Paradisul aproape de noi: insulele grecești
Grecia este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de toată lumea, nu doar de români. Nici nu e de mirare, are tot ce trebuie pentru un concediu relaxant: peisaje de vis, plaje întinse cu nisip fin, ape în culori incredibile, bucătărie apetisantă, istorie bogată. Pe scurt, Grecia are câte ceva pentru oricine, pentru orice gusturi. Fiecare insulă are ceva specific, de aceea există nenumărate topuri ale acestora, întocmite de turişti ori de agenţii şi site-uri de turism. Aruncăm o privire asupra celor mai populare zece insule greceşti, ca să ne facem o idee care dintre ele ni s-ar potrivi mai bine pentru o vacanţă reuşită. Apoi trecem în revistă alte zece insule, mai puțin cunoscute turiștilor obișnuiți.
Este de notat faptul că Grecia – cunoscută încă din vremuri străvechi sub numele Elada – are 227 de insule locuite, din cele aproximativ 1.400 ce îi compun teritoriul.
Santorini
Insula Santorini este probabil cea mai celebră, datorită fotografiilor care ilustrează ofertele de vacanţă în Grecia. Este destinaţia principală a cuplurilor aflate în luna de miere sau a turiştilor care iau pentru prima dată contact cu meleagurile elene. Insula găzduieşte 13 sate şi fiecare impresionează cu siturile antice, preparatele tradiţionale şi cu apusurile sublime. Tuturor ne sunt cunoscute, cel puţin din poze, acele case albe, ce par chilii săpate în lava pietrificată, de-a lungul străduţelor înguste care te conduc spre magazine şi taverne de lângă mare.
Santorini este cunoscută şi sub denumirea de Thera sau Thira şi este situată în Marea Egee, fiind formată în urma unei erupţii vulcanice ce a avut loc în secolul 15 î.e.n. Insula nu este foarte mare, însă are o activitate turistică intensă. Capitala Fira este aşezată pe marginea craterului format de vulcan şi este construită doar din clădiri de un alb imaculat, cu străzi înguste, pline de taverne tradiţionale. Pe insula Santorini se ajunge fie cu avionul, fie cu feribotul.
Lefkada
Lefkada a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă în rândul românilor. Insula este una dintre cele mai cunoscute din Grecia şi se află în Marea Ionică, foarte aproape de Grecia continentală, aşadar este accesibilă fără feribot. Trecerea de pe partea continentală pe insulă se face pe un pod mobil. Lefkada este atractivă datorită plajelor albe cu nisip fin, care mărginesc apa cristalină. Aici sunt două dintre cele mai cunoscute şi frumoase plaje – Vassiliki, un adevărat paradis pentru iubitorii de surf, şi Porto Katsiki, renumită pentru peisajul sălbatic şi enumerată mereu în top 10 plaje din Grecia (şi uneori chiar din lume).
Zakynthos
O altă insulă preferată de români este Zakynthos, care se poate lăuda şi cu o istorie bogată – se spune că denumirea sa vine de la Zakynthos, fiul lui Dardanos, regele Troiei. Este o insulă apreciată de toţi turiştii, pentru peisajele cu adevărat deosebite, climatul blând, vegetaţia luxuriantă şi apa de o culoare care îţi taie respiraţia. Şi, nu în ultimul rând, este insula celebrelor ţestoase Caretta – Caretta, specie protejată prin lege şi devenită un adevărat simbol al locului.
O mare atracţie a acestei insule este faptul că a fost stăpânită, pe rând, de mai multe popoare, între care macedoneni, britanici, veneţieni, francezi, italieni şi turci, ceea ce a dus la un amalgam foarte interesant de culturi. Se poate ajunge în Zakynthos cu avionul sau feribotul din portul Killini. Zakynthos se află în Marea Ionică şi mai este cunoscută sub denumirea de „Zante” sau „Floarea Levantului”.
Rhodos
Rhodos apare şi ea în topul preferinţelor turiştilor care aleg Grecia pentru vacanţă, cucerind cu istoria şi cultura de 2.400 de ani, cu peisajele minunate şi variate, completate de o atmosferă cosmopolită. Cea mai bună plajă a insulei este considerată Faliraki, datorită celor patru kilometri de nisip fin, auriu, cu intrare lină în mare. Dar mai există şi alte plaje numai bune de explorat: Kalithea, Kolymbia sau Ialyssos. Iar printre locurile care merită vizitate se numără Valea Fluturilor, satul Triada, anticul oraş Lalyssos (Lalissos), ruinele templelor lui Atena şi Zeus, ruinele oraşului Dorian, Kalithea cu băile termale, Koskinou, Afandou, Faliraki şi Rodini.
