Nu ratați numărul de sărbători al săptămânalului Transilvania Reporter
Miercuri, 23 decembrie, a apărut noul număr din Transilvania Reporter, ultimul din anul acesta. Cu această ocazie, redacția noastră vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi și Un An Nou cât mai roditor pe toate planurile, fie că ne citiți pe online, pe print sau fie nu ne citiți deloc (Uite un obiectiv de bifat pentru anul viitor. Până atunci poate vă facem poftă cu sumarul actualei ediții: e dulce, condimentat, dar vă asigurăm că nu îngrașă deloc!).
Să trăiţi, să-ntineriţi
Coada de maşini, de duminică, de la intrarea în centrul comercial Polus, care aproape a blocat circulaţia pe un drum european, este un bun indicator al stării de spirit a românilor în apropierea unui nou an. Un tablou dominat de optimism după doi ani de creştere economică şi după înlocuirea unui preşedinte înclinat spre harţă cu unul care promite echilibru şi sobrietate. Sondajele ulterioare alegerii lui Klaus Iohannis arată cel mai ridicat procent de repondenţi care cred că România se îndreaptă spre o direcţie bună din istoria măsurătorilor sociologice, aproape 60 la sută. În vremea Sărbătorilor, încrederea că anul viitor va fi unul mai bun se vede la casele de marcat. Iar dacă tendinţa de revenire a consumului se va păstra şi în 2015, prognoza de creştere a economiei este foarte îndreptăţită.
Semnele care previgurează noul an sunt încurajatoare. După mult timp, preşedintele şi premierul arată că pot dialoga într-o manieră civilizată. Klaus Iohannis promite că va elimina spectacolul şi senzaţionalismul din prestaţia primului om din stat. Premisele revenirii la normalul unei vieţi public se arată, chiar dacă sunt deocamdată firave.
Dacă va fi confirmată creşterea economică, cel dintâi vor beneficia zonele deja mai înstărite. La beneficiile aduse de creştere, Clujul adaugă prospeţimea şi avântul. Oraşul este de la 1 ianuarie Capitala Europeană a Tineretului, fapt ce va aduce pe străzi prospeţimea vârstei celor pentru care viitorul are sens. În ton cu ei, să spunem: semne bune, anul nou are.
Sumarul ediției:
ACTUALITATE: Prima consultare instituțională Iohannis-Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta s-au întâlnit luni la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Întâlnirea s-a încheiat, după aproximativ o oră, cei doi având o discuţie tete-a-tete, pe teme privind priorităţile guvernării, actualitatea politică şi economică şi pespectivele colaborării instituţionale. (Claudia Romitan)
SOCIAL. Revoluţia de la Cluj reconstituită la trecerea a 25 de ani. Un performance care a reconstituit clipele critice ale zilei de 21 decembrie 1989 a fost realizat duminică în intersecția dintre Piața Unirii, str. Napoca și str Universității din Cluj-Napoca. În acest fel s-a dorit comemorarea unui sfert de veac de la evenimentele care au marcat căderea comunismului şi la Cluj. (Cristina Beligăr)
COMUNITATE. A fost readus la viaţă primul ceas al Clujului. Muzeul Etnografic al Transilvaniei se apropie de finalizarea lucrărilor la ceasul de tip Vogelbauer amplasat în turnul muzeului. Ceasul pus în funcţiune datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, este din fier forjat, cu cadran mare și cu un singur arătător. Refacerea și completarea componentelor din fier forjat s-a făcut exclusiv prin prelucrare manuală. Lucrările au inclus realizarea cadranelor și readucerea la forma inițială din secolul al XIX-lea a turnului de lemn în care este instalat mecanismul. Turnul acoperit înainte cu tablă a fost acoperit cu solzi de lemn. (Cristina Beligăr)
REVOLUȚIE. Revoluţia de la Cluj, între adevăr şi minciună. După 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, la Cluj există în continuare date și persoane controversate. Au fost sau nu au fost toți cei care dețin un certificat de revoluționar, revoluționari? O umbră de îndoială cade și asupra radiofoniștilor care au participat la acțiunile revoluționare din `89. În acest sens, umoristul Cornel Udrea îl critică dur pe Aurel Coltor, Preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, pentru că cel din urmă i-ar fi considerat pe cei de la Radio Cluj, impostori.
ÎNȘELĂCIUNI. Sărbătorile îi activează pe escroci. Perioada Sărbătorilor îi activează pe escroci, avertizează poliţiştii clujeni, care le recomandă îndeosebi persoanelor vârstnice să nu se lase păcălite de apelurile telefonice prin care li se solicită să vireze bani unor necunoscuţi. Zilele acestea şi-au intesificat activitatea bandele infracţionale care utilizează metoda “Accidentul”. Pentru a vă face o idee cum acţionează astfel de reţele redăm o reconstituire a unei conversaţii telefonice în urma căreia domnul Ionescu (cazul e real, numele nu) a fost convins să vireze 3.500 de lei unui necunoscut crezând că îl ajută astfel pe fiul său care are probleme după ce ar fi provocat un accident. Domnul Ionescu este lucid la cei aproape 80 de ani şi, la o zi după întâmplare, nu îi venea să creadă ce a păţit. “Parcă m-au hipnotizat, cred că dacă îmi cereau să sar pe geam aş fi făcut-o”, spune el.(Caius Chiorean, Ruxandra Hurezean, Marius Avram)
CULTURĂ: Ramona Horvath, pianistă: Întâlnirea cu Jancsi Kőrössy mi-a schimbat total viaţa. Pianista Ramona Horvath s-a aflat săptămâna trecută la Cluj-Napoca pentru susţinerea unui concert omagial dedicat compozitorului Kőrössy Jancsi dispărut dintre noi în prima lună a anului trecut. Astfel, cu ocazia acordării titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Cluj” artistului Kőrössy Jancsi (decedat în 21 ianuarie 2013), Ramona Horvath a susţinut un recital de jazz alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau la contrabas şi Frédéric Sicart la baterie. După “Seara Omagială Jancy Korossy“, care a avut loc sâmbătă, 20 decembrie, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, am stat de vorbă cu fosta elevă şi parteneră de scenă a distinsului compozitor despre personalitatea lui Kőrössy Jancsi, dar şi despre stilul etno-jazz care l-a consacrat în toată lumea. (Cristina Beligăr)
DULCIURI. Chimie, în bucătărie: Le Chocolat de Dorothy cucerește Clujul. John Q. Tullius spunea că nouă din zece persoane iubesc ciocolata, iar a zecea persoană întotdeauna minte. Sau … o savurează alături de o porție sănătoasă de castraveți murați. Oricât ar suna de ciudat, acesta este singurul mod în care Dorottya Rozsi, cea care se află în spatele brandului Le Chocolat de Dorothy, se poate bucura de delicatesele pe care le face, fie că e vorba de ciocolată cu chilii, mentă, fructe sau nuci. (Maria Man)
REPORTAJ. Iuhos Zolti, cojocar din Mociu: De 25 de ani aşteptăm să revină moda cojoacelor. Familia Iuhos din satul clujean Chesău, comuna Mociu, este printre singurele din această parte a Transilvaniei care îşi completează veniturile din cojocărie. A trăi exclusiv din această meserie nici nu poate fi vorba în zilele noastre, mărturisesc soţii Zolti şi Ida Iuhos care încă mai speră ca moda purtării cojoacelor să revină printre orăşeni. Aceeaşi speranţă o împărtăşesc şi ceilalţi aproximativ 20 de cojocari din judeţul Cluj, însă atâta timp cât nici oamenii de la ţară nu mai poartă pieptare, iar crescătorii de oi vând pieile fără să aibă vreun interes pentru cojocărie, speranţa lor este în zadar. (Cristina Beligăr)
REPORTAJ. Un Moș Crăciun artist, un Moș nonconformist. Cine a spus că Moș Crăciun trăiește în Laponia, s-a înșelat. Adevăratul Moș Crăciun locuiește în România, pe meleaguri moldovenești. Atât atelierul Moșului, cât și locuința acestuia sunt la Roman, oraș asupra căruia cel mai îndrăgit „bătrânel” și-a pus puternic amprenta. „Moș” de sărbători și artist în restul anului, Cornel Varniote sau Kenny, cum este acesta cunoscut, este o apariție și de departe cel mai original și noncomformist simbol al sărbătorilor de iarnă. (Maria Man)
DIN LUMEA LARGĂ: Crăciunul în Mexic: un timp de credință și bucurie alături de familie. În Mexic, la fel ca în Honduras, Guatemala, El Salvador și Panama, drumul către sărbătoarea Crăciunului este presărat cu 9 zile de posadas, sărbători tradiționale care marchează pelerinajul pe care l-a făcut Maria, când a ieșit din Nazaret pentru a-l naște pe Iisus. Așadar, din 16 până în 24 decembrie, familiile mexicane se adună, de obicei în fiecare noapte se duc în altă casă și sărbătoresc printr-o cină bogată și ominiprezentul karaoke. (Andrada Lăutaru)
DOCUMENTAR: Cum este întâmpinat Anul Nou în lume, pentru belşug, noroc şi sănătate. Anul Nou înseamnă pentru toată lumea un nou început, şansa de a o lua de la capăt, de a şterge tot ce e vechi, neplăcut, neîmplinit. Înseamnă speranţa că va fi mai bine, mai frumos, mai uşor. Dar, pentru ca aceste speranţe să se împlinească, trebuie îndeplinite anumite ritualuri, trebuie respectaţi nişte paşi. Astfel au apărut superstiţiile şi obiceiurile de Anul Nou, care diferă în ţările lumii, dar au acelaşi scop: să fie un an mai bun, să fie belşug, să fie sănătate, să fie noroc. (Mădălina Kadar)
SPORT: A renăscut din propria-i cenușă. Fie că o credem cu tărie, sau doar o acceptăm ca fiind o idee, magia sărbătorilor de iarnă există. În preajma sărbătorilor se întâmplă mai mereu câte ceva care te face să te gândești, fie și doar pentru o clipă, că s-a întâmplat o minune. Ilie Ciotoiu era până nu de mult un nume care nu spunea nimic. Este un tânăr de numai 19 ani, triplu medaliat la Campionatele Europeane de Haltere, categoria juniori și tineret, desfășurate la sfârșitul lunii trecute în Cipru, la Lymassol. Însă, lăsând la o parte performanța excepțională a tânărului halterofil legitimat la Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca, despre Ilie putem spune că a renăscut din propria-i cenușă, precum legendara Pasăre Phoenix, în urmă cu exact un an, în preajma sărbătorilor. Povestea lui nu este singulară, din păcate, dar particularitatea ei este tocmai dorinţa sportivului de a reuşi într-o viaţă care până mai ieri nu i-a oferit nimic bun. (Patrice Podină)