Poeții au dat startul Festivalului Național de Literatură, FestLit Cluj 2014
Deschiderea oficială a Festivalului Național de Literatură, FestLit Cluj 2014, a avut loc astăzi, 5 octombrie, de la ora 11:00, la Muzeul de Artă Cluj –Napoca. Cu ocazia Rondului de gală al scriitorilor, pereții muzeului au fost împodobiți, pe lângă tablouri, cu versurile poeților invitați. La festival participă scritori din cele 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova, scriitori ce vor rămâne la Cluj pe întreaga perioadă a manifestării culturale. La deschiderea oficială au participat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolea Manolescu, fostul Ministru al economiei Varujan Vosganian, primarul municipiului, Cluj-Napoca, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Ion Bolovan, dar și scriitori de renume din țară și din străinătate.
Punctul culminant al festivalului
„Festivalul de la Cluj nu va fi un spectacol pentru că eu cred foarte profund că meseria noastră nu este un spectacol. Noi nu suntem de pus în vitrină. Festivalul ne poate aduce aminte din când în când, într-o atmosferă cordială și de sărbătoare, că aparținem unei anumite comunități. Această exaltare a apartenenței mi se pare foarte bună. Pe de altă parte, festivalul a fost gândit ca un loc, ca un spațiu în care scriitorii să se întâlnească cu scriitori, dar mai ales să se întâlnescă cu cititorii lor. Momentele importante ale festivalului sunt recitalurile, acest Rond de gală, dezbaterile despre reviste, dar mai ales desantul de marți dimineața, când 100 de scriitori vor împânzi școlile, liceele, colegiile, bibliotecile, facultățile și se vor întâlni cu tinerii cititori. Eu cred că acest desant scriitoricesc va fi punctul culminant al festivalului. Nu concurăm cu marile festivaluri care se zvonește că au sume imense la dispoziție. Suntem un festival mai modest, dar suntem optimiști și încrezători în ceea ce se poate face și cu bani mai puțini. Filiala Cluj este gazdă, dar inițiatorul acestui festival este Uniunea Scriitorilor din România, ea însăși, în întregul ei. Prin urmare, suntem deopotrivă gazdă și invitați, alături de invitații noștri”, a declarat președinte Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, Irina Petraș.
Primarul Emil Boc este de părere că în acest moment nu există în România un oraș care să aibă o efervescență culturală mai mare decât Clujul. „Spun asta petru că suntem un oraș care candidează la statutul de Capitală Europeană a Culturii, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile la Cluj este o dovadă în acest sens. Aceste lucruri nu ar putea fi făcute fără persoane care sfințesc locul. Mă refer la doamna președinte Petraș, la domnul președinte Manolescu și vreau să le mulțumesc în mod special că au pus Clujul pe harta națională și internațională a literaturii. Vreau să îi felicit pe cei care au făcut posibil acest eveniment, este primul de acest gen, dar sunt convins că ne vom întâlni și la cea de-a zecea ediție, pentru că aceste lucruri sunt susținute de comunitatea noastră, pentru că ne reprezintă”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Îmi doream să fiu Nicolae Manolescu
Socilogul Vasile Sebastian Dâncu a mărturisit că și-a dorit în tinerețe să devină Nicolae Manolescu: „Am visat dintotdeauna să scriu poezie, dar mi-am dat seama încet, încet, că mai mult îmi doream să fiu Nicolae Manolescu. Mă bucur să îl cunosc. Am vrut mereu să îi evaluez pe poeți. Până la 20 de ani credeam că nici nu ar trebui să îi lăsăm pe poeți să umble pe stradă pentru că trebuie să ni-i închipuim prin intermediul poeziei lor. Între timp, îmbătrânind și eu, mi-am dat seama că poeții pot să fie mai interesanți decât poezia lor, câteodată și să semene cu noi, cei care trecem pe stradă, dar într-o altă viziune”, a precizat acesta.
Președintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul Nicolae Manolescu, s-a arătat nemulțumit de prețul pe care îl au cărțile în ziua de astăzi, comparând prețul unei cărți cu prețul unui kilogram de brânză, aliment accesibil oricui, în opinia sa. Acesta consideră că o elită, ca cea a scriitorilor, ar trebui să fie mai mult apreciată. De asemenea, i-a îndemnat pe scriitori să scrie, dar și să citească și să învețe să citească, pentru că totuși contează și modul în care își prezintă creațiile. Criticul consideră că unii scriitori pot să aibă o peră de calitate, dar care să nu se preteze cititului în public, pe când alții pot să aibă o scriitură mai slabă calitativ și să prindă mai bine la public din cauza felului în care e prezentată.
Literatura, singura nefinanțată printr-o lege
Nicolae Manolescu a precizat, de asemenea, că din toate domeniile culturii din România, singurul care nu este finanțat sistematic, printr-o lege, este domeniul literaturii. „Uniunea Scriitorilor nu are finanțare, ne finanțăm singuri. Am avut subvenții în diferite localități, am avut și de la Guvern. Prima dată când revistele literare, care sunt în centrul activității noastre, au primit finanțare, a fost când primul ministru de pe vremea aceea, Emil Boc, a aprobat o finațare generoasă pe care trebuie să recunosc că succesorul domniei sale , ca premier, Victor Ponta a menținut-o. Noi suntem îndatorați, dar avem nevoie de subvenții stabile. Banii aceștia nu vin pentru altceva decât pentru publicațiile literare. Este un proiect de lege în acest sens, dar parlamentarii sunt în vacanță. De ce sunt în centrul dezbaterilor, revistele? Gândiți-vă puțin ce ar fi literatura română dacă nu ar exista revistele. Dacă nu ar știi nimeni ce apare? Dacă nu ar știi nimeni ce e valoros? Eu sunt de meserie critic. Din reviste mă informez, nu am de unde să știu ce apare. Nu poți să mergi tot timpul la librărie să vezi ce apare nou. Revistele sunt cele care țin literatura vie. Fără ele nu am mai știi care e literatura bună”, a precizat Manolescu.
La finalul discursurilor, microfonul a aparținut poeților, care au citit, pe rând câte o poezie. Rondul de gală a scriitorilor s-a încheiat cu poemul „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, recitată de scriitorul Horia Bădescu, savurată din plin de întreaga audiență.
Tot astăzi, de la ora 17:30, la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”invitații festivalului vor participa la un Recital intitulat „Microfonul vă aparține”, în cadrul căruia, invitații vor continua să citească poezii.
Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea.
Nu există Comentarii