Insula Rhodos, denumită şi „Insula Soarelui” este cea mai mare și cea mai estică dintre insulele grupului Dodecaneze în Marea Egee, fiind a patra ca mărime dintre insulele elene. Se poate ajunge uşor pe insulă cu avionul (aeroportul se află la aproximativ 16 kilometri de capitală), sau cu feribotul.
Corfu
Această insulă mai este cunoscută sub denumirea de „Insula de smarald” din Marea Ionică. An de an, aici ajung un milion de turişti, din toate categoriilor sociale şi de vârstă, căci oricine găseşte ceva pe placul său în Corfu.
Situată la 32 de kilometri distanţă de coasta Greciei, Corfu se poate lăuda cu plaje minunate, câteva muzee extrem de atrăgătoare, o mulţime de variante de distracţie şi o istorie cât se poate de bogată, totul învăluit într-o prietenoasă climă mediteraneeană și o vegetație bogată, dominată de măslini.
Agenţiile de turism prezintă Corfu ca o destinaţie cosmopolită, cu influenţe coloniale britanice şi franceze, cu vinuri bune și mâncare excelentă, servite în taverne cochete. Satele în culori pastelate şi plantaţiile de măslini aduc aminte de Toscana, plusul fiind plajele minunate. Din Corfu se pot închiria bărci pentru vizite la peşterile din apropiere, la Nissaki, Agios Stefanos sau Kerasia. Plaja Mirtiotissa este considerată cea mai frumoasă din Corfu, dar şi printre cele mai spectaculoase din Europa.
Thassos
Numită şi „Insula de smarald”, Thassos este situată în golful Kavala, în partea nordică a Marii Egee, fiind cea mai apropiată de Grecia continentală (8 kilometri). Este o insulă muntoasă, acoperită de păduri dese de pini, brazi, stejari şi platani. Thassos este renumită pentru uleiul de măsline, mierea, vinul şi marmura de un alb imbecabil ce poate fi găsită aici. Se poate ajunge în Thassos cu feribotul din porturile Keramoti şi Kavala.
Mykonos
Hoteluri de 5 stele şi petreceri decadente, astfel este descrisă, pe scurt, insula Mykonos de Condé Nast Traveller. Atmosfera boemă şi plajele pentru nudişti fac din acest loc destinaţia perfectă pentru cupluri de îndrăgostiţi şi iubitorii de lux şi „petreceri nebune”, care aduc aminte de Ibiza.
Din Mykonos se poate ajunge uşor la Delos, insula considerată în antichitate centrul spiritual al lumii greceşti, unde poate fi admirat templul zeului Apollo. Insula este considerată una din destinaţiile de top ale lumii, iar asta se traduce prin preţuri destul de mari, hoteluri şi restaurante pretenţioase. Insula atrage cu frumuseţea naturală din zonă, apele cristaline mărginite de plaje cu nisip alb, viaţa de noapte şi multitudinea sporturilor acvatice. Morile de vânt şi pelicanul Pero sunt adevărate simboluri ale insulei.
Kefalonia
Cefalonia sau Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice. Această insulă frumoasă este prezentată drept locul perfect pentru o vacanţă cu familia, unde te poţi relaxa pe una dintre cele mai spectaculoase plaje cu nisip alb din lume, Myrtos, sau pe plaja Horgota.
Alte atracţii turistice sunt Parcul Naţional Aenosun, populat de cai sălbatici şi căprioare, mănăstirea Kipouria, cea mai impunătoare clădire de pe insulă, castelul Agios Giorgos, Farul Gerogombos și Portul Patras. Deosebite sunt și peșterile, vegetația densă, cu pini înalți, și plajele cu nisip strălucitor, mărginite de ape azurii și stânci spectaculoase.
Creta
Creta este și ea una dintre cele mai cunoscute insule ale Greciei, fiind o destinaţie perfectă pentru orice turist. Condițiile sunt întrunite în totalitate, căci în Creta se găsesc atât peisaje mirifice, cât și petreceri nesfârșite pentru tineri, condiții pentru lenevit pe plajă, cât și plimbări în natură și mâncare bună. Este o destinație preferată și de alpiniști, pentru munții pitorești și peisajele sălbatice. Nu în ultimul rând, Creta oferă șansa de a cunoaște țara în ansamblu, fiind bogată în obiective culturale – un exemplu fiind rămăşiţele palatului din Knossos, vestigii ale civilizaţiei minoice.
Despre Creta se spune că este locul unde s-a născut Zeus, astfel că este considerată pământ binecuvântat. Se poate ajunge acolo cu avionul, pe unul dintre cele trei aeroporturi, sau cu ferryboat-ul, care poate fi luat din portul Pireu.
Skiathos
Skiathos face parte din grupul de Insule Sporade alături de Skopelos, Alonissos şi alte câteva insule mici, nelocuite. Numele înseamnă „Umbra lui Athos”, iar capitala este oraşul cu acelaşi nume.
Insula Skiathos este destul de mică, de numai 48 de kilometri pătrați, însă are peste 60 de plaje cu nisip fin, nouă dintre ele fiind marcate cu „blue flag” pentru calitatea apei și a nisipului. Cea mai frumoasă și renumită plajă a insulei este plaja Koukounaries, aceasta fiind considerată una dintre cele mai impresionante plaje nu doar din Grecia, ci din întreaga Europă. Skiathos este o insulă plină de povești, căci a fost „vizitată” de-a lungul timpului de otomani, bizantini și chiar pirați, între care celebrul Barbarossa.
Între obiectivele turistice de pe insulă se numără casa scriitorului Alexander Papadiamantis, Castrul – fosta capitală fortificată, construită în secolul al XIV-lea, vechiul port şi câteva mănăstiri ortodoxe. Se poate ajunge acolo cu avionul sau cu ferryboat-ul.
[stextbox id=’custom’]
10 insule mai puțin cunoscute
Sifnos
Este o insulă perfectă pentru gurmanzi, căci acolo se prepară pe îndelete delicioasa mâncare grecească, în tavernele tradiţionale. Sifnos este descris ca un loc unde simţi cu adevărat ospitalitatea grecească, iar turiștii pot cumpăra suveniruri deosebite, căci localnicii sunt renumiți pentru obiectele de ceramică pe care le făuresc.
Și aici sunt plaje frumoase, ca Faros, Heronissos, Vathi, Plati Gialos.
Astypalea
Este perfectă pentru un concediu departe de mulțimile de turişti; chiar și grecii vin să-şi petreacă zilele de vacanţă pe această insulă. Plajele sunt împrăştiate, dar cele mai multe oferă condiţii excelente, într-un peisaj arid şi sălbatic.
Patmos
Peştera Apocalipsei şi Mănăstirea Sfantul Ioan sunt cele mai vizitate obiective turistice de pe micuţa insulă Patmos. Aici se găsesc plaje amenajate, cu apa curată, alături de casele vopsite în alb şi cu tocurile ferestrelor de un albastru intens. Tavernele stau deschise până la miezul nopţii, cu muzica în surdină – așadar, nu e pentru petrecăreții care caută o viaţă de noapte activă.
Andros
Andros este una dintre cele mai apropiate insule de capitala greacă Atena. Este recunoscută pentru apele sale termale şi pentru cascade, dar şi pentru plaje minunate cum sunt Zorkos, Ahla, Kalamonari, Buro şi Grias Pidima, care este şi cea mai fotografiată dintre plajele insulei.
Naxos
Insula Naxos este un adevărat tărâm al plajelor nesfârşite, cu nisip fin. Plaka, Mikri Vigla şi Kastraki sunt trei dintre plajele sălbatice din zonă, unde turiștii se pot bucura în tihnă de privelişti şi de apa limpede.
Symi
Insula Symi este considerată „Bijuteria insulelor Dodecaneze”, cu a sa atmosferă boemă și relaxantă. Aici se poate ajunge cu feribotul din insulele învecinate, Tilos, Nisiros şi Rodos, în unul dintre cele mai fermecătoare porturi din Grecia.
Kos
Kos este una dintre insulele din arhipelagul Cycladelor, a treia ca mărime, după Rhodos şi Karpathos. Insula mai e numită şi „Insula lui Hipocrate”, părintele medicinei. La intrarea în portul capitalei se află castelul Neratzia, al cavalerilor ioaniţi, construit în secolul 14, iar lângă castel se află un arbore imens, cu un diametru de peste 10 metri, despre care se spune că a fost plantat de Hipocrate cu 2400 de ani în urmă.
Hydra
Situată la mai puţin de două ore de mers cu maşina de Atena, insula Hydra este un loc liniştit, „stăpânit” de pisici sălbăticite şi măgăruşi. Este recomandată turiştilor pasionaţi de artă, aici organizându-se expoziţii pe timpul verii.
Tinos
O insulă din Marea Egee, ce ilustrează perfect atmosfera calmă a satelor greceşti, unde turiștii pot lenevi în taverne pitoreşti. Tinos cuprinde peste 50 de sate și oferă ocazia de a învăța mai multe despre meşteşugurile specifice localnicilor de generaţii.
Gavdos
Este o insulă unde putem „naufragia” liniștiți, fără să ne deranjeze nimeni și nimic. Aici locuiesc în jur de 50 de oameni, în condiții ce nu au legătură cu lumea modernă: fără electricitate, fără hoteluri, fără magazine. Turiștii vin de obicei curioși să vadă peștera zeiței Calypso, prizoniera lui Odiseu. Își aduc și corturile și pot petrece câteva zile de-a dreptul sălbatice.
[/stextbox]