Protest pentru apărarea pădurii la Cluj-Napoca: Vrem planificare urbanistică, nu haos imobiliar
Într-un apel public, activiști de mediu din Cluj-Napoca cer stoparea șantierelor de sub Pădurea Hoia. „Vrem protejarea Pădurii Hoia și a pășunilor dimprejurul ei. Vrem planificare urbanistică, nu haos imobiliar. Vrem bunuri verzi comune și câștiguri pe termen lung pentru toți, nu profit pe termen scurt pentru puțini”, spun ei.
În video-ul postat pe Umbrela Verde, patru clujeni: biologul Dana Peca, avocatul Radu Mititean, ecologul Tibor Hartel și activistul Adrian Dohotaru arată de ce trebuie protejată pădurea Hoia și împrejurimile – https://www.facebook.com/umbrelaverdecluj/videos/944452876152968
În comunicatul lor se arată că Inspectoratul de Stat în Construcții (IST) a constatat într-un raport recent mai multe neconformități ale autorizațiilor de construire de sub pădure și arată că au fost emise „cu încălcarea prevederilor legale”
IST mai arată, conform documentului invocat, că nu a primit toată documentația din partea Primăriei Florești, nici Prefectura nu a primit Planul Urbanistic Zonal, care, atenție, potrivit coeficientului de utilizare a terenului, aduce 50.000 de oameni sub Hoia, dacă s-ar pune în practică!
„Cerem Primăriei Florești să revoce autorizația de construire pentru primul șantier început și solicităm IST să dispună oprirea lucrărilor realizate în mod necorespunzător.
Solicităm Prefecturii să suspende autorizațiile de construire prin contencios administrativ.
„Cerem Primăriei Cluj-Napoca și Direcției Silvice să instaleze bariere la drumurile din pădure și de lângă pădure astfel încât să nu fie folosite de utilaje de șantier ori de trafic auto, ci de iubitori de natură. Solicităm primarului Emil Boc să își respecte angajamentul și să aloce fonduri pentru un studiu de biodiversitate și implicit de administrare a Pădurii Hoia și a pășunilor astfel încât zona să devină arie naturală protejată, nu haos urbanistic la marginea Clujului”, spun autorii apelului.
Ei cer mobilizarea pentru duminică, 7 noiembrie, între orele 11 și 13, deasupra Donath Park. „Dacă suntem mai mulți de 100 de persoane din Cluj-Napoca, Florești și Baciu, ne împărțim în mai multe grupuri și păstrăm distanța socială. Vă recomandăm să veniți pe jos sau cu bicicletele, iar dacă veniți cu mașina să parcați la distanță de zona în care ne întâlnim. Puteți veni dinspre pădure, în plimbare de la Muzeul Etnografic, dar și dinspre strada Uliului sau strada Donath. Vă rugăm să respectați distanța socială și să purtați mască la manifestație”, se precizează în comunicat.