Poate fi Donald Trump eliberat din funcţie? O analiză The Guardian
După ce susţinătorii instigaţi de preşedinte au luat cu asalt Capitoliul în ceea ce presa afiliată stângii denumeşte o încercare de lovitură de stat orchestrată de „terorişti din interior” există cereri pentru ca președintele să fie eliberat din funcție înainte ca Joe Biden să depună jurământul pe 20 ianuarie.
Evenimentele au reînnoit întrebările dacă Trump ar putea fi declarat incapabil să-şi exercite funcţia sau să fie acuzat de un act penal, cum s-a mai întâmplat la precedenta tentativă de impeachment.
Jurnaliştii de la The Guardian, împreună cu cei de la Reuters, trec în revistă scenariile posibile ale înlăturării din funcţie a preşedintelui înainte de sfârşitul mandatului.
Există două modalități de a elimina un președinte american: invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției SUA și procedura parlamentară de impeachment. În ambele situații, vicepreședintele Mike Pence va prelua puterea până la inaugurarea președenției lui Joe Biden.
Solicitările de demitere a preşedintelui sunt deja în curs. Mai mulți congresmeni democrați au cerut invocarea celui de-al 25-lea amendament, în timp ce Ilhan Omar, o democrată din Minnesota, a declarat că redactează articolele de punere sub acuzare în parlament.
Al 25-lea amendament
Telespectatorii români care vizionează serialul Homeland sunt avizaţi în privinţa acestei modalităţi de destituire a unui preşedinte american. Al 25-lea amendament, ratificat în 1967 și adoptat în urma asasinării lui John F Kennedy în 1963, tratează succesiunea prezidențială în caz de dizabilitate a şefului de la Casa Albă.
Secțiunea 4 se referă la situațiile în care un președinte este incapabil să-şi exercite prerogativele, dar nu renunţă voluntar la putere.
Legiuitorii care au redactat cel de-al 25-lea amendament intenționau ca el să se aplice atunci când un președinte se află în incapacitatea exercitării funcţiei din cauză de boală fizică sau mentală, spun experții consultaţi de Guardian. Unii dintre ei susțin, de asemenea, că amendamentul s-ar putea aplica în sens mai larg la situaţia în care un preşedinte devine primejdios în exercitarea funcţiei.
Pentru ca cel de-al 25-lea amendament să fie invocat, vicepreşedintele Pence și majoritatea cabinetului ar trebui să declare că Trump nu este în măsură să îndeplinească atribuțiile președinției și să-l înlăture. În acest scenariu, Pence va prelua şefia Casei Albe.
Ulterior, Trump ar putea declara că este capabil să-şi îndeplinească atribuţiile. Dacă Pence și majoritatea cabinetului nu contestă declaraţia, preşedintele recâștigă puterea. Dar dacă ei contestă declarația lui Trump, problema va fi decisă de Congres, iar Mike Pence ar continua să acționeze ca președinte interimar.
O majoritate de două treimi în ambele camere ale Congresului ar fi necesară pentru a-l menține pe Trump în afara Casei Albe. Dar Camera Reprezentanţilor, controlată de democrați, ar putea pur și simplu să amâne votul privind litigiul de fond până la încheierea mandatului lui Trump, a declarat Paul Campos, profesor de drept constituțional la Universitatea din Colorado, pentru Reuters.
Campos spune că invocarea celui de-al 25-lea amendament ar fi o modalitate adecvată de a-l elimina pe Trump din funcție și are avantajul de a fi mai rapidă decât punerea sub acuzare în Congres. „Pence ar putea deveni instantaneu președinte, în timp ce punerea sub acuzare și condamnarea (în Parlament, n.r.) ar putea dura cel puțin câteva zile”, a spus Campos.
Procedura de impeachment
Iarăşi este destul de cunoscută deoarece preşedintele a mai traversat-o o dată.
Punerea sub acuzare se referă la Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, unde preşedintelui îi pot fi aduse acuzații că s-a angajat într-o „infracțiune gravă sau chiar o contravenţie”, similar cu o punere sub acuzare într-un dosar penal.
Trump a fost deja acuzat o dată în Cameră și ar putea fi acuzat a doua oară, pentru o altă infracțiune.
Dacă o majoritate simplă a celor 435 de membri ai Camerei aprobă depunerea acuzațiilor, cunoscute sub numele de „articole de punere sub acuzare”, procesul se mută la Senat, camera superioară, care organizează o sesiune pentru a determina vinovăția președintelui. Constituția reclamă un vot de două treimi al Senatului pentru condamnarea și revocarea unui președinte.
Camera Reprezentanţilor condusă de democrați a demarat în decembrie 2019 procedura de impeachment sub acuzaţia de abuz de putere și obstrucționare a Congresului, rezultând din eforturile sale de a forţa autorităţile din Ucraina să-i investigheze pe Joe Biden și pe fiul acestuia. Trump a fost achitat de Senatul condus de republicani în februarie 2020.
De ce infracțiune ar putea fi acuzat Trump acum?
Frank Bowman, profesor de drept constituțional la Universitatea din Missouri, a declarat pentru The Guardian că Trump „a susținut, fără îndoială, o insurecţie” sau o tentativă de răsturnare a guvernului SUA.
Dar Bowman a spus că Trump ar putea fi, de asemenea, acuzat şi pentru alte infracţiuni mai generale: lipsa de loialitate față de constituție și eșecul respectării jurământului depus la preluarea funcției. Congresul are libertate în definirea unei infracţiuni, spune el.
„Infracțiunea esențială ar fi una împotriva constituției – cea a încercării în esență de a submina rezultatele unor alegeri desfășurate în mod legal”, a spus Bowman.
Vor fi de acord republicanii şi Mike Pence să-l demită pe preşedinte?
Aceasta este o întrebare complicată de calcule politice. E adevărat că atât Mike Pence cât şi liderul senatorilor republicani, Mitch McConnel, au explicat că nu-l sprijină pe Donald Trump în încercarea de a schimba rezultatul alegerilor. Acest anunţ întârziat a lui Pence pare să-l fi împins pe preşedinte să le ceară susţinătorilor să se îndrepte spre Capitoliu.
Nu e mai puţin adevărat că, şi după momentele haotice ale ocupării Capitoliului, aproape o sută de parlamentari republicani au ridicat obiecţii în Congres privind corectitudinea alegerilor din mai multe state. Înainte de a decide să treacă ferm de partea legii, vicepreşedintele Pence a manifestat prudenţă în a-l contrazice pe preşedinte pentru a putea candida la preşedinţie peste patru ani de pe o poziţie „trumpistă”. E la fel de adevărat că această perspectivă i s-a închis după ce preşedintele l-a numit „Iuda” şi după ce „trumpismul”, discreditat de gloata care a invadat Capitoliul, pare că se va desprinde din corpul politic republican înaintând spre o carieră independentă.
Indiferent de gravitatea acţiunilor prezidenţiale, demiterea preşedintelui este o decizie dificilă atât pentru prezidenţiabilul Mike Pence, cât şi pentru aleşii republicani care s-au hrănit din popularitatea lui Donald Trump.