ONG-urile clujene militează în continuare pentru spațiul verde de pe malul Someșului
După dezbaterea organizată ieri de primărie pe tema extinderii Splaiului Independenței cu încă o bandă carosabilă, dezbatere la care primarul Emil Boc a promis că va discuta din nou despre acest proiect cu ADRNV pentru a nu se pierde finanțarea europeană, reprezentanții mai multor ONG-uri și-au reafirmat intenția de a milita în continuare pentru păstrarea spațiului verde din acea zonă și pentru un Someș cât mai verde.
„Noi, membri ai societății civile prezenți la întâlnirea din 7 octombrie de la Primărie pe tema lucrărilor de construcție de pe Splaiul Independenței, salutăm decizia Primarului de a stopa lucrările de construcție pe malul Someșului și de a menține dialogul cu societate civilă în continuare.Salutăm confirmarea Primarului că va reprezenta ideile și initiativele enunțate de membrii societății civile în cadrul întâlnirii și că va integra în continuare expertiza noastră în discuțiile pe care domnia sa s-a angajat să le poarte cu Agenția de Dezvoltare Regională, pentru a găsi soluții administrative și a organiza un calendar prin care să optimizăm proiectul spre binele şi interesul public. Având în vedere că realizarea unui concept de dezvoltare pentru culoarul Someșului este definit ca prioritate atât în cadrul Strategiei de Dezvoltare 2014-2020 cât și în cadrul Planului Urbanistic General (2014), confirmăm în continuare intenția de a contribui pentru ca viziunile de mobilitate și amenajare peisageră a Someșului să fie armonizate în cadrul Masterplanului promis pentru Someș”, se arată în comunicatul semnat de Asociaţia Centrul Pentru Mediu Construit, Asociaţia PLUSMINUS, SOS Parcurile Clujului, Proiectul “Aproape de Someș”, Fundaţia AltArt, MiniMASS, Iniţiativa “La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”.
Ce vor clujenii pe malul Someşului:
Valorificarea Someşului, şi a potentialului acestuia. O promenadă de calitate care să invite oamenii, să găsească o oază de odihnă în mijlocul oraşului aglomerat. O mai bună relaţionare a Someşului cu Parcul Mare. Curăţarea albiei Someşului.
Verdeaţă, copaci, adevăraţi vii nu uscături neprinse, sălcii pletoase tunse, apa Someşului curată, curăţită, grafitti pe malurile de beton, loc foarte bine şi clar delimitat pentru câini, cu amenzi pentru nerespectare, pistă şi pentru plimbarea diferită de cea pentru role şi biciclete, coşuri de gunoi, parcul La Butuci a devenit loc pentru câini, renovarea lui şi iniţierea şi altora de acest gen, nu doar din plastic.
Spaţiu verde amenajat astfel încât, cetăţeanul, să poată să stea, să se bucure de faptul că are un râu care trece prin mijlocul oraşului.
Am văzut o imagine genială cu o posibilitate de amenajare. În ea apărea o zonă pietonală făcută din lemn, suspendată deasupra apei cu bănci printre copaci; ca o prelungire a zonei deja existente, dar până la podul Garibaldi.
O promenadă agreabilă pentru mame cu cărucior.
Mi-aş dori o promenadă unde să ne putem plimba şi sta pe câte o bancă. Daca mai este loc şi de o bandă auto, ar fi benefică. Dacă nu este loc, prefer promenada în detrimentul benzii de circulaţie.
Dorim un copac care ne oferă oxigen în locul unei maşini care ne oferă poluare. Aşa sugestia mea ar fi că se poate organiza un concurs pentru un proiect. Sunt foarte mulţi tineri dornici să îşi pună capacităţile pe hârtie.
Sunt doar câteva dintre părerile clujenilor prezentate de reprezentanții ONG-urilor menționate.
Citiți: Lanț uman împotriva betonării Someșului. „Una zicem. Alta facem. Ce facem?”