Primele soluții în criza creșelor
Modificarea regulamentului de admitere la creșe în funcție de domiciliu sau reședință, înființarea de grupe de creșă în grădinițe și propuneri legislative transmise parlamentarilor clujeni sunt soluțiile identificate de grupul de lucru înființat la Primăria Cluj-Napoca în criza creșelor.
Mai mulți părinți ai căror copii se numărau printre cei 905 rămași fără loc la una dintre creșele din Cluj s-au prezentat la ședința Consiliului Local din data de 15 iunie și au cerut ajutorul autorităților pentru rezolvarea problemei lor. Primarul Emil Boc a declarat la acea dată că este o problemă importantă căreia i se va acorda atenția cuvenită și a dispus înființarea unui grup de lucru care să încerce să identifice soluții.
Grupul de lucru, alcătuit din reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, părinți și Fundația Părinți Clujeni, s-a întrunit ieri după-amiază, iar în urma consultării au rezultat mai multe variante care ar putea să îmbunătățească procesul de admitere în creșe.
Prima soluție a venit din rândul părinților și presupune modificarea procedurii de departajare la admitere. Astfel s-a stabilit adoptarea unui nou regulament care să poată fi aplicat în viitorul cât mai apropiat. În minuta întâlnirii se precizează că acesta „va avea în vedere un punctaj diferenţiat în funcţie de domiciliu sau reşedinţă şi în funcţie de vechimea domiciliului sau flotantului. Noua procedură urmează să fie adoptată prin hotărâre de Consiliu Local cu dezbatere publică, la care toţi părinţii sunt aşteptaţi să îşi spună punctul de vedere. Totodată, noua procedură ar putea fi aplicată, în funcţie de rezultatul dezbaterii publice, şi cu privire la locurile rămase vacante în urma înscrierii copiilor la grădiniţă, respectiv pentru locurile nou înfiinţate”.
O a doua soluție implică și participarea Inspectoratului Școlar Județean Cluj căruia să i se propună să acorde spațiu pentru grupe de creșă în cadrul grădinițelor. Săptămâna viitoare ar putea avea loc discuții în acest sens.
Ultima soluție identificată până acum face referire la necesitatea participării parlamentarilor clujeni la rezolvarea acestei situații. Astfel, grupul de lucru spune că „s-au formulat şi transmis către parlamentarii clujeni propuneri de modificări legislative care să permită acordarea de tichete/cupoane de creşă, respectiv subvenţii ONG-urilor în vederea înfiinţării de creşe private, întrucât aceste aspecte sunt reglementate la nivel naţional. Totodată, se impune modificarea legislației în vigoare care să permită acordarea de scutiri de impozite locale societăţilor care înfiinţează creşe în regim propriu pentru proprii angajaţi”.
Atât cei din Primărie, cât și părinții admit că aceste variante nu sunt suficiente pentru a rezolva problema tuturor celor care nu au prins un loc, dar se va continua identificarea de noi răspunsuri. În ceea ce privește subvențiile, pe care primarul Emil Boc spunea că s-ar putea oferi pentru a acoperi o parte a taxei de la o creșă privată, minuta întâlnirii de ieri nu face nicio mențiune.
Nu există Comentarii