Presa clujeană, față în față cu istoria

Prof. dr. univ. Mircea / Foto: Dan Bodea

Cartea „Presa clujeană. De la începuturi până azi” (170 de ani) de prof. dr. univ. Mircea Popa  a fost lansată în această dimineață, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, completând în acest fel istoria presei cu o radiografie amănunțită și țintită asupra evenimentelor semnificative care s-au întâmplat în acest domeniu în Cluj-Napoca.

Clujul se numără printre puținele orașe din Transilvania care își întemeiază de timpuriu o presă națională. Începutul acesteia îl putem fixa în 1845 când generația de studenți români de la Liceul Academic din Cluj, colegi cu Avram Iancu, înființează revista-manuscrisă „Zorile”. Începutul presei tipărite se situează la 1876, când preotul Nicolae Fekete Negruțiu redactează la Cluj mai multe reviste. Începând cu acest an, presa românească continuă să se dezvolte, militând pentru apărarea limbii române și pentru ideea de solidaritate națională.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Apogeul presei române culturale și naționale este atins în perioada interbelică, când la Cluj sunt redactate reviste de real prestigiu precum „Societatea de mâine”, „Cosânzeana”, „Gândirea”, Gând românesc” și când Clujul devine și o importantă școală de formare jurnalistică, așa cum o dovedesc publicațiile din acea vreme, care își prelungesc resursele creatoare până în actualitate.

Cartea conține cinci mari capitole, iar cele mai importante teme analizate minuțios sunt: „Presă și militarism politic și cultural în Cluj până în 1918”, „Presa clujeană românească după Marea Unire”, „Perioada comunistă” și „Presa postdecembristă” .

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Lucrării îi va urma o alta mai completă, la care lucrăm de câțiva ani, și care va fi acel „Dicționar de presă clujeană”, menit să înregistreze toate manifestările publicistice înregistrate aici de-a lungul timpului. Deocamdată dorința noastră a fost aceea de a pune în valoare un brand al Clujului, cu care să își legitimeze, o dată mai mult, aspirația de a deveni cât mai curând capitală culturală europeană”, precizează Mircea Popa în Argumentul cărții.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu