă tot ne-ați consultați, nu ne ignorați”, ”Secția specială pentru magistrați este o formă de presiune”, ”Solicitarea și obținerea avizului CSM nu este o opțiune, reprezintă o obligație!” ”Buna ‘reputație’ este pentru magistrații incomozi”, ”Secția specială pentru magistrați este înființată în contra avizului Comisiei de la Veneția.”
Judecătorul clujean, Cristi Dănileț, a anunțat radicalizarea formelor de protest ale magistraților chiar de la începutul săptămânii viitoare.
”În unanimitate, Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis, în afara protestului de astăzi, să suspende activitatea judiciară pentru cel puțin o săptămână începând cu data de luni. Asta înseamnă că vom intra în sală doar pentru cazurile urgente, e vorba despre cauzele cu arestați, ordonanțe președențiale, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative. În rest, nu vom soluționa cauze la Tribunalul Cluj.
Solicităm celorlalți colegi din țară, judecători sau procurori, să adopte forme radicale de protest pentru că dialogul cu autoritățile centrale judiciare a eșuat. De asemenea, am decis să declanșăm procedura de revocare a membrilor CSM. În ceea ce privește Tribunalul Cluj, va solicita revocarea celor doi membri ai CSM-ului care nu și-au îndeplinit obligațiile, și anume să adopte poziții clare, ferme, pentru apărarea reputației profesionale a magistraților și pentru a se opune modificărilor în cascadă la Legile justiției.
De asemenea, vom susține contestarea în justiție a organelor de conducere de la nivelul Inspecției judiciare pentru că în momentul de față șeful IJ și adjunctul său sunt desemnați de către Guvern, lucru inacceptabil, și de asemenea contestăm conducerea ecției de investigații a infracțiunilor din justiți, care prin OU 7 este în intregime subordonată ministrului Justiției.
Solicităm președintelui CSM, precum și președintelui statului, să sesizeze Curtea Constituțională pentru un conflicvt juridic de natură constituțională generat de adoptarea Ordonanței 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul controlului ierarhic constituțional și îl împiedică pe procurorul general al României să-și exercite obligațiile.
Mai solicităm parlamentului să ia în dezbatere în procedură de urgență OUG 7 și, de asemenea, să abroge dispozițiile legale cu privire la această secție de speriat magistrații, adică cea de investigare a infracțiunilor din justiție. Mai solicităm să interzică Guvernului, modificând legea de funcționare a acestuia, să mai adopte ordonanțe de urgență în materie penală, procedural-penală și în materia legilor justiției.
Solicită, de asemenea, Agenției Naționale de Integritate să verifice situația de conflict de interese și situația cu privire la averea ministrului Justiției și a Avocatului Poporului. Ne însușim declarația de pricincipii formulată de Forumul judecătorilor din România, recunoaștem această asociație ca reprezentând interesele judecătorilor și o mandatăm să ne reprezinte în negovierile cu autoritățile centrale. În fine, vom informa deîndată autoritățile europene având competențe în materie de justiție din Româmia cu privire la situația ivită în legătură cu modul de organizare și de funcționare a justiției din România, solicitând eventuala mediere cu instituțiile naționale.
Cred că este vremea să recunoaștem că au eșuat toate discuțiile colegiale, amicale, să le spun așa, cu cei din ministerul Justiției și din CSM, nu vedem o altă cale de soluționare a situației ivite decât prin măsuri radicale, prin proteste extreme, inclusiv cu blocarea activității. Urmează ca vinerea viitoare să ne reîntâlnim și să decim dacă prelungim sau nu protestul. Așteptăm ca toață țara, inclusiv cei de la Curtea Supremă să adopte forme similare de protest”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț la finalul protestului.
Magistratul clujean este un fost elev al ministrului Tudorel Toader.
”Eu sunt un fost student al domnului ministru și mă dezic în întregime de fostul meu profesor de drept. Este unul dintre oamenii care au format generații întregi de magistrați, dar prin măsurile adoptate de el și guvernul din care face parte, a dovedit că nu dă doi bani pe știința și pregătirea noastră. În calitate de mebru al Comisiei de la Veneția, ministrul Justiției nu rspectă standardele prescrise de acest înalt organism specializat în materie constituțională”, a mai spus Dănileț.
Protestul magistraților a fost susținut de pe margine de mai mulți clujeni nemulțumiți la rândul lor de adoptarea legilor justiției.
Galerie foto: Dan Bodea
FELICITARI !
Era nevoie de o astfel reactie din partea judecatorilor pentru a ii convinge pe simpli cetateni ca nu sunt singuri in lupta lor cu statul pradator instaurat de PSD