O nouă lucrare a artistului român Adrian Ghenie, licitată în Hong Kong de Christie’s. 6 milioane de dolari, preț estimativ
Casa de Licitații Christie’s anunță o nouă licitație de artă contemporană la început de decembrie, iar o pictură a artistului român Adrian Ghenie se află printre lucrările licitate.
Este vorba de lucrarea “Charles Darwin at the Age of 75” (Charles Darwin la vârsta de 75 de ani), realizată de Adrian Ghenie în anul 2014. Prețul estimativ este de 6 milioane de dolari.
Cu dimensiuni de aproape trei metri, “Charles Darwin at the Age of 75” este o viziune monumentală asupra unuia dintre cele mai importante subiecte ale lui Adrian Ghenie. Ghenie îl înfățișează pe iconicul om de știință așezat în mijlocul unui peisaj de toamnă înflăcărat. El este învelit într-o pătură policromă de albastru și portocaliu, cu fața parțial mascata de accente violete. Fiecare centimetru al picturii este plin de textură.
“Charles Darwin la 75 de ani” imaginează un moment pe care Darwin de fapt nu a trăit să-l vadă: s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, în 1882. Pictura lui Ghenie — ca multe dintre lucrările sale — este mai puțin un portret al omului însuși, ci o anchetă asupra moștenirii sale complexe. Ghenie l-a dezvăluit pentru prima dată pe Charles Darwin la vârsta de 75 de ani, ca parte a unui show din 2014, în spațiul Pace Gallery de la Burlington Gardens: o clădire impunătoare de stil italian, care se află în spatele încăperii în care Darwin și Alfred Russel Wallace au prezentat teoria despre originea speciilor Societății Linnean, în iulie 1858. Acolo a fost prezentată alături de instalația lui Ghenie, Darwin’s Room și alte opt picturi, inclusiv două în care artistul și-a îmbinat propriul autoportret cu imaginea lui Darwin.
„Pentru mine, cronologia nu există în artă. Caravaggio și de Kooning încercau să rezolve aceeași problemă. În adâncul fiecărei picturi există o provocare abstractă profundă” Adrian Ghenie
Născut în România sub regimul lui Nicolae Ceaușescu, dar în prezent desfășurându-și activitatea la Berlin, Adrian Ghenie a fost mult timp captivat de forțele mai întunecate care au modelat secolul al XX-lea și continuă să ne influențeze prezentul. Lucrează adesea inspirat de fotografii alb-negru pe care le găsește online, concentrându-se pe personalități puternice și pe momente esențiale care au lăsat urme de neșters în istorie.
Mai multe despre licitația 20th/21st Century Art Evening Sale: Worlds In A Hand puteți afla de pe site-ul oficial Christie’s.
Adrian Ghenie este considerat cel mai bine cotat pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare, în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.
Citiți și: