Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Supradoză de TIFF: Sophia Loren, la Cluj”

După 14 ediţii şi la câteva ore înaintea deschiderii celei de a cincisprezecea, Festivalul Internaţional de Film Transilvania se arată mai provocator şi inovator decât oricând.

Se anunță cea mai amplă și consistentă ediție TIFF, cu cel mai mare număr de filme prezentate și cel mai mare număr de invitați. Iese în evidenţă prezenţa în premieră în România a divei cinematografiei italiene şi mondiale, laureata Oscar, Sophia Loren, care va primi la Cluj premiul pentru întreaga carieră.

În 15 ani de TIFF, festivalul a crescut împreună cu oraşul. La debut, TIFF era o întreprindere temerară  care încă respira aerul provincial al oraşului cu un singur cinematograf şi cu băncile vopsite în tricolor. Atmosfera creată în jurul festivalului i-a animat treptat pe clujeni; în anii care au urmat, aproape de unul singur, TIFF a contribuit la înnoirea oraşului. Şi astăzi sunt împătimiţi ai TIFF, locuitori ai Clujului sau nu, care pun în relaţie modul cum s-a schimbat festivalul cu schimbarea la faţă a oraşului. Clujul are deja cincisprezece ani artistico-fantastici pe care i-a petrecut cu TIFF şi filmul modernizării oraşului se derulează în continuare în locurile, tot mai multe, unde festivalul se întâlneşte cu pasionaţii săi.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Cluj:„În România, corupția este combătută tot de corupție”. De ce este încă frecventabil și actual comunismul ca formă de totalitarism responsabil pentru moartea a aproape 100 de milioane de oameni, cum putem evita ca ideologiile totalitare să devină „acceptabile” ca soluții politice, sau care este pericolul reprezentat de nostalgia cu privire la comunism, sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-a ridicat dezbaterea „Democrație vs. Totalitarism: cum luptăm împotriva extremismului cu instrumente democratice” organizată marți seara la Cluj. (Cristina Beligăr)

DOSAR: TIFF, la 15 ani

  • TIFF, la 15 ediții: provocator, iritant, inovator. Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a ajuns în acest an la a 15-a ediție. Se anunță cea mai amplă și consistentă ediție TIFF, cu cel mai mare număr de filme prezentate și cel mai mare număr de invitați. Din 2002, până la actuala ediție, festivalul i-a inspirat pe cei care s-au lăsat inspirați și i-a provocat pe cei care au fost deschiși ideii de a nu rămâne indiferenți fenomenului TIFF. (Cristina Beligăr)
  • Incursiune în campaniile de imagine TIFF: Cele mai reușite, cele mai creative, cele mai controversate. Un oraș obișnuit, cu oameni obișnuiți, dar cu idei neobișnuite devine brusc platou de filmare. Scenariul e scris, reflectoarele se aprind și actorii se pregătesc să intre în cadru. Doar că, de data aceasta, actorii nu sunt produsele unor școli de profil, ci oameni simpli care pentru câteva clipe devin personaje ale celor mai cunoscute filme din istoria cinematografiei: Forrest Gump devine Pădurea Ghimpe (în interpretarea lui Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amélie se transformă în Amalia (jucată de Andrea Cadar), Terminator ajunge Terminatul (Gheorghe Iftime), Marilyn Monroe din The Seven Year Itch devine Mariska (Andra Buicu, studentă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, alături de actorul Levente Molnar), iar Radu Bereș devine Robert de Niro în Taxi Driver, respectiv Taxidermistul. Aceștia sunt protagoniștii celor cinci spoturi oficiale TIFF 2016, ca parte a campaniei de imagine din acest an. (Cristina Beligăr)
  • Corina Bucea, manager cultural:TIFF este radarul care indică modul în care s-a schimbat Clujul. În prezent manager cultural la spațiul de creație Fabrica de Pensule, Corina Bucea este o apropiată a Festivalului Internațional de Film Transilvania în special prin prisma celor trei ediții la care a luat parte ca voluntar. A intrat în echipa de voluntari ai TIFF-ului începând cu a doua ediție, respectiv în 2003, în perioada studenției, mai târziu a avut ocazia chiar să lucreze în cadrul festivalului și odată cu apariția Fabricii de Pensule și cu parteneriatul încheiat între festival și acest spațiu, a început să colaboreze la Competiția Locală TIFF care în 2016, pentru al șaptelea an consecutiv, le oferă pasionaților de film șansa de a-și prezenta producțiile pe marele ecran, în timpul festivalului. (Cristina Beligăr)
  • 10 motive pentru a veni la TIFF.15. Cel mai mare festival de film din România va începe vineri, 27 mai, și va aduce o selecție de 248 de filme, 850 de invitați români și străini, concerte cu trupele momentului, expoziții, dezbateri și petreceri în 20 de locații din Cluj și din împrejurimi. (Cristina Beligăr)
  • Cristian Tudor Popescu, despre TIFF: „Este unul dintre cele mai bune lucruri întâmplate în România post-comunistă”. Participant constant la Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), jurnalistul Cristian Tudor Popescu a detaliat pentru Transilvania Reporter de ce TIFF-ul este unul dintre cele mai bune lucruri întâmplate în România post-comunistă. Jurnalistul a fost prezent la Cluj cu câteva zile înainte de ziua deschiderii festivalului, la dezbaterea „Democrație vs. Totalitarism: cum luptăm împotriva extremismului cu instrumente democratice” organizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC) și Fundația Konrad Adenauer. Cristian Tudor Popescu a participat anul trecut la TIFF, alături de regizorul Cristi Puiu și de profesorul Doru Pop, la o întâlnire pe tema felului în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât şi după 1989. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Au început înscrierile la grădiniță. Părinții își pot înscrie începând de luni, 23 mai, copiii la grădiniță. Este vorba despre micuții care vor urma anul acesta grupa mică, întrucât reînscrierile pentru celelalte grupe s-au încheiat deja (acestea au avut loc în perioada 4 – 20 mai), urmând să existe o a doua sesiune de înscrieri la vară pentru locurile rămase. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în Cluj-Napoca sunt disponibile anul acesta 5.600 de locuri pentru înscrieri la grupa mică. „Procesul este în desfășurare. Se fac înscrieri. Nu este cuprinsă în planul de școlarizare pentru anul viitor nicio clădire nouă destinată grădinițelor”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Andreea Coroian-Goldiș, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj. (Maria Man)

COMUNIATE. Un zburător pe cerul senin al IT-ului. Specialiștii în economie au spus nu doar o dată că șansa Clujului după căderea comunismului a fost dezvoltarea sectorului IT.  Dincolo de a fi salvat orașe și chiar țări, oferind o alternativă acolo unde munca fizică din industrie nu își mai găsea locul, IT-ul dă o mână de ajutor și celor cu care soarta nu a fost deloc blândă. Este și cazul lui Bogdan Pop, un prașutist sportiv care, în urma unui accident ce a avut loc pe când avea 27 de ani, s-a văzut nevoit să își regândească întreaga viață, dintr-un scaun cu rotile. Șansa lui a fost reprezentată de cursurile școlii de IT Academy Plus din cadrul companiei clujene Pitech Plus. (Radu Hângănuț)

Escaladă pentru tineri cu nevoi speciale. „Bună, copii! Câți dintre voi v-ați cățărat măcar odată în copaci?” Așa și-a început Claudiu Miu, fost campion multinațional și balcanic la escaladă discursul în fața elevilor de la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, unde a sosit împreună cu echipa sa Climb Again pentru a-i învăța pe cei mici, dar și pe cei mari, că visele nu țin cont de dizabilitate. Diagnosticat la rândul său cu boala Lyme și poliartită asociată în 2010, sportivul nu s-a dat bătut și a sperat că într-o bună zi va ajunge să escladeze noi și noi vârfuri. După trei ani de pauză, visul i s-a îndeplinit și încet, încet și-a redescoperit pasiunea. A înființat Asociația Club Sportiv Climb Again pentru a-i ajuta și sprijini și pe alți tineri cu nevoi speciale să facă același lucru. (Maria Man)

CULTURĂ. O nouă generație de actori de la UBB iese la rampă: Ultimele aplauze ale profesorilor, primele aplauze ale publicului. Îi caracterizează tinerețea, curiozitatea și dorința de a-i egala pe profesorii lor. Sunt ludici, conflictuali, cu bune și cu rele, dar mai „normali” decât erau la 18 ani când, „din greșeală” sau cu bună știință, au luat hotărârea de a deveni actori. Unii au primit deja botezul pe o scenă profesionistă, alții sunt pregătiți să o facă. 19 tineri absolvenți de actorie, de la linia de studiu română, din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, vor da în acest an piept cu viața și, cei mai buni sau mai norocoși dintre ei vor deveni colegi de scenă cu cei care astăzi le sunt profesori. (Cristina Beligăr)

CĂLĂTORII. Ocolul litoralului bulgăresc în 3 zile şi jumătate. Litoralul bulgăresc a devenit pentru mulţi români sinonim cu vacanţa de vară. Ţara vecină cu care împărţim litoralul Mării Negre atrage pe zi ce trece tot mai mulţi turişti de la noi prin serviciile turistice  de calitate la preţuri accesibile. Nu ştiam mare lucru despre Bulgaria şi litoralul său aşa că invitaţia celor de la Filadelfia Turism de a mă alătura unui infotrip a venit la ţanc tocmai înainte de vacanţa de vară. Timp de trei zile şi jumătate am vizitat în viteză, cu autocarul, alături de aproape 50 de agenţi de turism din România, peste 100 de kilometri din litoralul cu care se mândresc pe bună dreptate vecinii noştri de la sud. (Claudia Romitan)

SPORT. Lumea fără limite a lui Bogdan Chiorean. Din cele mai vechi timpuri oamenii au alergat. Legendară este povestea lui Fidipide, un mesager al armatei grecești care a alergat distanța de 42 de kilometri, de la câmpul de luptă până la Atena, pentru a vesti victoria oștenilor eleni asupra perșilor. Pentru epoca în care s-a întâmplat acest lucru, anul 490 înainte de Hristos, să străbați o asemenea distanță era ceva inimaginabil. În consecință, imediat după ce Fidipide a ajuns în Atena și a strigat: Nenikikamen (am învins!), a murit pe loc. Performanța lui a dăinuit însă peste veacuri. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu