Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Lecția de toleranță, în Săptămâna Altfel”

În momentele când întrega media dezbate deriva naţionalistă în România şi sondajele dezvăluie cifrele grele ale răspândirii intoleranţei la români, elevii mai multor şcoli din Cluj şi-au spus să fie altfel. Acţiunea lor gândită să combată extinderea rasismului s-a desfăşurat, cum altfel, în timpul săptămânii şcolare „altfel”, program care, să amintim, îşi are originile în Cluj.

Cum au ales copiii dintr-un liceu clujean să-şi transmită mesajul împotriva rasismului? Au pus în scenă, după propriul scenariu, o poveste despre intoleranţă. O fată de origine musulmană dintr-un liceu francez descoperă după atentatele de la Paris din 2015 că este înconjurată de ostilitate, când până atunci convieţuise în armonie. Profesorul din scenetă este şi el intrigat de această modificare de comportament şi încearcă să corecteze situaţia. Publicul format tot din elevi răspunde întrebărilor venite de pe scenă despre modalităţile de rezolvare a situaţiei şi pune la rândul său întrebări protagoniştilor în încercarea de a identifica o cale pentru ca toleranţa să câştige teren.

Un profesor inovativ şi elevi inventivi şi atenţi la realităţile sociale e combinaţia potrivită pentru a evidenţia utilitatea „săptămânii altfel”. Cel puţin la Cluj, atmosfera din „săptămâna altfel” e trăită cu tot mai multă intensitate de elevi. Anul acesta, foarte multe instituţii s-au alăturat programului care s-a diversificat într-atât încât şi DNA a intrat în schemă cu instructaje privind descurajarea practicilor necinstite din şcoli.

„Săptămâna altfel” a fost implementată în România după vizita unui oficial din Ministerul Educaţiei la o şcoală particulară din Cluj. Tot din Cluj vin şi primele propuneri de revizuire a programului necesare tocmai pentru că acesta a luat amploare. Un ONG clujean recomandă, între altele, să fie adoptat sistemul decalat, precum cel occidental, care lasă şcolilor libertatea să-şi programeze fiecare „săptămâna altfel”. Se va evita astfel aglomeraţia facilitând accesul mai multor elevi la activităţi în afara şcolii. Într-un prim răspuns, ministrul Educaţiei, s-a arătat de acord.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Scriitoarea Ana Blandiana, la Târgul Gaudeamus: „Clujul este un oraș mai cultural ca Bucureștiul”. O nouă ediție a Târgului Gaudeamus a debutat miercuri în Piața Unirii din Cluj cu oferte inclusiv pentru cei mai selectivi dintre cititori. Printre primii vizitatori s-a aflat și scriitoarea Ana Blandiana care a mărturisit că din punctul său de vedere Clujul este un oraș mai cultural ca Bucureștiul, iar acest eveniment vine să confirme o dată în plus acest lucru. Scriitoarea s-a plimbat mai mult timp printre standurile expozanților, în căutarea rafturilor Editurii Humanitas unde are o serie de cărți publicate. În cursul aceste zile, Ana Blandiana participă la Gala Premiilor Mentor, organizată la Centrul Casino de Cultură Urbană din Parcul Central. (Cristina Beligăr)

INTERVIU. De la student la rector, în 40 de ani. Vasile Țopa, noul rector al UTCN: „Niciodată după ’89 nu a fost o presiune și o cerere de IT-ști atât de mare ”. Profesorul universitar Vasile Țopa este din 12 aprilie noul rector al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Vasile Țopa a parcurs tot traseul posibil, până la a ajunge rector: în urmă cu 40 de ani a devenit student al al Facultății de Electrotehnică, după care a fost inginer, conferențiar, cadru universitar și, finalmente, rector. Are în mâinile sale destinele a peste 20.000 de studenți din șase orașe ale Transilvaniei și spune că în mandatul său își dorește ca UTCN să fie cât mai conectată cu putință la realitățile economice ale pieței, mai ales în contextul în care IT-ul, cel mai căutat domeniu al universității, este și cel mai în vogă sector economic al momentului. (Radu Hângănuț)

DOSAR. Firescul de a fi altfel 

  • Școala cu adevărat altfel. În folclorul școlii românești a rămas inoculată ideea că „Școala altfel” este mai mult o „vacanță altfel”, că programul special al elevilor români nu este chiar atât de special, fiind cunoscut faptul că multe școli preferă să păstreze programul normal sau chiar să considere această săptămână, înainte de vacanța de Paște, ca fiind una de pre-vacanță. (Vlad Mărghitaș, elev clasa a X-a)
  • Mihai Mărgineanu: „Trebuie să îi pregătim pe elevi pentru viață”. Mihai Mărgineanu, profesor de fizică în cadrul Liceului Teoretic „Avram Iancu” este de părere că teatrul interactiv este o modalitate inedită, dar totodată extrem de eficientă de rezolvarea a unor conflicte sau de demontare a unor prejudecăți în rândul elevilor. (Maria Man)
  • O altfel de Școală altfel. La începutul acestui an, Fundația Noi Orizonturi a propus Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) un set de recomandări de îmbunătățire a programului Școala Altfel lansând în acest sens campania de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație!” atât în mediul online – pe blogul scoalaltfel.wordpress.com, cât și off-line, sub forma a trei dezbateri publice: la Cluj, Iași și București. În cadrul acestor întâlniri au fost discutate propunerile formulate la subiect de grupul de lucru „Școala Altfel. TOT Educație!”, astfel încât la începutul lunii ianuarie 2016 să poată fi lansată petiția de adunare de semnături în vederea susținerii documentului de poziție în fața MECȘ. (Cristina Beligăr)
  • Grădina Botanică – plină de flori, păsări și… copii. „Școala altfel”, programul aflat în plină desfăşurare şi la Cluj-Napoca, nu avea cum să ocolească nici de această dată Grădina Botanică, una dintre destinațiile preferate ale claselor de copii din oraș, județ dar și din alte județe din zona Transilvaniei. Bun  prilej pentru copii să admire frumuseţile şi plantele rare pentru care grădina e cunoscută şi apreciată în întreaga lume. (Radu Hângănuț)
  • „Săptămâna altfel” e altfel și la Cuzdrioara. Chiar dacă nu au posibilitățile financiare ale școlilor de renume din Cluj-Napoca, unitățile de învăţământ din județ s-au străduit să ofere elevilor o săptămână cât mai altfel. La Cuzdrioara, lângă Dej, dincolo de excursii, ceva mai multă relaxare și ore interactive, elevii școlii din localitate au fost puși față în față cu un duel la vârf din literatura europeană: „Eminescu vs Shakespeare”. (Radu Hângănuț)
  • Azi cântă rock, mâine dau la coș: Elevii de la „Șincai” strâng bani pentru renovarea terenului de baschet. Un teren de baschet renovat unde meciurile să se desfășoare în condiții de siguranță și care să invite tinerii la practicarea acestui sport fără riscul unor accidentări, ar putea deveni realitate pentru elevii Liceului „Gheorghe Șincai” din Cluj care, din proprie inițiativă, susținuți desigur de profesori și de direcțiunea școlii, s-au gândit la o metodă mai puțin obișnuită de a strânge fondurile necesare recondiționării terenului. (Cristina Beligăr)
  • Vlădeasa X-Trail s-a încheiat cu o excursie „altfel” pentru copiii din satul Rogojel. 42 de elevi din satul Rogojel, comuna Săcuieu, sat situat la poalele munților Vlădeasa, au vizitat Clujul în cadrul Săptămânii Altfel. Excursia copiilor a încheiat în mod oficial cea de-a doua ediție a competiției sportive Vlădeasa X-Trail care a avut loc în luna martie. Anul acesta s-au aliniat la start peste 120 de alergători care s-au bucurat de ultima zăpadă din acest an, dar și de o competiție atipică, banii adunați din taxele de participare fiind folosiți pentru a le oferi celor mici o excursie gratuită în inima Transilvaniei. Vlădeasa X-Trail este organizată de Cozmin Ardelean, un clujean pasionat de alergare, care a dorit să pună în valoare prin intermediul competiției, zonele speciale din Munții Apuseni, dar și să le ofere elevilor de la munte șanse egale cu cei de la oraș, măcar în cadrul Săptămânii Altfel. (Maria Man)
  • BNR și-a deschis porțile pentru elevii clujeni. Elevii clujeni au vizitat în cadrul Săptămânii Altfel sediul Băncii Naționale a României, Sucursala Regională Cluj, unde au aflat lucruri inedite despre istoria banilor, elementele de siguranță de pe bancnotele românești, dar și despre comoara ascunsă a Clujului. Mai mult decât atât, elevii au avut ocazia să viziteze cea mai securizată încăpere din cadrul băncii, camera de procesare, unde se numără și se sortează banii și să vadă efectiv cu funcționează „mașinăriile” care decid soarta acestora: se întorc pe piață sau vor fi trimiși la București, la tocat, urmând să fie transformați în alte obiecte plastice? (Maria Man)
  • Care este realitatea despre acest proiect de succes? Domnul Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei în mandatul căruia s-a introdus Săptămâna Altfel, ne mărtiriseşte: “Ideea a venit în urma unei vizite a aparatului ministerului la “Transylvania College” din Cluj, una dintre şcolile private de succes. (Ruxandra Hureazean)
  • Valentin Cuibus: Şcoala Altfel deschide orizontul elevilor şi le îmbogăţeşte cultura generală. Proiectul „Şcoala Altfel”, derulat de câţiva ani în unităţile de învăţământ din România, a reuşit, în timp, să fie tot mai atractiv, în special pentru elevi. „Beneficiarii” unei curricule şcolare greoaie şi axată prea mult pe teorie, elevii au ocazia, în cadrul „Şcolii Altfel”, să-şi lărgească orizontul, să-şi îmbogăţească cultura generală şi să intre în contact cu lucruri de care n-au parte la orele de curs. (Marius Avram)
  • Tinerele elite ale cercetării internaționale și-au dat întâlnire la Cluj. Cluj-Napoca a găzduit pentru prima data anul acesta în perioada 16-22 aprilie cea de-a 23-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Tinerilor Cercetători (International Conference of Young Scientists), considerată campionatul mondial de lucrări de cercetare științifică dedicat elevilor de liceu. Idei inovatoare, cu potențial pentru cercetări avansate, toate au ieșit la înaintare ca rezultat a sistemelor educaționale de pe mai multe continente. Cât de „altfel” a fost săptămâna pentru 200 de elevi proveniți din țări și culturi diferite care au venit la Cluj să se întreacă în proiecte de cercetare, am aflat în timpul conferinței ICYS. (Cristina Beligăr)

