Proiectul „Descoperă-ți pasiunea în IT”, de la Cluj în toată țara
Cea de-a patra ediție a programului care le oferă elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, „Descoperă-ți Pasiunea în IT” se va lansa pe 19 martie. Noutatea ediției este faptul că programul a depășit granițele județului Cluj. Anul acesta, școli din Sibiu, Bihor și Mureș s-au alăturat programului, iar numărul elevilor înscriși a ajuns la 125. Mai mult, numărul firmelor implicate direct în program a ajuns la 12.
Citiți și: Ce aplicații au mai creat liceenii clujeni? Micii IT-iști, premiați pentru reușitele lor
„Totul a început de la o echipă de profesori de informatică care și-au dorit ca elevii să poată aplica practic ceea ce învață la școală. Ne bucură nespus să vedem că firmele de IT susțin în număr tot mai mare acest program. Mentorii cu care elevii interacționează în fiecare săptămână, de la care învață cum să muncească în echipă și cum să ducă la final un proiect sunt, poate, cel mai de preț ajutor”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, fondatorul și Președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.
Obiectivele asociației sunt de a crește numărul de tineri care aleg să urmeze o carieră în IT și de a contribui la recunoașterea regiunii ca important centru de educație și dezvoltare în IT. Dezvoltat cu scopul de a le oferi elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei, prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, programul este construit pe două componente esențiale: una practică și una de mentorat. Acestea vor fi sprijinite de cursuri și workshop-uri tehnice axate pe concepte și limbaje de programare, precum și sesiuni de soft skills și de antreprenoriat.
“Ce diferențiază acest program de altele din domeniu este exact această muncă practică. Elevii lucrează în echipe adevărate, iar rezultatele muncii lor sunt palpabile. Împreună cu mentorii, parcurg toți pașii necesari dezvoltării unui proiect, iar la finalul programului fiecare dintre ei are satisfacția de a fi pus umărul la crearea unei aplicații viabile”, mai spune Liliana Ștefan-Cazacu.
Atât mediul pre-universitar, cât și cel universitar susțin proiectul “Descoperă-ți pasiunea în IT”, prin Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” și Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Dintre marile companii și firme de IT ale Clujului, FORTECH, NetMatch, NTT DATA România , AROBS Transilvania Software, ArtSoft Consult, Betfair România Development, 3 Pillar Global, Softing, Qubiz, Around25, RIA Solutions Group și Oracle Academy sunt cele care și-au asumat responsabilitatea, oferind un ajutor real pentru elevi și au decis să se alăture marii echipe “Descoperă-ți Pasiunea în IT”.
[stextbox id=’custom’]
Cei 125 de elevi vor fi împărțiți în echipe de câte cinci, iar fiecare dintre cele 25 de echipe va fi coordonată de un mentor. Peste 20 de traineri și profesori le vor preda partea teoretică, în peste 200 de ore de training. Cursurile de bază vor fi OOP, limbaje de programare, baze de date, antreprenoriat, project management, de teamwork, comunication și presentation skills.
Festivitatea de deschidere a programului va avea loc luni, 19 martie, începând cu ora 16:00, la Liberty Technology Park Cluj.
[/stextbox]