Pădurea bântuită Hoia-Baciu devine star de cinema într-un amplu documentar artistic
Cel puțin la nivel local, pădurea Hoia-Baciu este considerată a fi un loc bântuit, în care se petrec evenimente inexplicabile. Ba mai mult, se spune că locul ar fi „frecventat” de OZN-uri și extratereștri. Oricare ar fi adevărul, legendele din jurul pădurii au potențial turistic, un potențial sesizat de două firme de producție video din Cluj care, din fonduri proprii și donații și alături de un ONG care a demarat proiectul „Hoia-Baciu Project”, lucrează în prezent la primul documentar artistic care are ca temă fenomenele stranii ce se petrec la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca.
Clujul intră tot mai des în felurite topuri, iar în ultimul timp orașul a fost prezentat de diverse studii ca fiind, de exemplu, printre orașele cu cea mai bună calitate a vieții. La capitolul turism însă, Clujul mai are mult de lucru, iar o soluție vine de la marginea orașului, acolo unde se află Pădurea Hoia-Baciu. Două firme de producție au început, alături de Asociația RYLEx (Asociaţiei Romania-Your Lifetime Experience), să filmeze documentarul intitulat „Pădurea Hoia-Baciu. Adevăr sau legendă?” care să surprindă fenomenele stranii ce au făcut ca Pădurea Hoia-Baciu să fie considerat unul dintre cele mai bântuite locuri din Transilvania.
„Documentarul nu își propune ca, la final, să facă omul să spună <<da, pădurea este bântuită>>. Nu. Vrem ca oamenilor să li se pară interesant și să vrea să vină aici pentru a se convinge dacă lucrurile sunt așa cum spun unii că sunt. Pădurile incluse în tot felul de topuri ale celor mai bântuite locuri din lume au astfel de filme de prezentare, iar la Hoia lipsea. În multe locuri cum este Hoia-Baciu s-au făcut chiar și filme artistice”, explică Laura Călugăr, coproducător al documentarului.
Mai jos puteți viziona trailerul documentarului
Pădurea bântuită. Adevăr sau legendă?
La documentar se lucrează de câteva luni, iar filmările au început în ianuarie. Până acum s-au numărat peste 300 de ore de muncă din care a rezultat un trailer. Până la lansarea de la sfârșitul acestui an, echipa de producție își propune să surprindă pădurea în toate cele patru anotimpuri și, de ce nu, în cele mai inexplicabile și stranii momente ale ei.
„Vom prezenta, prin reconstituiri, poveștile unor oameni care au fost în pădure și care susțin că acolo au experimentat fenomene și trăiri paranormale. Îi lăsăm pe oameni să povestească, nu spunem că e într-un fel sau în altul. Vom avea și o parte în care oameni de știință explică anumite fenomene. Vom avea cercetători, botaniști, fizicieni care vor încerca să explice, de exemplu, de ce sunt copacii contorsionați, de ce cresc unii pe orizontală, de ce au acele „bube” pe ei și, de asemenea, vom avea și un medium care să explice anumite lucruri care se întâmplă în pădure. Sunt mulți turiști interesați de astfel de experiențe. Majoritatea sunt străini care fie vor să vină în acest loc pentru că au auzit că e bântuit, fie se află într-un tur de vizitare al pădurilor bântuite și vor să bifeze și Hoia-Baciu. Sunt și persoane implicate în activități mistice și vor să vadă dacă aici găsesc ceea ce caută, dar și oameni pur și simplu curioși”, explică Laura Călugăr.
Producătorul documentarului este videograful Cosmin Giurgiu. Cu o vastă experiență în domeniul realizării de materiale video pentru obiective turistice, Cosmin a învățat că promovarea locurilor cu adevărat speciale se face nu (doar) cu pliante și conferințe de presă anoste. Cum documentarul se face din bani proprii, presiunea este mare, mai ales că până la lansare, Cosmin estimează că se vor cheltui peste 12.000 de euro.
„Mi s-a părut că Hoia-Baciu este un loc care merită promovat. I-am găsit pe cei de la asociație care chiar cu asta se ocupă. La noi, promovarea turistică se face în general pe fonduri europene, cu proiecte scrise de oameni care nu au nicio legătură cu turismul. Asta e o mare problemă. Firmele de consultanță vin și fac pliante, dar nimeni nu știe dacă acele zone au și potențial. Noi vrem să lucrăm cu banii noștri și să mai strângem bani din donații”, explică Cosmin Giurgiu, producătorul filmului documentar.
Fiind vorba despre un documentar care se bazează atât pe opinii specializate, dar și pe reconstituiri, producătorii săi au apelat la actori. Cei mai mulți dintre ei sunt studenți, aceasta fiind și intriga filmului: o gașcă de tineri care intră în pădurea Hoia-Baciu. În forma sa finală, documentarul va avea aproximativ 30 de minute, iar forma de comercializare va fi una cu totul specială: cei care vor să vadă documentarul, vor cumpăra un memory-stick în formă de creangă, pus într-o cutie de lemn. Povestea pădurii va fi spusă în film de două voci faimoase ale televiziunii: Peter Baker (voiceover al BBC) și Eric Gordon (voiceover CNN).
Hoia-Baciu, o fantomă a turismului
Chiar dacă se află la doi pași de unul dintre cele mai mari orașe ale României, Pădurea Hoia-Baciu nu a reușit să depășească stadiu de vedetă locală. Clujenii cunosc numeroase legende despre acest loc, însă niciodată nu a fost aplicat aici modelul occidental prin care orice poveste sinistră aduce cu sine și turiști. Ba mai mult, pădurea are, dincolo de fantome, probleme de mediu. Astfel, dincolo de promovarea locului, Asociația RYLEx își propune și să atragă atenția asupra problemelor reale ale acestei zone. Cea mai recentă acțiune de ecologizare inițiată de asociație prin președintele Marius Lazin și un coleg al acestuia, Alexandru Surducan, a scos la iveală o realitate sinistră, la propriu: într-o singură zi, din pădure au fost scoși peste 180 de saci de gunoaie.
„Împreună cu Asociația am făcut o pagină de facebook unde promovăm ieșirile în pădure, am făcut o acțiune de ecologizare și anul trecut chiar am obținut o finanțare din mediul privat pentru activități de ecologizare, pentru un concurs foto și mai avem niște materiale de promovare turistică. Scopul este să creștem notorietatea pădurii, să o includem într-un circuit turistic local și apoi în circuitul turistic al locurilor mistice din Transilvania. Dacă reușim asta, vom reuși și să protejăm pădurea de tăieri ilegale și de extinderea necontrolată a construcțiilor”, spune Marius Lazin, președintele Asociației RYLEx și inițiatorul „Hoia-Baciu Project”.
Documentarul va fi lansat la finele acestui an, în luna decembrie.