Plângere penală pentru ucidere din culpă împotriva medicului Mihai Lucan și a institutului de transplant pe care îl conduce
La sfârșitul lunii aprilie, două familii au acuzat, în cadrul unei conferințe de presă, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca de faptul că a mușamalizat cazurile a cinci pacienți ce au fost infectați în instituție cu gripă porcină după ce au fost supuși unor operații de transplant de rinichi. ICUTR a dezmințit acuzațiile, susținând că sursa infecției este una externă și este parte a unei anchete a Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj. Acum, cele două familii își caută dreptatea în justiție.
Viorel Bejan (52 de ani) și Ana Toth (64 de ani) au fost supuși în luna februarie a anului 2016 unor transplanturi de rinichi la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, însă în timpul perioadei de recuperare, aceștia ar fi fost infectați în spital, pe secție, cu gripă porcină. După analize amănunțite, cei doi au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase cu virusul AH1N1 confirmat, însă tratamentul cu imunosupresoare le-a slăbit organismul, iar corpul nu a mai putut lupta cu virusul, astfel că cei doi au decedat. Acum, familiile celor doi încearcă să afle adevărul și acuză Institutul că a mușamalizat în total cinci cazuri, inclusiv ale celor doi bolnavi care ulterior au decedat. Aparținătorii îi acuză pe medici și că au pus în același salon pacienți transplantați și persoane suferinde de alte afecțiuni, dar și că nu au scos cei doi bolnavi de pe imunosupresoare, facilitând astfel agravarea gripei porcine.
Iulia Molnar și Ana Bianca Toth, fetele doamnei Ana Toth și Melanica Bejan, soția lui Viorel Bejan, au depus pe data de 10 mai 2016 o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva medicului Mihai Lucan, șeful Secției de Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și a echipelor de medici care i-au avut în grijă pe cei doi pacienți decedați în cadrul aceleiași instituții, precum și împotriva Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj în temeiul prev. art. 135 alin.2 Cod penal prin care se solicită cercetarea acestora și începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă prev. și ped. de art. 192 alin.1, 2 și 3 Cod penal, comportamentul neadecvat al celor de mai sus precum și neluarea măsurilor ce se impuneau, ducând la decesul celor două persoane menționate , respectiv Ana Toth și Viorel Bejan.
„Am luat decizia să ne adresăm justiției cu deplină încredere în procurorii și judecătorii care vor analiza circumstanțele tragice în care și-au pierdut viața rudele noastre și facem un apel pe aceasta cale și la alte persoane a căror aparținători au murit în condiții suspecte în urma internării în aceeași instituție medicală să aibă curaj să vorbească și să lupte pentru dreptate. Le mulțumim reprezentanților celor două asociații care luptă pentru apărarea drepturilor pacienților, Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” și lui Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților pentru că ne-au sprijinit și ne vor sprijini în continuare”, au transmis cei trei aparținători.
[stextbox id=”custom”]
Vom reda în cele ce urmează câteva fragmente din cadrul plângerii penale:
„Pe parcursul internărilor repetate, Toth Ana a fost internată în saloane cu circuit deschis: salon de dializă – în care veneau pacienți pentru a efectua dializa și mai multe saloane de pe secția de urologie, având mai multe colege de salon, printre care o pacienta cu semne de viroză. În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, în data de 07.02.2015, seara este transferată la terapie intensivă, iar în data 08.02.2015 nu reușim să o contactăm telefonic; astfel încât am sunat pe numărul de fix al spitalului și ni s-a comunicat că nu mai este pe secție și că a fost transferată la terapie intensivă. Am mers la spital și ni s-au comunicat următoarele: are gripă (nu s-a specificat ce tip), bronhopneumonie la ambii plămâni și probleme de respirație și că fără exerciții de respirație cu o mască de oxigen nu poate respira; creierul ei nu este suficient oxigenat și din aceasta cauză delirează și este necooperantă.
În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase am fost informați de către Dr. Herbel Lucia că erau trei pacienți internați pe terapie intensivă în situația mamei noastre (pacienți transplantați, transferați de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, infectați cu gripă și având bronhopneumonie. Pacienții erau: mama noastră, Dl Bejan Viorel și un al treilea pacient, despre care am aflat ulterior că primise rinichiul pereche celui primit de către Dl Bejan, iar ulterior, după ce a fost transferat înapoi în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, datorita unor complicații i s-a făcut explantectomie, și anume rinichiul transplantat i-a fost extirpat. Dr. Herbel Lucia ne-a mai comunicat că s-a decis oprirea tratamentului imunosupresor, că situația este extrem de gravă și că mama a ajuns prea târziu în Spitalul de Boli Infecțioase. La data de 23.02 .2016 ora19:45 are loc decesul mamei noastre. Raportându-ne la starea de fapt descrisă mai sus, la consecințele comportamentului neglijent al medicilor curanți și al Prof. Dr. Lucan Mihai, coordonatorul Secției de Transplant al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal în perioada 13.01.2016-04.02.2016 considerăm că aceaștia se fac vinovați de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Se poate observa cu ușurintă din Certificatul Medical Constatator al Decesului nr. 422/24.02.2016 eliberat de Clinica de Boli Infecțioase precum și din rezultatul anatomopatologic care au fost cauzele decesului, principala cauza fiind Gripa tip AH1 complicata cu detresa respiratorie fază acută și tromboze locale pulmonare cu infarcte pulmonare! ”
„Referitor la situația numitului Bejan Viorel decedat la data de 19.02.2016 în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj menționăm următoarele: acesta era cunoscut cu boală polichistică renală dializat din 2010, iar în 11 ianuarie 2016 este chemat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal în vederea efectuării unui transplant. După efectuarea analizelor premergătoare transplantului, i se comunică faptul că are compatibibilitatea cea mai mare și va beneficia de un rinichi. În 12 ianuarie 2016 s-a practicat transplant renal în fosa iliacă dreaptă de la donator în moarte cerebrală. Evoluția postoperatorie a fost bună pentru Bejan Viorel până în data de 27.01.2016, când apar frisoane. În acel moment, l-am anunțat pe Dr. Jurcheș de frisoane pentru că el era prezent în ambulatoriu. Subsemnata Bejan Maria Melanica, am fost liniștită spunându-mi-se că este pe mâini bune și să nu îmi fac griji. (…)
Joi 04.02.2016, eram atât de disperată încât nu mai conta cui îi spuneam despre soțul meu, pacienți, medici, asistente. Am ajuns la clinică și am cerut la recepție să vorbesc cu un medic, iar răspunsul a fost că nu sunt încă veniți. Plângeam și ceream să coboare cineva de la etajul 4. Eram convinsă că erau acolo. La insistențele mele de a vorbi cu cineva, a coborât o tânără domnișoară medic, care a încercat să mă liniștească, spunându-mi că totul o să fie bine. Am rămas în holul recepției, nemaiavând noțiunea timpului. La un moment dat, aproximativ în jurul orelor 15.00-16.00 am observat o agitație la personalul spitalului, iar de la o asistentă (cred din analize) am auzit că se vorbea de virusul gripal de tip A. În toată agitația a apărut un șofer de pe ambulanță și întreba la recepție de transplantații care trebuiau mutați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Asistenta șefă (o doamnă în vârstă) a citit o listă cu un număr de 3 bărbați transplantați. La câteva minute, a fost coborât în cărucior și soțul meu, care a fost dus cu o altă ambulanță decât ceilalți trei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Al cincilea transplantat, era o femeie pe care nu o cunoșteam (ulterior am aflat ca era doamna Toth Ana). Domul Dr. Bărbos i-a însoțit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Aparținătorilor, ni s-au înmânat rețetele de către doamna Dr. Munteanu. Am venit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și mi-am găsit soțul la terapie intensivă cu mască de oxigen.
La Spitalul de Boli Infectioase Cluj, Bejan Viorel a stat internat până la data de 19.02.2016 când a survenit decesul. Abia în cadrul acestui spital i s-au efectuat teste de laborator pentru depistarea bolii de care se presupune că suferea, stabilindu-se și în cazul dânsului că este pozitiv la virusul girpei AH1N1.
Ulterior, s-a intocmit un Certificat constatator al decesului iar ca și concluzii s-a stabilit drept cauza a decesului Gripa tip AH1 complicata cu detresa respiratorie de tip adult, sindrom trombotic și focare bronhopneumonice și infarcte pulmonare! Cu toate ca s-a menționat la Capitolul Concluzii din conținutul rezultatului anatomopatologic din 22.02.2016 faptul că Bejan Viorel avea și alte boli cum ar fi : sindrom trombotic, hemofagocitoza splenică și focare bronhopneumonice; infarcte pulmonare, infarcte hepatice Zahn; boala chistica hepatică, toate acestea au fost menționate pentru a ascunde practic și pentru a musamaliza principala cauza a morții, care de fapt a fost Gripa tip AH1N1 și în lipsa căreia nu ar fi intervenit decesul și nu s-ar fi agravat starea de sănătate în modul în care a ajuns în data de 19.02.2016.
Ceea ce pare extrem de ciudat este că toate aceste boli menționate mai sus nu au fost anterior depistate în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, deși Bejan Viorel, fusese examinat amănunțit prin efectuarea unor ample analize de laborator înainte de transplant, în 12 ianuarie 2016, fapt ce ne face să credem că toate acestea s-au declanșat pe parcursul internării”.
[/stextbox]