Producătorii de mere au dat chix anul acesta
Anul acesta, prețul merelor este mai mare cu cel puțin 50 de bani față de prețul din toamna trecută. Paradoxal, această majorare de preț se produce în contextul în care producția de mere din această toamăa este aproape dublă față de anul trecut, iar pomicultorii susțin că veniturile nu acoperă cheltuielile de producție, pentru că merele au prețuri de batjocură. Să fim bine înțeleși, merele din livezi. Luka Peter, președintele unei asociații pomicole din județul Cluj, spunea că merele industriale din soiuri tradiționale (Golden, Parmen auriu, Ionatan) se vând cu 8-12 bani kilogramul, iar cele ecologice cu 30-70 de bani. Merele nu trebuiesc la nimeni, în multe livezi ele nici nu se culeg, se lasă să putrezească pe jos. Nici merele pentru consum nu au prețuri care să acopere cheltuielile de producție (tăiatul, îngrășămintele, pesticidele etc) Cât despre prețul merelor de consum, acesta este de maximum 1 leu pe kilogram (soiuri tradiționale) și cel mult 1, 5 lei kilogramul de mere ecologice. Numai că sunt puțini cei care vor să cumpere mere pentru consum en-gros.
Clujul nu mai are centre de procesare a fructelor
Cornel Pop din Radaia deține 42 de hectare de livadă cu meri. Producția este bună, în jur de 15 tone la hectar. Nu știe ce va face cu merele. Centrele de procesare a fructelor au dispărut unul câte unul. Pe vremuri, în Cluj, existau două centre de procesare a merelor, unde se obținea suc de mere și concentrat de suc de mere. Cornel Pop susține că exporta concentrat din suc de mere în Germania și Austria. Centrele de procesare s-au închis. Doar la Bistrița mai există un asemenea centru, proprietatea lui Aurel Onigaș. Cu toate că fabrica lui poate mărunți 1.500 de kilograme de mere pe oră, Onigaș spune că nu poate procesa decât fructele din livezile sale și din câteva sate bistrițene. Cornel Pop s-a gândit să păstreze merele în unul din cele două depozite de legume-fructe din Baciu. Dar nici de data asta n-a avut noroc. Depozitele au încheiat contracte cu alți producători încă din primavară, iar capacitatea lor nu-i…infinită. Pop, ca și alți pomicultori cu supraproducții, ar face pălinca din mere, dar acciza de 22 de lei pe litrul de pălinca îi taie tot elanul.
Supraproducția de mere încurcă ițele producătorilor…
Și în zona Panticeului a fost supraproducție de mere. Marian Baban estimează ca ar obține peste 100 de tone de mere de pe cele 8 hectare de livadă. A vândut ce a vândut prin piețele Clujului și ale Dejului “dar parcă merele nu vor să se împuțineze“, zice cu dezamăgire în glas Baban.(Ce ciudată poveste, să te întristezi când belșugul nu se sfârșește!!!) . Pomicultorul din Panticeu a luat credite de la banca pentru îngrășăminte, insecticide, pesticide. “Dacă o să o țin tot așa, vine banca și mă execută“. Marian Baban mai spune ca anul trecut a fost producție de mere pe jumătate, dar a avut venit mai mare decât anul acesta. “La cantitate mare e și cheltuiala mare cu culesul, cu transportul, cu sortatul, cu depozitatul…“
…si ale comercianților
Nici cei ce stau cu merele la tarabe în piață nu sunt multumiți de profit. De fapt, nici nu se poate vorbi de profit, cu toate că un kilogram de mere costă 2, 5 lei, de trei ori mai scumpe dect le-au cumpărat de la pomicultori. ”Cum să fiu mulțumit, domnișoară? Nu vedeți că și ardeii se alterează în lădițe pentru că nu îi cumpară nimeni? Merele? Mere cine cumpară? Foarte greu putem să ne descurcam, poate la anul va fi mai bine!”, se resemnează un vânzător de fructe și legume din Piața Mărăști. Oamenii trec, se uită, verifică marfa din priviri. Când și când mai auzi pe câte unul întrebându-i pe vânzători dacă nu mai ”lasă din preț”.
La taraba de lângă, un băimarean lustruia atent cu o cârpă merele Golden și Ionatan scoase la vânzare. Kilogramul e tot 2, 5 lei. A venit cu ”marfa” la Cluj, crezând că aici puterea de cumpărare este mai mare. Dar nu a nimerit-o.
Guvernul vrea mere din Republica Moldova
Criza din Ucraina i-a afectat indirect și pe producătorii de legume și fructe din țara noastră. De pildă, sucul de mere era exportat în Germania și Austria . Embargoul impus Rusiei a făcut ca cele două țări să nu mai importe suc de mere din România pe care apoi îl exportau în Rusia. Comisia Europeană a promis că ii va despăgubi pe producătorii de fructe și legume care au pierdut contracte din cauza embargoului. Până când vor veni despăgubirile, pomicultorii stau cu frica în sân că îi va executa banca.
Mai mult decât atât, Guvernul României a semnat un protocol cu Guvernul Republicii Moldova prin care vom achiziționa de la moldoveni 80.000 de tone de struguri de masă si 40.000 de tone de mere. Asta în timp ce pomicultorii din România se dau de ceasul morții că nu pot să-și vândă merele.
Text: Oana Pop