Producătorii români, „săracii Europei”. Verificări la Ministerul Economiei, în urma scandalului de la SIAL Paris
Mai mulți producători din Transilvania ar fi trebuit să participe în perioada 16-20 octombrie la SIAL Paris, cea mai mare expoziție dedicată inovațiilor alimentare din lume, în cadrul căruia participă 7.000 de expozanți din 104 țări. Ardealul ar fi fost reprezentat, dacă lucrurile ar fi decurs bine până la capăt, de branduri precum Cosm-Fan, De la Ferma, Mariflor, Luna Solai, Transavia, Prefera Foods, Salamandra, Sam Mills, Vladalex, Dachim etc. În total, prin intermediul unui program derulat de Ministerul Economiei, au fost admiși să participe la acest târg 55 de producători români. Pe listă oficială SIAL au fost trecuți 66 de producători.
Totul a decurs bine, până la un moment dat, când, înainte cu câteva zile de începerea târgului, producătorilor li s-a comunicat că înscrierea nu mai este gratuită și că trebuie să achite 1.500 de euro doar pentru stand, la care se adaugă chetuielile cu transportul personal și transportul mărfii.
Ce s-a întîmplat de fapt și cum anume s-a ajuns la această situație, a relatat chef Adi Hădean, printr-un live susținut pe Facebook din cadrul târgului unde își promovează uleiurile presate la rece. Adi Hădean este de altfel singurul clujean care s-a mai prezentat la SIAL, ceilalți producători renuntând la idee.
„Am venit la SIAL pentru a-mi lansa, prezenta și vinde, eventual, dacă e posibil, uleiul presat la rece și mi-ar fi plăcut povestesc despre asta. Dar voi povesti despre durerea producătorilor români care ar fi vrut să facă exact același lucru. SIAL ar fi fost pentru o șansă foarte bună să își promoveze produsele, să promoveze produsele românești și România în străinătate. Am participat cu toții la un program guvernamental, intermediat de Ministerul Economiei, prin care ni se oferea chirie, stand și transport la Paris. Cu câteva zile înainte de începerea târgului întreaga treabă s-a schimbat. Ministerul Economiei a trimis o scrisoare oamenilor, spunându-le că nu se mai ține pentru că nu au reușit să se organizeze destul de bine, iar cine vrea să participe poate să o facă, contra sumei de 1.500 d euro.
Organizarea pavilionului românesc ar fi trebuit să fie în sarcina unei firme. O firmă care a participat singură la licitație și care a câștigat, doar că nimeni de la minister nu a plătit ceea ce trebuia să facă firma repsectivă. Firma a ajuns aici la Paris, a stat cu două zile în parcare și dacă a văzut că nimeni nu plătește, s-a luat și s-a cărat. Producătorii români care au mai venit, au încercat să se descurce singuri, pentru că s-au trezit pe beton, în complexul expozițional. Cuiva i s-a făcut milă de milogeala reprezentanților producătorilor români și i-a ajutat cu o mochetă. Altcuiva i s-a făcut milă și a debarcat dintr-un camion niște mobilier mizerbail pe care producătorii au început să îl curețe cu ce și-a adus fiecare de acasă”, a transmit Adi Hădean de la Paris.
Mai mult, producătorii participanți ar fi fost obligați se semneze „prezența” și li s-a spus că cei care nu au mai participat vor fi sancționați cu o amendă în valoare de 2.000 de euro!
„Noi suntem unul dintre producătorii calificați care a decis să nu mai participe la această acțiune tocmai că înainte cu câteva zile am aflat că amenajarea și logistica pentru acest târg nu au mai fost susținute de către minister așa cum prevedea programul guvernamental. Amenajarea în trei zile a pavilionului expozițional, oricâtă voința ar fi fost din partea unora, era practic imposibilă. Nimeni nu a menționat că noi am achitat o garanție Ministerului Economiei fără ca acesta să-și onoreze promisiunile. Și tot noi suntem răspunzători? Pentru că am ales să nu ne ”promovam” imaginea în haosul creat doar pentru a bifa un număr?”, se întreabă Felicia Tulai, deținătoarea brandului Luna Solai.
Garanția respectivă reprezintă suma de 2.000 de lei, bani pe care fiecare producător a plătit-o înainte de participare.
Verificări
Premierul Dacian Cioloș a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei după eșecul României de la SIAL 2016. Ministrul Costin Borc a fost acuzat public că nu a sprijinit participarea producătorilor români din industria alimentară la SIAL 2016.
„Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme și că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300.000 de euro pentru chirie și utilități. Trebuie însă să învățăm din fiecare greșeala, îmi cer scuze față de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocrația din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai ușoare pentru firmele cu care interacționăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eșecuri”, a transmis Costin Borc printr-o postare pe Facebook.
Ministerul Economiei a precizat prin intermediul unui comunicat de presă, că pentru participarea firmelor românești la târgul SIAL Paris, desfășurat în perioada 16-20 octombrie, Ministerul Economiei, Comerțului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a plătit chiria spațiului de 654, 32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branșament electric, racord apă și conexiune Internet, în valoare de circa 1, 2 milioane lei.
„Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selecție a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanță, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluționare a contestațiilor a admis contestația și a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnată și-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiții în timpul rămas participarea Romaniei la SIAL 2016 și nu a semnat contractul de atribuire”, menționează reprezentanții Ministerului Economiei.
În aceste condiții, 41 de firme românești din industria alimentară au participat la târg.
„Schema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilități pentru participarea firmelor sub pavilion național în colaborare cu patronatele de ramură. Așadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris”, se mai spune în comunicat.
Creat în 1964 la Paris SIAL PARIS a devenit de-a lungul anilor reperul mondial pentru actorii din sectorul alimentar, din sectorul vânzărilor cu amănuntul și din industria hotelieră. Expoziția acționează ca un hub de afaceri la nivel mondial, aducând în același loc atât producători, cât și cumpărători.
„Postarea mea e despre niște români umiliți printre străini, de alți români care ar fi trebuit să-i ocrotească și să-i ajute. Sau măcar să nu-i încurce. Și mai e și despre declinarea, respectiv asumarea responsabilității. Cred că ne e clar tuturor că oamenii care mențin în viață acest sistem metastazat și lipsit de empatie sunt acolo din 1989 încoace și că acest nou eșec nu-i decât un alt simptom al eficienței sistemului”, a explicat Adi Hădean, în urma sutelor de reacții care au apărut la postarea sa.