Patronaj imaculat pentru un județ pătat: Fecioara Maria
Consiliul Judeţean Cluj are pe ordinea de zi a şedinţei din 30 aprilie un proiect de hotărâre privind declararea Sfintei Fecioare Maria drept Patron Spiritual al judeţului Cluj. Iniţiativa îi aparţine vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan.
În referatul de aprobare preşedintele interimar al judeţului afirmă „faptul că judeţul Cluj dispune, conform Institutului Naţional de Statistică, de peste 830 de lăcaşuri de cult, aspect care, raportat la numărul de locuitori, situează Clujul pe locul I la nivel naţional. (…) În acest context, se impune a fi amintit faptul că unul dintre cele mai importante obiective ale turismului religios clujean este Mănăstirea Nicula care, cu ocazia celebrării praznicului Adormirii Maicii Domnului din 15 august, dar şi în celelalte sărbători şi momente de peste an, atrage sute de mii de turişti români şi străini, care vin cu smerenie pentru a se ruga Icoanei făcătoare de minuni din incinta lăcaşului de cult.
De altfel, Sfânta Fecioară Maria este o figură religioasă recunoscută de toate cultele creştine clujene, care o prea-cinstesc. Astfel, încă din Evul Mediu, din perioada epidemiilor care răvăşeau întreaga Europa, locuitorii de aici au fost convinşi de faptul că sunt ocrotiţi de aceste primejdii tocmai datorită credinţei lor şi a rugăciunilor închinate mamei Mântuitorului. O icoană a Sfintei Fecioare, aflată în Biserica care astăzi este numită a „piariştilor”, a fost loc de pelerinaj în timpul epidemiei de ciumă din anul 1738 când mulţi credincioşi s-au vindecat rugându-se la această icoană făcătoare de minuni. Între anii 1738-1739, când ciuma a pătruns şi în oraşul Cluj, au murit aproximativ 900 de oameni. Însă, după ce focarul a dispărut iar locuitorii oraşului şi-au reluat viaţa de dinainte, clujenii i-au mulţumit Fecioarei Maria pentru protejarea oraşului prin ridicarea unei statui amplasate în faţa Bisericii şi care este denumită popular , , Statuia Ciumei.
Reprezentaţii religioşi din Cluj susţin această propunere. Părintele Benedict Vesa, secretarul eparhial al Mitropoliei Clujului, spune că au existat discuţii informale pe tema declarării Fecioarei Maria drept patron spiritual al judeţului între reprezentanţii consiliului judeţean şi cei ai mitropoliei, care s-au pus de acord în această privinţă. Punerea în practică îi bucură pe ierarhii ortodocşi care mai aduc un argument în sprijinul acestei hotărâri: „Ne pare bine că s-a pus în practică această iniţiativă, pentru care nu ni s-a cerut o consultare sau un accept oficial. Dar să ştiţi că noi ni l-am fi dat cu mare bucurie, cu atât mai mult cu cât Catedrala noastră are hramul Sfintei Marii, iar întronizările de mitropolit al Clujului s-au făcut de sărbătoarea Buneivestiri, sărbători care sunt strâns legate de Fecioara Maria. Nu mai amintim de ce înseamnă Nicula şi Măicuţa Sfântă pentru Cluj, ce centru de spiritualitate este”. Părintele Benedict Vesa a mai adăugat: „Fecioara Maria ca patron spiritual este un act şi îndreptăţit, şi benefic, el aduce fără îndoială, un plus de protecţie zonei. E ca în cazul patronilor spirituali ai numelor noastre”.
Părintele Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Episcopiei de Cluj-Gherla (greco-catolică), se declară la fel de mulţumit de această iniţiativă a conducerii judeţului, asupra căreia ei, ca biserică, nu au fost consultaţi: „Eparhia noastră îl are demult ca patron spiritual pe Sfântul Iosif la propunerea episcopului-martir Iuliu Hossu. Că judeţul şi- a ales-o ca patroană spirituală pe Fecioara Maria este de natură să ne bucure, mai ales în aceste vremi. Nu uităm că acest cult al Fecioarei prin pelerinaje a fost iniţiat şi dezvoltat de episcopii noştri uniţi. Am avea şi o propunere cu ocazia acestui eveniment, propunere cu care sperăm să fie de acord şi conducerea oraşului, ca statuia Fecioarei Maria, care se află acum în spatele Bisericii Sfântul Petru din Mărăşti, şi care se numeşte Protectoarea, să fie restaurată şi conservată, iar apoi reamplasată în centrul oraşului, acolo unde i-a fost locul”.