Cluj IT Cluster a fost acreditat la nivel european şi a obţinut eticheta Bronz

Cluj IT Cluster a obținut eticheta Bronz, oferită ca urmare a unei evaluări făcute după o metodologie acreditată de către Comisia Europeană, realizată de European Cluster Excellence Initiative (ECEI). Această acreditare este acordată entităților de management ale clusterelor, evaluarea urmând o procedură europeană standard.

Pentru obținerea etichetei Bronz, Cluj IT Cluster a fost evaluat pe paliere multiple, ca de pildă tipurile de organizații membre și gradul de implicare al acestora, modul de organizare, activitățile principale, serviciile oferite, profilul echipei de management, finanțarea de care dispune, proiectele atrase, etc.

„Rezultatul benchmarking-ului reprezintă recunoașterea Clusterului la nivel european conform clasificărilor specifice, însă presupune în mod special o responsabilizare, prin faptul că reflectă poziționarea clusterului în raport cu obiectivele strategice declarate pentru dezvoltarea socio-economică”, a declarat Alexandru Tulai, președintele Cluj IT Cluster.

Eticheta bronz este valabilă 2 ani și poate fi utilizată în scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunități de colaborare cu alte clustere din Europa, la parteneriate și dezvoltarea de proiecte comune.

Proiectul ADR NV prin care s-a realizat evaluarea clusterelor se numește ClustArs (Benchmarking of Cluster Management Organizations Proiect ClustArs) și este un proiect cu finanțare europeană.

„Această etichetare este pentru noi și o recunoaștere a eforturilor depuse de echipa de management a clusterului și de membrii organizației pentru a crea o structură viabilă care poate genera valoare adăugată la nivelul industriei de IT din Cluj și nu numai. De asemenea, ne afirmăm interesul pentru a parcurge cât mai curând pașii pentru treptele superioare de etichetare la nivel european”, a declarat, la rândul său, Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Reprezentanții clusterului au mai precizat că sunt interesați de parcurgerea procesului de auditare pentru obținerea certificării silver, însă acest lucru presupune etape ce durează, conform evaluatorilor, între un an și jumătate și doi ani.

În România nu există deocamdată niciun cluster cu certificarea Silver sau Gold. La nivel internațional există 7 clustere cu certificarea Silver, aflată în acest moment în faza de proiect-pilot la nivel european. Există însă 689 de clustere din 37 țări cu certificarea Bronze, iar certificarea Gold este deținută de 48 de clustere din 9 țări, majoritatea din Vestul Europei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu