Primăria a pus lacăt pe ajutoarele alimentare oferite de UE
De câteva zile, la ambele centre de repartizare a ajutoarelor oferite de Uniunea Europeană, uşile sunt ferecate. Pe uşa depozitului de pe Bd. Muncii nr. 8, două lacăte mari stau de pază. Pe Calea Baciului, după ce treci prin nişte noroaie lipicioase, ajungi în faţa unei uşi albe bine închise. Alături de uşa după care stau ascunse alimentele oferite de UE, zace o grămadă de gunoi aruncată ca semn al ignoranţei autorităţilor locale. La ambele centre sunt lipite afişe cu un orar complet inutil şi un număr de telefon de la Direcţia de Asistenţă Socială, dar la care nu răspunde nimeni. Nicio altă informaţie. Oamenii vin şi pleacă murmurând a nemulţumire, cu gândul la primarul pe care l-au ales.
La centrul de pe Bulevardul Muncii, Maria Pop, o femeie în vârstă cu un geamantan gol în mână, ne-a spus: „Am venit tocmai din Gheorgheni. Până acum n-am reuşit să ajung din cauză că soţul e paralizat, iar eu sunt tare bolnavă, abia mai stau în picioare. N-am pe nimeni să ne ajute. Am auzit de la vecini că-n primele săptămâni au fost nişte cozi uriaşe, iar acuma e închis. Am cheltuit bani şi am venit cu un taxi, că nu pot să merg mult pe jos şi să car prin tramvai atâta greutate.
Pe Calea Baciului, Gheorghe Moldovan, pensionar, a revenit pentru a doua oară să ridice ajutoarele: „Uite domnule, e a doua oară când vin. E tot închis şi nu e niciun anunţ. Am sunat la telefonul afişat să întreb când se deschide, dar nu răspunde nimeni. Pe domnul Boc nu-l interesează. O fi fost vreodată să vadă cam ce este pe aici?”
Am sunat și noi la telefonul afișat spre informarea cetățenilor. Omul avea dreptate, n-a răspuns nimeni. În urma unui comunicat afişat pe site-ul primăriei se arată: „Primăria municipiului Cluj-Napoca anunţă că termenul – limită de ridicare a produselor alimentare de primă necesitate oferite de Uniunea Europeană este 20.02.2015, dată după care se va efectua un inventar, iar cantităţile de produse alimentare rămase se vor redistribui. Numărul total de persoane beneficiare, care s-au prezentat pentru a-şi ridica produsele alimentare este de 10.800 din totalul de 13.839 înscrişi iniţial pe liste, ceea ce reprezintă faptul că în 20 de zile lucrătoare s-au distribuit 78% din totalul alimentelor”.
Ca să ajutăm primăria, facem noi rapid inventarul: 13.839 pachete -10.800 distribuite. Au rămas: 3.039 pachete nedistribuite. E greu? Dacă mai facem un calcul simplu constatăm că, în cele 20 de zile lucrătoare, s-au distribuit 10.800 pachete. Asta înseamnă că zilnic 540 de persoane au fost prezente să ridice alimentele. Adică 270 de oameni pe zi, la un centru, în majoritate bătrâni, bolnavi, handicapaţi şi invalizi au stat zilnic la coadă să-şi ridice dreptul oferit de UE. Oare îşi închipuie primăria ce înseamnă să vină 270 de oameni într-un interval de câteva ore la un centru? Sau nu?
După această victorie a cifrelor, comunicată cu mândrie proletară, de primărie s-a ajuns la concluzia că cele două centre de distribuție a alimentelor trebuie închise. Cât timp nimeni nu știe. Nici primăria din moment ce nicio informație nu apare nicăieri. Nici măcar pe ușile ferecate.
Vorba domnului Gheorghe Moldovan : Pe domnul Boc nu-l interesează. O fi fost vreodată să vadă cam ce este pe aici?
Potrivit Biroului de presă al primăriei deocamdată nu se ştie când alimentele rămase vor ajunge la oameni. „Noi nu suntem decidenţi ci doar distribuitori, aşa că aşteptăm ca Guvernul să ne comunice, probabil prin Consiliul Judeţean, cum vor fi redistribuite pachetele rămase. Şi cum vom avea informaţii le vom comunica. Noi am respectat termenul stabilit de lege pentru diostribuirea pachetelor care a fost 20 februarie”, a precizat reprezentantul biroului pentru Transilvania Reporter.