PROFIL. În premieră în România, la Cluj: Din fost pușcaș marin, în mentor pentru barmanii din întreaga lume. Unul dintre cei mai populari și apreciați barmani din lume, fost pușcaș marin și un adevărat rockstar în bartending, s-a aflat în premieră în România, la Cluj, în cursul săptămânii trecute, pentru a susține un masterclass în jurul conceptului 3D Bartending-Be a Wise Man, a Mixologist and a Rockstar. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Hobby Time. Locul în care „nimicul” se transformă în lucruri spectaculoase. Centrul de formare profesională Studia a inaugurat de curând, în premieră la Cluj-Napoca, o serie de ateliere creative, sub genericul „E timpul pentru hobby-ul tău!”. Atelierele creative reunesc activități de instruire în diferite tehnici de realizare a bijuteriilor din materiale textile, mărgele, metale și de realizare a obiectelor decorative folosind materiale la îndemână, reciclabile sau profesionale. (Maria Man)

EROII TIMPULUI NOSTRU. Liliana Cazacu îi ajută pe tineri să își descopere pasiunea în IT. Liliana Cazacu este o sibiancă îndrăgostită de orașul său natal, dar care, în urmă cu 25 de ani a ales Clujul datorită ofertei universitare. A absolvit Chimie-Fizică, a optat pentru o carieră în învăţământ, s-a căsătorit, iar în prezent este o mămică fericită. Astfel, Clujul a devenit, cum era firesc, a doua casă. Pe plan profesional, la începutul anilor 2000 a simţit nevoia unei reconversii a specializării, spre noul trend al vremii, informatica. În 2003, după șapte ani de dăscălie, a decis că e timpul unei schimbări, alegând provocarea de a fi parte din echipa iniţială a Centrului de Excelenţă Cluj, primul de acest fel din ţară. După două decenii în învățământ, a pus bazele Asociației FOR IT, prin intermediul căreia îi provoacă pe elevi să își descopere pasiunea în IT și de ce nu, să urmeze o carieră în cel mai râvnit domeniu al momentului. (Maria Man)

CULTURĂ. Jazz in the Street cheamă artiștii în stradă: Cine sunt ultimii opt performeri. Seria evenimentelor reunite sub umbrela Festivalului Jazz in the Park continuă în aprilie, organizatorii pregătind o zi dedicată descoperirii tinerelor talente – muzicieni, performeri și animatori, chiar pe străzile orașului. Mai sunt doar câteva zile până când, în 23 aprilie, 24 de tineri artiști vor fi prezentați publicului larg într-un eveniment neconvențional ce va avea loc pe străzile din centrul orașului, în cartiere și în parcuri. (Cristina Beligăr)

MĂRTURIE. Educația din Lahore, prin ochii unei românce (II). Atacul sinucigaș din orașul pakistanez Lahore din duminica Paștelui a fost considerat unul dintre cele mai dure atentate din ultima perioadă. În urma acestuia, au murit peste 75 de persoane, iar alte peste 300 de persoane sunt rănite, majoritatea victimelor fiind femei și copii. Maria Cristina Marcus, în vârstă de 23 de ani, a ajuns în Pakistan pe 25 martie, cu două zile înainte de atentatul sinucigaș. Este voluntar în cadrul Miracle School din Lahore. Tânăra mărturisește că deși autoritățile a fost toată ziua în alertă, așteptând să se întâmple ceva, nu au reușit să oprească nenorocirea. Cum anume se vede atacul din interiorul suferinței, care sunt cauzele care duc la asemenea tragedii, cum își revine societatea pakistaneză după acest eveniment, dar și cum arată viața de zi cu zi a oamenilor de acolo, creștini sau musulmani, vom afla de la tânăra voluntară, care s-a transformat într-un adevărat înger păzitor atât pentru răniți, cât și pentru cei 200 de copii ai sclavilor cărora le predă carte. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Muzeul Rebreanu, universul unui Nobel nedecernat. Pălăria lui Ion, zadia Anei, o bonetă a celui care a inspirat plămădirea lui Apostol Bologa din Pădurea Spânzuraţilor și multe alte detalii care reconstituie universul personajelor lui Liviu Rebreanu pot fi văzute aievea la muzeul memorial al scriitorului din satul năsăudean Prislop, care acum poartă numele marelui romancier. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Geniul neliniştit: Leonardo Da Vinci. Poate că noi îl ştim mai ales ca pictor al Giocondei, însă Leonardo Da Vinci a fost mult mai mult: a fost un vizionar, pictor, desenator, sculptor, arhitect şi inginer de geniu, inventator şi cartograf, de o inteligenţă ce îl situa cu mult înaintea timpului său. A rămas una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale istoriei; datorită faptului că s-a interesat de toate laturile cunoaşterii, el a lăsat posterităţii opere de mare valoare în domeniul artei, dar şi schiţe ale unor tehnologii ce îi demonstrau viziunea aparte asupra viitorului. A realizat studii de anatomie, botanică, geologie, a fost un spirit universalist, cu o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci şi o imaginaţie fără precedent în istorie – considerat, pe drept, ”arhetipul spiritului renascentist”.( Mădălina Kadar)

SPORT. Masochism, sau inconștiență? Cine preia pe ”U”? Falimentul clubului de fotbal Universitatea Cluj ar fi trebuit să se pronunțe la jumătatea săptămânii trecute, la Tribunalul Comercial din Botoșani însă, magistrații s-au lăsat încă o dată duși de nas de administratorul judiciar Marieta Anastasescu. Concret, Anastasescu a cerut și a obținut o nouă amânare a declanșării procedurii de faliment motivând că gruparea clujeană ar fi în negocieri avansate cu un grup de investitori italieni. Până aici nimic nu pare ieşit din comun. Şi totuşi, Transilvania Reporter a căutat şi a găsit câteva episoade în care „colaborarea” dintre cluburi din România şi „investitorii” italieni au dus la falimentul unor grupări de tradiţie din fotbalul românesc. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu