Personalități științifice din întreaga lume se reunesc la Cluj, la Conferinţa Internaţională Procese Izotopice şi Moleculare
Cluj-Napoca este gazda celei de a 13-a ediții a Conferinţei Internaţionale Procese Izotopice şi Moleculare PIM 2021 care are loc în perioada 22-24 septembrie. Lucrările conferinței se vor desfășura la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare INCDTIM Cluj-Napoca.
Eficiența energetică, siguranță și securitate alimentară și farmaceutică prin amprentare izotopică, energie alternativă, micro-griduri de gestiune a energiei electrice provenite din surse green-energy, aplicații ale izotopilor stabili, tehnologii moleculare și biomoleculare, materiale nanostucturate hibride sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate.
Cu o tradiție de peste două decenii, PIM este un eveniment recunoscut la nivel internațional pentru cercetarea în domeniile izotopilor stabili și fizicii moleculare, reunind oameni de știință și personalități marcante din fizică și chimie din mediul academic, cercetare și industrie.
PIM 2021 va permite schimbul de idei și experiență între oameni de știință din ţară şi din străinătate, tineri cercetători şi doctoranzi, încurajând cercetarea colaborativă interdisciplinară.
Pe parcursul celor trei zile, conferința va oferi o platformă stimulativă de comunicare și discuții într-o gamă largă de subiecte, de la fizică fundamentală, chimie, până la cercetare aplicativă privind eficiența energetică, mediu, materiale și tehnologii izotopice.
La ediția de anul acesta vor participa personalităţi ştiinţifice de la universităţi, institute și centre de cercetare din Italia, Marea Britanie, Franța, Belgia, Norvegia, Rusia, Slovenia, Ungaria și România.
Totodată, vineri, 24 septembrie, în cadrul conferinței se va desfăşura microsimpozionul „Celebrating over half a century of Magnetic Resonance in Romania”. Acest eveniment este organizat de comunitatea de rezonanță magnetică (RPE/RES, RMN), urmărind să celebreze contribuțiile de pionierat ale profesorului Ioan Ursu la dezvoltarea acestui domeniu in Romania.