Numărul 89 al Revistei Memoria, realizat în colaborare cu IICCMER, va fi lansat la Cluj
Cel mai recent număr al Revistei „Memoria”, realizat în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va fi lansat la Cluj-Napoca, miercuri, 28 ianuarie, de la ora 13:00, la librăria Humanitas.
Editată de Fundaţia Culturală Memoria sub egida Uniunii Scriitorilor din România şi ajunsă la ediţia cu numărul 89, Revista „Memoria” marchează odată cu acest număr împlinirea unui sfert de veac de la evenimentele care au dus la prăbuşirea regimului comunist din România în decembrie 1989.
Din cuprins fac parte următoarele titluri: După 25 de ani. Pentru reconcilierea memoriilor (Radu Preda), Investigaţiile arheologice speciale la IICCMER (Cosmin Budeancă), Centenar Corneliu Coposu la Sighet (Micaela Ghiţescu), L-am avut comandant pe Vişinescu (Alexandru Zub, Arhitect Niculae Rădulescu, secvenţe memoriale).
La eveniment vor fi prezenţi următorii invitaţi: Radu Preda (preşedinte executiv IICCMER), Claudia Dobre (Fundaţia Culturală Memoria), Dr. Traian Neamţu (Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici – Filiala Cluj), Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican (Facultatea de Studii Europene, UBB), Preot Vasile Rus (Parohia Ortodoxă Nepos, jud. Bistriţa-Năsăud).
Revista „Memoria” poate fi achiziţionată de la librăriile Humanitas din ţară şi de la sediul redacţiei, Calea Victoriei nr. 133, Bucureşti.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.