Patru studenţi ai Facultăţii de Drept din Cluj “au pledat” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg
O echipă a Facultății de Drept din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” a reprezentat România în faza finală a competiției European Human Rights Moot Court Comptetition, concurs ce s-a desfășurat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, în perioada 12-16 februarie.
Echipa coordonată de doctorandul Cristina Tomuleţ, formată din studenții: Cristian Botu, Dorin Giurgi, Cristian Ioan și Călin Rus, a fost singura echipă din România care s-a calificat în faza finală a competiției, unde au fost selectate 20 de echipe, dintre cele 97 care au trimis memorii, acestea reprezentând peste 30 de țări și peste 50 de facultăți de drept.
Concursul a constat în selectarea a 20 de echipe ce urmau să pledeze pe baza unei spețe cunoscute cu câteva luni înainte. Selecția a avut loc în urma trimiterii a două memorii de câte 20 de pagini: unul pe partea de acuzare și unul pe partea de apărare.
Au acuzat și au apărat un terorist
Cazul propus spre dezbatere anul acesta a avut în vedere o situație ipotetică în care un terorist era supus unor tratamente contrare articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru ca autoritățile să poată preveni un atac cu bombă ce amenința societatea.
ARTICOLUL 3 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului prevede interzicerea torturii: „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”
„Discuțiile purtate priveau mai multe posibile încălcări ale articolelor 3, 6, 8, 13, 15, 17 din Convenție și ale articolul 1 din Protocolul numărul I la Convenție. Tot în legătură cu speța, existau zvonuri că ar exista pe rolul Curții un caz contra Turciei, similar cu ceea ce era supus analizei echipelor. Nivelul competiției a fost unul mai ridicat ca în anii trecuți, 97 de echipe înscrise în acest an, față de 50 anul trecut, printre care și cinci echipe de vorbitori nativi în faza finală, avantajul limbii engleze native fiind unul semnificativ în cazul pledoariilor. Concursul a fost unul solicitant, necesitând săptămâni întregi de pregătire, dar și interesant, prin însuși natura lui, totul culminând cu o experiență unică pentru toți – participarea la faza finală și posibilitatea de a interacționa cu oameni deosebiți într-un mediu aparte. Juriile au fost formate din oameni foarte bine pregătiți și care cunoșteau îndeaproape speța supusă dezbaterii, nivelul discuțiilor fiind unul ridicat”, a precizat Călin Rus.
În prima seară, echipa a participat la o recepție organizată de Excelența Sa Domnul Christopher Yvon, diplomat cu rangul de Ambasador, UK Permanent Representative to the Council of Europe. Tot atunci au fost trase la sorți pozițiile și adversarii fiecărei echipe pentru rundele preliminare. În a doua zi echipa a pledat în clădirea Consiliului Europei, într-o sală de ședință, împotriva echipei din Bulgaria ce a ieșit pe locul II la finalul competiției. Juriul a fost alcătuit din trei persoane, fostul Agent Guvernamental al Andorei, o membră a diviziei Rusiei pe lângă CoE și un cadru didactic universitar din Cehia.
În cea de a treia zi, clujenii au pledat în sala «Jarden» din incinta Curții Europene a Drepturilor Omului, împotriva unei echipe din Elveția, ce reprezenta facultatea de drept a Universității din Lucerna. Juriul a avut în componența sa un avocat la CEDO, un Agent Guvernamental și, din nou, aceeași membră a diviziei Rusiei pe lângă CoE din ziua precedentă.
În ultima zi a avut loc ceremonia de premiere la care a participat și echipa studenților români pentru a-și primi diplomele de participare și pentru a asista la discursurile diplomaților europeni. Ulterior, clujenii au participat la o recepție organizată de Misiunea Permanentă a Ciprului pe lângă Consiliului Europei, Ciprul fiind statul ce deține președinția Comitetului de Miniștri al CoE.
Câștigătoare concursului a fost o echipă din Ucraina ce a învins în finală o echipă din Sofia. Locul III a fost ocupat de echipa Universității Cambridge, aceasta pierzând în semifinale contra reprezentanțiilor Blugariei.
EHRMCC (European Human Rights Moot Court Comptetition) este un concurs internațional de procese simulate, în limba engleză, organizat de ELSA International în parteneriat cu Council of Europe. Competiția, aflată la a V-a ediție, simulează procedurile unei plângeri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.