Proprietarii de terenuri din zona Pepinierei Becaș atacă în masă noul PUG. Consiliul Local le respinge plângerile

Șapte plângeri prealabile despuse de proprietarii de terenuri din zona Pepinierei Becaș împotriva prevederilor noului Plan Urbanistic General au fost analizate și respinse astăzi de consilierii locali. Reclamanții se plâng că plătesc rate pentru terenurile pe care acum nu mai au voie să construiască aproape nimic deoarece noua zonă este zonă verde cu funcțiuni de agrement. Mai exact acolo ar urma să fie amenajat un parc.

În toate cele șapte cazuri comisia de specialitate a propus respingerea plângerilor și menținerea hotărârii de aprobare a PUG-ului. Unii dintre proprietari și-au trimis și de această dată avocații să le susțină punctul de vedere în fața consilierilor.

”Doresc doar să vă aduc aminte înainte să votați că la plângeri similare în ședința din 29 ianuarie s-a votat pentru admiterea cererii, iar în alte cazuri se resping aceste plângeri. Pentru a nu exista o discriminare nejustificată cer ca plângerea clienților mei să fie admisă. Analizând referatul de specialitate acolo se precizează că autoritatea locală este suverană în modificarea UTR-urilor. Așa este, este corect, dar fără a încălca dreptul la proprietate privată”, a spus avocata familiei Sima care deține un teren în această zonă pentru care nu mai poate obține o autorizație de construire. Consilierii au votat însă pentru respingerea plângerii.

Avocata a căutat să aducă și alte argumente la următorul punct de pe ordinea de zi, privind o plângere similară. ”Clienții mei doresc doar să primească despăgubiri juste, nu ne opunem realizării acestui proiect frumos și util pentru Cluj, dar nu în orice condiții. Pe noi ne sperie că clienții vor primi în loc dacă acceptă cedarea terenurilor doar sume derizorii cum a fost cazul exproprierilor de la aeroport când s-a plătit 2 euro pe metru pătrat. Dorim doar despăgubiri la justa valoare”, a mai spus aceasta.

Arhitectul șef al municipiului, Ligia Subțirică a venit cu câteva precizări referitoare la faptul că în zonă totuși se poate construi în anumite condiții. ”Acolo se pot face terase, restaurante și alte clădiri care asigură funcționalitatea de spațiu de agrement, de la terenuri cu destinație sportivă, la destinații culturale sau de recreere. Dar într-adevăr locuințe, ceea ce vor probabil dânșii, nu se puteau face nici pe vechiul PUG, nici pe cel nou”.

”Știți că suntem deficitari la spațiul verde și când am propus această inițiativă de a face acolo un parc nu a fost nici o obiecție în consiliu, iar această opțiune s-a precizat și mai clar prin PUG, iar acum nu putem să venim să-l facem praf prin câte o hotărâre. Noi putem să centralizăm câte asemenea cereri avem în zonă, putem face o comisie de negociere cu proprietarii de acolo și un regulament și de undeva din toamnă să înceapă negocierile. Noi avem deja în buget 6 milioane de lei pentru despăgubiri ceea ce ar putea acoperi urgențele”, a spus primarul Emil Boc.

”Din 20 decembrie până acum nu s-a întâmplat nimic, am avut doar discuții sterile. Cât să mai așteptăm? Și să nu uităm că unii din clienții mei au luat credit de la bancă și plătesc rate pentru că li s-a dat legitima speranță că vor putea să își facă o locuință pe terenul cumpărat cu sacrificii”, a replicat avocata.

O altă colegă de breaslă a luat cuvântul la următorul punct atrăgând atenția asupra aceluiași lucru. ”Să înțelegem că acest parc se construiește de fapt din bani publici dar pe spezele privaților care au terenuri acolo?”

Totuși cele șapte plângeri similare au fost respinse. La fel și alte trei reclamații împotriva PUG-ului venite din partera unor proprietari din alte zone ale orașului. Au existat și trei plângeri admise parțial și una amânată pentru clarificări suplimentare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu