Proiect pentru consolidarea sistemului de sănătate pentru implementarea programelor de screening pentru cancer, lansat la Institutul Oncologic Cluj-Napoca
Luni 09 septembrie 2019, a avut loc la Cluj-Napoca în cadrul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță”, lansarea proiectului CEDICROM 2 – ”Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” parte a programului AP 6 ”Provocări în sănătatea publică la nivel european”.
După încheierea cu succes a proiectului CEDICROM lansat în martie 2015, care a avut ca temă ”Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc să pună în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenții de detectare precoce eficiente”, CEDICROM 2 a apărut nu doar ca o necesitate, ci ca o continuare firească a liniei trasate în acea primă etapă. Finanțat din fonduri norvegiene, acest proiect cu un buget de aproape 2 milioane de euro și o durată de 24 de luni își propune îmbunătățirea asigurării calității serviciilor medicale integrate preventive și curative legate de prevenirea cancerului de col uterin în rândul populației defavorizate la risc din comunități și zone izolate.
Proiectul CEDICROM 2 va ajunge în aproximativ 100 de comunități din 7 județe prestabilite și se desfășoară sub forma unei asistențe medicale primare comunitare integrate, pilotând campania de informare “din ușă-în-ușă” și folosind 20 de experți comunitari locali (mediatori și asistente). De asemenea, va exista și o campanie media pentru sensibilizarea și mobilizarea populației țintă. Obiectivele generale ale strategiei campaniei de informare vor fi atinse prin dialog continuu, prin participarea și cooperarea efectivă, prin sprijin uman și financiar și prin implementarea eficientă a lecțiilor învățate în timpul proiectului anterior.
Proiectul CEDICROM 2 le va oferi tuturor femeilor depistate cu leziuni precanceroase în proiectul CEDICROM follow-up și tratament adecvat. Proiectul actual se va concentra mai ales pe femeile neasigurate, care nu au acces la tratament gratuit și care fac parte din grupurile defavorizate din comunitățile de romi sau alte minorități etnice și comunitățile rurale izolate din zone montane, zonele de frontieră ale țării, Delta Dunării, etc. Scopul proiectului este acela de a face o propunere de realizare a programului de screening care să cuprindă toate femeile din grupa de vârstă vizată indiferent dacă au asigurare medicală sau nu.
Pentru a ajunge la o audiență mai largă la nivel regional, diseminarea informațiilor va viza următoarele grupuri:
1) Populația generală și grupurile defavorizate de romi și alte grupuri etnice;
2) Experți comunitari locali (asistenți medicali, mediatori);
3) Medici și specialiști în domeniul oncologiei;
4) Ministerul Sănătății – ca parte a interesului național;
5) Audiența generală;
6) Comunitatea științifică.
Din partea promotorului proiectului, Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, la eveniment a participat Dr. Florian Alexandru Nicula, director de proiect iar din partea partenerului norvegian OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS HF / KREFTREGISTERET, invitată a fost Dr. Mari Nygard.