Opera, din nou în stradă la început de stagiune. Sute de clujeni s-au bucurat de spectacolul în aer liber
Sute de clujeni au participat sâmbătă seara, la concertul de prezentare al stagiunii 2017-2018 al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Spectacolul a fost și de această dată unul inedit, desfășurându-se în aer liber, în Piața „Avram Iancu”, în fața instituției care îi găzduiește pe artiști în timpul anului.
În a doua seară de septembrie, Opera Națională Română din Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația Culturală „Simona Noja” au întins covorul roșu în fața primului eveniment liric al toamnei, oferind un spectacol gustat din plin de clujenii prezenți în piață, mici sau mari, iubitori de operă sau simpli curioși.
Versatilitatea lirică, spectacolul de culori și lumini, splendoarea costumelor de epocă și montajele impresionante au creat o seară de neuitat ce a adus în fața publicului duete celebre, arii și uverturi, momente corale și de ansamblu, interpretate de soliștii, Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Programul Concertului „La Operă 2017” i-a purtat pe clujeni printre partituri celebre, în timpuri și pe tărâmuri apropiate și îndepărtate, din mijlocul furtunii de pe Marea Nordului prin uvertura operei wagneriene Der fliegende Holländer (,,Olandezul zburător”), în satul grecului Zorba, dar și pe malul Eufratului unde sclavii evrei își deplâng soarta prin celebrul Va, pensiero din opera ”Nabucco” de Giuseppe Verdi.
Călătoria a continuat în Anglia secolului XVII din opera „I puritani” și în fermecătoarea atmosferă hispanică, prin celebra cavatină a Rosinei, „Una voce poco fa”, din opera bufă „Bărbierul din Sevilla” și declarațiile sentimentale ale Don José la adresa gitanei Carmen, în îndrăgita operă omonimă.
Clujenii au „călătorit” și la Sankt Petersburg pentru a se bucura de noblețea ariei Contelui Gremin din opera „Evgheni Oneghin” a lui Piotr Ilici Ceaikovski, în Parisul din La Belle Époque, la petrecerea pontevedrină din opereta „Văduva Veselă”, dar și în timpuri de legendă ale tărâmului chinez, pentru a-i admira pe Ping, Pang și Pong de la curtea prințesei Turandot.
Nu au lipsit nici arii din celebrele opere verdiene „Rigoletto” sau „Don Carlo” sau Valsul Musettei din „Boema”.
Au urcat pe scenă îndrăgiții soliști ai Operei Naționale Române din Cluj: Lucia Bulucz, Carmen Gurban, Diana Țugui, Ștefania Barz, Iulia Merca, Andrada Ioana Roşu, Cristian Mogoșan, Florin Pop, Geani Brad, Florin Estefan, Fülöp Martin, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Simonfi Sandor, violoncelistul Vlad Rațiu, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi. Maestrul Corului a fost Emil Maxim, scenografia poartă semnătura lui Magdy Hawash, iar regia de scenă este realizată de Cristina Albu.
Programul artistic al noii stagiuni lirice va începe în mod oficial pe data de 1 octombrie 2017, cu primul spectacol prezentat pe scena Operei Naționale clujene.