Nu ratați noul numpăr Transilvania Reporter: „Animalele politice țin sub cheie Zoo Turda”

La aproape zece ani de când a fost dată o hotărâre de guvern privind finanţarea lucrărilor de transformare a grădinii zoologice din Turda într-unul din cele mai moderne parcuri tematice cu animale din centrul şi estul Europei, aceasta este încă în şantier, poarta este închisă şi e foarte probabil că aşa va rămâne dacă  funcţionarii locali vor continua să lenevească în cuştile lor din primărie.

Firma contractoare a început lucrările în 2010 şi le-a dus cu ţârâita până în 2012, după care a dat faliment. Antreprenorul care trebuia să continue n-a mai fost de acord să respecte contractul iniţial şi a cerut alte condiţii. În loc să caute o înţelegere astfel încât proiectul să fie dus mai departe, primăria a dat în judecată firma şi lucrările s-au blocat în instanţă.

Combinaţia dintre lăcomia unui constructor, indiferenţa edililor şi înclinaţia funcţionarilor pentru a fi acoperiţi de hărtii ţin în loc un proiect unic în ţară. Directorul grădinii a conceput un spaţiu tematic care nu va avea doar scop recreativ, ci şi de conservare a speciilor şi educare a publicului. Va fi amenajată o minisavană unde vor locui laolaltă girafe, antilope, struţi, zebre şi rinoceri. De asemenea, lupii şi urşii vor împărţi acelaşi areal, astfel încât copiii să afle cât mai multe informaţii despre modul de viaţă şi interacţiunile dintre animale.

Când (şi dacă) va fi gata, grădina zoologică se va adăuga altor două obiective turistice din vecinătate: salina şi complexul termal proaspăt modernizat. Turda devine astfel o zonă de agrement mult mai atrăgătoare decât Clujul, acolo unde despre grădină zoologică şi aquapark se vorbeşte doar în campaniile electorale.

Sumarul ediției 

ACTUALITATE. Clujenii sunt sceptici, dar nu renunța la vacanțele în Turcia pe fondul atentatelor teroriste. Turcia este cu siguranță un subiect ce se află și se va afla și în perioada următoare pe buzele tuturor din cauza atacului ce a avut loc marți seara, în Aeroportul Ataturk din Istanbul, al treilea ca mărime din Europa. Transilvania Reporter a discutat cu operatorii de turism din Cluj pentru a vedea în ce măsură valul de violențe cu care se confruntă Turcia afectează turismul, dar și dacă clujenii au renunțat la vacanțele programate sau refuză să aleagă Turcia ca destinație turistică de frica unui nou atentat terorist. (Maria Man)

DOSAR

  • Viaţă de consilier local. Să fii consilier local, chiar într-un oraş precum Cluj-Napoca, nu pare mare lucru, nici din punct de vedere al puterii politice, nici din punct de vedere al retribuţiei legale. Şi, totuşi, mulţi oameni politici îşi doresc foarte mult un astfel de post. Poate pentru influenţa pe care pot să o aibă, poate pentru informaţiile la care altfel n-ar prea avea acces, poate pentru faptul că o astfel de funcţie poate constitui o rampă de lansare politică. Pentru că de alte lucruri care vin în contradicţie cu legea nici nu îndrăznim să amintim. (Marius Avram)
  • Corina Croitoru, consilier local PSD: „Tinerețea nu e întotdeauna o garanție împotriva mârșăviei”. Corina Croitoru a intrat în politică fiind conștientă că schimbarea nu poate veni decât prin încercarea de a face. Deși s-ar fi putut implica în orice asociație sau organizație care să influențeze prin proiecte soarta anumitor comunități, doar în mediul politic a văzut o punte reală între idealurile de astăzi și realitatea de mâine. Este în prezent consilier local din partea Partidului Social Democrat și consideră că ceea ce ar trebui să aducă în plus generația tânără de politicieni din care face și ea parte este să muncească mai mult și să promită mai puțin. Corina Croitoru a răspuns întrebărilor Transilvania Reporter cu privire la alegerea de a intra în politică, dar și cu referire la schimbările pe care le-ar aduce orașului din noua sa poziție. (Cristina Beligăr)
  • Horia Nasra: Boc s-a plicitisit de Consiliul local. Printre, până la urmă, puținele fețe noi de la masa Consiliului Local al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca se numără social-democratul Horia Nasra. După ani buni în care a stat la umbra liderilor filialei în calitate de purtător de cuvânt al partidului și a îndeplinit și funcția de lider al tinerilor pesediști, Nasra a prins un loc pe scurta listă de consilieri social-democrați. Pentru proaspătul consilier local urmează patru ani la acea parte a mesei la care stă opoziția, iar botezul i-a fost făcut încă de la prima ședință, când consilierii din tabăra adversă i-au blocat prin vot accesul în comisia de învățământ-cultură. (Radu Hângănuț)
  • Bachar Molhem:„Casa mea este Cluj-Napoca. E normal să mă implic politic aici”. Bachar Molhem în vârstă de 24 de ani este unul dintre tinerii care alcătuiesc Consiliul local Cluj-Napoca și totodată unul din cei doi străini care vor propune proiecte și vor lua decizii pentru Cluj în următorii patru ani, în componența consiliului intrând și italianul Dreoni Giacomo. Transilvania Reporter a aflat povestea „străinului” cu cetățenie română care își dorește o carieră în politica românească.  Ce l-a determinat să se mute în România, să intre în politică , dar și care sunt planurile sale pentru Cluj, vom afla în cele ce urmează de la tânărul clujean. (Maria Man)

COMUNITATE. Actorul Bogdan Bob Rădulescu, pregătit să intre în politică, de partea USR. Săptămâna trecută, peste 200 de clujeni au cerut în stradă dizolvarea  Parlamentului, oamenii fiind nemulțumiți de ultimele legi aprobate de legislativ, printre care se numără cea a pensiilor speciale pentru aleșii locali, închiderea dosarului „Diaspora” referitor la organizarea votului pentru prezidențiale, precum și dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele în funcții publice. Am discutat cu actorul Bogdan Bob Rădulescu, unul dintre organizatorii protestului pentru a vedea ce impact are acest protest la nivel local, dar și care sunt soluțiile propuse de clujeni pentru ca reforma politică să nu rămână o vorbă în vânt. (Maria Man)

CULTURĂ. Criticii de artă, prea blânzi și prea puțin relevanți pentru scena artistică din Cluj. Care este statutul criticului de artă în Cluj, cine și de ce scrie critică de artă sau cum ar trebui să se raporteze artiștii la criticii lor au fost doar câteva dintre întrebările pe care le-a ridicat discuția pe această temă propusă de Roxana Modreanu, masterandă la Universitatea de Artă și Design din Cluj, în cadrul unei întâlniri găzduite de noua platformă de proiecte a Federației Fabrica de Pensule, spațiul Pilot. (Cristina Beligăr)

ORAȘUL. Jazz in the Park deschide porțile imaginare ale Parcului Central. După concertul de excepție susțiut de Teodora Enache și basistul trupei Santana, Benny Rietveld Quintet, precum și după cele trei zile pline petrecute pe malul Someșului, Jazz in the Park se mută în Parcul Central, unde clujenii vor avea parte de numeroase concerte, dar și de multe alte surprize. (Maria Man)

REPORTAJ. Oaze de răcoare din și de lângă Cluj. Vara și-a intrat în drepturi, iar cu câteva excepții, zilele troride i-au făcut pe clujeni să se gândească tot mai mult la concediu sau la o ieșire răcoroasă la ștrand. Unde putem fugi de caniculă în Cluj sau în imediata apropiere a orașului? Există suficiente oaze urbane unde ne putem răcori? (Maria Man)

ANCHETĂ. Singura grădină zoologică din județul Cluj este închisă de șase ani. Inaugurată încă din 1953, aceasta a funcționat până în 2010 când, s-a decis închiderea temporară, pentru refacerea ei din temelii. Proiectul, pentru care s-a obținut o finanțare guvernamentală este unic în România și urma să fie totodată unul dintre cele mai atractive obiective de acest gen din această parte a Europei. Între timp compania Benzot Har, care a câștigat licitația de reconstrucție a grădinii zoologică din Turda, a intrat în insolvență, iar ulterior în faliment. O altă companie, Romabelt, asociată cu cea amintită anterior, era obligată contractual să preia lucrările începute, dar, din 2013 se judecă cu primăria Turda pentru lipsa din gestiune a unor materiale, pe care Zoo Turda și primăria le-au solicitat celor două societăți în momentul sistării lucrărilor. Astfel, singura grădină zoologică în care urma să fie amenajată o savană, în care antilope, zebre, sau girafe urmau să coabiteze laolaltă, exact ca în habitatul lor natural, există doar pe hârtie, iar turișii atrași de astfel de obiective sunt nevoiți să-și îndrepte atenția către grădinile zoologice din Oradea, sau Târgu Mureș. (Patrice Podină)

CĂLĂTORII. Algarve, prințesa solară a Portugaliei. Cobor în mica piaţă din faţa bisericii Nossa Senhora do Carmo. Am ajuns aici mânat de dorinţa de a vedea Capela dos Ossos, o capelă laterală a bisericii, cu motive decorative făcute din oasele călugărilor morţi, dezgropate în secolul 19 din cimitirul adiacent bisericii şi pietrificate pe ideea că toţi suntem muritori. Şi poate ne-ajunge capul într-un perete, aş adăuga. (Eduard Țone)

DOCUMENTAR. Ultimul capitol: scriitori care au ales sinuciderea. Se spune adeseori că există o limită fină între geniu şi nebunie, sau că geniile sunt „neînţelese”. De cele mai multe ori găsim măcar un sâmbure de adevăr în aceste afirmaţii. Puţine dintre marile personalităţi ale omenirii, indiferent de domeniul în care au activat, au fost apreciate la justa valoare şi sprijinite în timpul vieţii. Iar dacă vorbim strict despre scriitori, lucrurile se complică şi mai mult, pentru că ei trăiesc un etern conflict atât cu publicul, pe care speră să îl impresioneze, dar şi cu ei înşişi – pentru că autorul este cel mai acerb (auto)critic. Aşa se face că majoritatea scriitorilor mari au avut parte de un sfârşit violent, prematur sau trist. Câţiva dintre ei au ales să îşi încheie singuri socotelile cu viaţa, după propria voinţă. (Mădălina Kadar)

SPORT. „Omul rău” s-a întors la CFR. Inevitabilul s-a produs și CFR Cluj a mai ”scăpat” de un antrenor care și-a dovedit calitățile. Antonio Conceicao a rupt înțelegerea cu gruparea feroviară, după ce a mai adăugat un trofeu în vitrina clubului – Cupa României. Momentul ales pentru rezilierea contractului nu a fost deloc unul fericit, echipa fiind pe picior de plecare spre Slovenia, unde va efectua un stagiu de pregătire. Oficialii CFR-ului s-au mișcat însă, repede și l-au (re)instalat în funcție pe Vasile Miriuță, omul care a mai condus echipa din decembrie 2013 până în noiembrie 2014. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu