Platformă de operare pentru elicopterele SMURD în centrul Clujului
Consiliul Județean Cluj dorește amenajarea primei platforme destinate operării elicopterelor care transportă pacienți aflați în stare gravă și a purtat, în acest sens, consultări cu conducerea punctului de operare aeromedical din Jibou și cu managerii unităților sanitare clujene..
Terenul vizat pentru amenajarea acestui punct de aterizare și decolare a elicopterelor Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) este situat pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca. Mai exact, este terenul pe care Consiliul Județean va edifica viitorul Centru Integrat de Transplant, acordul urmând a fi valabil până la demararea efectivă a acestei investiții.
„Chiar dacă este o măsură temporară, aceasta este extrem de importantă și va contribui la salvarea a numeroase vieți. Asigurând elicopterelor SMURD posibilitatea să aterizeze în zona centrală a orașului, în imediata proximitate a marilor spitale, scurtăm semnificativ timpul de transfer al pacienților aflați în stare critică și pentru care fiecare minut contează”, spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În momentul de față, pe amplasamentul vizat există o suprafață care se pretează acestei activități și o cale de acces din strada B.P. Hașdeu care cu o minimă amenajare poate fi utilizată în scopul dorit. Demersul de creare a platformei de decolare-aterizare a presupus consultări cu toți factorii implicați, în special cu conducerea punctului de operare aeromedical din Jibou și cu managerii unităților sanitare clujene.
În prezent, locul de aterizare a elicopterelor SMURD pentru pacienții care au nevoie urgentă de transfer aerian către Spitalul Clinic Județean de Urgență sau Spitalul de Urgență pentru Copii este Aeroportul Internațional “Avram Iancu”, obiectiv situat la aproximativ 9 km de respectivele unități spitalicești. Din acest motiv, pentru a efectua transferul pacientului este necesară folosirea unei alte resurse medicale, terestră, fapt ce prelungește semnificativ timpul de transfer, în funcție de trafic. În plus, la acest interval se adaugă timpii suplimentari alocați preluării şi predării pacientului, motiv pentru care, în unele cazuri, se ajunge la o întârziere extrem de mare, de peste o oră, fapt care pune în pericol salvarea vieții pacientului aflat în stare critică și împiedică, totodată, intervențiile la alte cazuri medicale urgente.