Nu ratați noul număr Transilvania Reporter „Frăția inelului”

Cluj-Napoca este de ceva vreme încoace ”casa” echipelor naționale ale României. Fie că vorbim despre fotbal, tenis de câmp, baschet, gimnastică, handbal, sau rugby, suporterii ”Tricolori” le-au trăit pe toate, pe viu, în arenele clujene. Și totuși, parcă niciodată adrenalina nu a fost la cote atât de ridicate. Următoarele șapte zile Cluj-Napoca va fi ”tărâmul uriașilor”. Nu vorbim de uriașii din legendele Maramureșului, ci de Pau Gasol, Tomas Satoransky, Dario Saric, Nikola Vucevic sau Adam Hanga. Și aceștia sunt doar câțiva dintre giganții care vor coborî pe parchetul Sălii Polivalentă din Cluj-Napoca. Publicul are ocazia să asiste la un spectacol unic pentru sportul românesc, iar interesul este pe măsură. Aproape 70.000 de bilete s-au vândut deja, steagurile și tobele sunt pregătite, iar cântecele și aplauzele fanilor vor cutremura Polivalenta. Suporteri din toată Europa au sosit deja la Cluj. Cel puțin până la ora confruntărilor directe, între sportivi și susținătorii lor s-a creat o frăție.

Pentru mulți dintre componenții echipei naționale masculine de baschet a României, EuroBasket 2017 va fi cântecul de lebădă, ultimele reprezentații în echipamentul tricolor. Suporteri, oficiali, sau jurnaliști, cu toții am așteptat acest moment. Nu pentru glorie, ci pentru bucuria de a fi martori celui mai mare eveniment din istoria baschetului românesc. Specialiștii nu ne dau prea multe șanse, dar împreună suntem puternici. Împreună suntem România!

Sumarul ediției:

AFACERI DE NOAPTE. La cine apelezi când ai o urgenţă noaptea? Clujul are o viaţă de noapte activă, astfel că găsirea unei terase sau unui club unde te poţi distra nu mai reprezintă o mare provocare pentru nimeni. În plus, există diverse aplicaţii care îţi ghidează paşii în acest sens. Ce se întâmplă însă dacă ai o problemă pe timpul nopţii? Care sunt serviciile non stop la care poţi apela când e trecut de miezul nopţii şi mai ales care sunt tarifele percepute? (Maria Man)

DOSAR: LA CLUJ SE ÎNFRUNTĂ GIGANȚII 

  • Să ne bucurăm de spectacolul unui baschet din altă lume. În puține sporturi de echipă din categoria celor cunoscute pe mapamond, diferențele dintre România și restul lumii sunt atât de mari cum sunt în cazul baschetului. Chiar dacă la un moment dat, pentru o scurtă perioadă de timp, România a însemnat ceva în baschetul continental, de la generația lui Mircea Cristescu și Petre Brănișteanu sau de la fenomenul Ghiță Mureșan și până astăzi, baschetul ne-a lăsat în urmă și a luat-o pe drumul său. În primele zile din septembrie 2017 însă, baschetul în cea mai bună formă a lui ne face o vizită, în încercarea de a ne direcționa spre un drum mai bun, mai corect și mai performant. Baschetul unei Spanii de aur, al unei selecționate a Croației încărcată de talente ale NBA-ului sau baschetul din Muntenegru vin la Cluj-Napoca pentru a ne oferi un spectacol de care să ne bucurăm și din care, poate, să învățăm ceva. Cu șanse mari de a termina grupa C fără victorie și cu șanse chiar mai mari de a încheia măcar trei din cinci cu multe puncte primite, naționala României își propune o prezență onorabilă, în care liderul Vlad Moldoveanu să își demonstreze clasa, jucătorii tineri să își arate potențialul, iar vechea gardă a echipei, cu Mandache, Popa-Calota, Nicoară&Co. să primească un cadou nesperat din partea sportul pentru care și-au dedicat tinerețea. (Radu Hângănuț)
  • Baschetul, de la știință superioară la crispare. Echipa națională de baschet a României abordează Campionatul European de Baschet, Eurobasket 2017, cu o nouă identitate, ”Reprezentativa vulturilor” cum se numește acum. În meciurile de pregătire ”Vulturii” n-au prea avut aripi, dar asta nu se pune. O spune Petre Brănișteanu, unul dintre cei mai carismatici oameni din baschetul românesc. (Patrice Podină)
  • EuroBasket 2017, viitorul baschetului românesc. Așteptarea a luat sfârșit, urmează provocările. Pentru echipa națională de baschet a României, prezența în grupa C a FIBA EuroBasket 2017 deja reprezintă o performanță, fie ea și administrativă. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă, sau să ne mințim singuri. Obiectivul României la acest Campionat European găzduit de Sala Polivalentă Cluj-Napoca este să arate că poate evolua într-o competiție de asemenea anvergură. Această participare reprezintă și revenirea României în elita baschetului continental, la 30 de ani distanță de la ultima prezență a ”Tricolorilor” la un turneu final. În acest context așteptările sunt mari, dar în primul rând elevii lui Marcel Țenter trebuie să se bucure de fiecare meci. (Patrice Podină)
  • Aproape 70.000 de tichete vândute. Organizatorii meciurilor grupei C a FIBA EuroBasket 2017, Federația Română de Baschet, FIBA și Sala Polivalentă Cluj-Napoca au anunțat că până la ora debutului evenimentului sportiv vor fi vândute aproximativ 70.000 de tichete. Cele mai ieftine bilete costă 50 de lei și includ oferta de 1+1, prețurile fiind crescătoare în funcție de categorie. (Patrice Podină)
  • Eurobasket și comoara baschetbalistică din Sala Polivalentă. Pau Gasol, Tomas Satoransky, Dario Saric, Nikola Vucevic sau Adam Hanga sunt doar câțiva dintre giganții care vor coborî în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca în fața unui public ce are ocazia să asiste la un spectacol unic pentru sportul românesc. Este vorba despre câțiva dintre cei mai talentați jucători ai Europei, care se alătură jucătorilor români într-un eveniment al cărui principal scop este să ne aducă în față o mostră din ceea ce înseamnă lumea cu adevărat bună a baschetului. Jucători cu salarii de zeci de milioane de euro per sezon, inele de campion în baschetul nord-american, finale de Euroligă sau titluri continentale vor juca în premieră în Cluj-Napoca, în cadrul Grupei C a Eurobasket, în care Spania, Croația, Cehia Ungaria, Muntenegru și gazda România propun câteva dintre cele mai mari talente baschetbalistice din fiecare țară. (Radu Hângănuț)
  • Kuti Nandor: „Îmi doresc să arăt ce știu să fac în speranța că mă vede cineva în Europa”. Kuti Nandor primește mingea în zero grade, își depășește primul adversar, pătrunde pe tușă spre coșul apărat de jucătorul advers ce are ceva mai mult de 2,10 metri, decolează cu mingea în mâna dreapta și trântește cărămida în ceafa jucătorului îmbrăcat în echipament alb. Ceea ce tocmai ați citit ar putea fi povestea pe scurt a unei faze în care Kuti îl transformă în poster pe unul dintre pivoții Spaniei, însă momentul a avut loc la Campionatul European Divizia B, într-un meci cu Georgia. Faza l-a făcut pe antrenorul advers să își pună mâinile în cap și să se întoarcă spre bancă. Kuti era în acele zile unul dintre cei mai buni jucători din turneu, iar experiența câștigării acelui turneu a marcat un moment istoric pentru cariera tânărului jucător de 20 de ani, legitimat la U BT Cluj-Napoca. Meciurile cu Georgia, Malta sau Rusia au trecut însă, iar Kuti se pregătește pentru dueluri la care nu visa nici măcar atunci când juca NBA2k. Saric, Rice, Hanga sau Sergio „Chacho” Rodriguez îl așteaptă pe tânărul baschetbalist clujean pe un teren de pe care cariera lui poate decola spre culmi nebănuite. La Eurobasket. (Radu Hângănuț)
  • Emil Hossu-Longin, jurnalist: „Oricât de optimist aș fi, cred că vom lua niște bătăi istorice”. Față în față cu cel mai mare eveniment din istoria baschetului Românesc, jucătorii, fanii dar și jurnaliștii trăiesc momente de emoție. Legende ale fenomenului vor ajunge la Cluj-Napoca pentru pune în scenă un spectacol pe care, speră jurnalistul Emil Hossu-Longin, fanii îl vor aprecia chiar dacă acest lucru se va traduce prin „niște bătăi istorice” pe care le-am putea primi de la Spania sau Croația. Însă până la primul meci cu Cehia, lotul României a pierdut deja un meci nereușind să îl naturalizeze pe conducătorul de joc Giordan Watson, ceea ce face ca șansele unei participări onorabile ale României -ce erau oricum aproape nule- să devină, dacă era cumva posibil, chiar mai mici. (Radu Hângănuț)
  • Vlad Moldoveanu: „Abordăm meciurile cu Ungaria și Cehia la victorie”. Cu un aer european din care se simte concentrarea și determinarea, Vlad Moldoveanu arată la fiecare propoziție rostită motivele pentru care este liderul unei generații tricolore ce își va da examenul în meciuri cu superstaruri ale baschetului european. Trecut prin campionate precum cel al Franței, Poloniei sau Estoniei, dar și prin dueluri din Euroligă sau fazele superioare ale EuroCup, Moldoveanu este de departe jucătorul cu cel mai impresionant CV din lotul României. După un an în care a câștigat tilul, Cupa României și Supercupa cu U BT și înainte de a pleca la noua sa echipă din Turcia, Vlad Moldoveanu le promite fanilor un turneu final de care să fie mândri, dar și imaginea unei echipe determinată să ofere un baschet câștigător. (Radu Hângănuț)
  • Aurora Dragoș: „Acum ori niciodată!” Dintre toate personalitățile sportive pe care Clujul le-a dat lumii, Aurora Dragoș este omul căruia americanii i-ar fi dedicat o stea pe celebra „Walk of fame”. A fost una dintre cele mai importante jucătoare ale celei mai mari echipe de baschet feminin pe care România a avut-o vreodată, Universitatea Cluj. A colecționat trofeu după trofeu (are în palmares nu mai puțin de 11 titluri de campioană națională, 10 consecutive cu „U” Cluj), și turneu final după turneu final (are două prezențe la turneele finale ale Campionatului European de junioare, două participări la CE de senioare, și două prezențe la Jocurile Mondiale Universitare). În aceste zile retrăiește, alături de echipa națională masculină de baschet, momentele pentru care și-a sacrificat tinerețea. „Acum ori niciodată!” este îndemnul Aurorei Dragoș pentru „Vulturi”. (Patrice Podină)
  • Clujul e numărul 1 în baschetul masculin. Fără să se fi încercat vreodată o concurență cu echipa feminină, baschetul masculin clujean își are la rândul lui locul în istoria sportului sub panou. Spre deosebire de întrecerile feminine, la masculin Universitatea a avut, cel puțin în primii ani de activitate, concurente serioase, Dermata și Flamura Roșie, IMF Progresul, sau Constructorul Cluj. Abia în 1954 echipa care avea să devină cea mai reprezentativă a orașului, Universitatea, obține primul succes major – promovarea în Divizia A, de unde nu au mai retrogradat decât în 1987. Anul acesta U-BT a cucerit al doilea titlu de campioană din istoria clubului, și al cincilea din istoria baschetului masculin clujean. (Patrice Podină)
  • Cluj-Napoca înseamnă baschet. Dintre toate sporturile de echipă din Cluj baschetul are de departe o istorie și o tradiție care obligă. Trecutul impresionant al echipelor clujene în această disciplină sportivă a fost cu siguranță un factor decisiv în decizia autorităților de a construi cea mai mare și cea mai modernă sală polivalentă din România. Cu 14 titluri naționale, dintre care 10 consecutive, în Liga Națională Feminină, și cele 5 triumfuri în întrecerea masculină, au transformat orașul de pe Someșul Mic într-o veritabilă capitală a acestui sport. (Patrice Podină)
  • REPORTAJ. Cerul Clujului, transformat în circuit pentru Liberty Multirotor Racing 2017. Liniștea păsărilor care populează de obicei zona verde din campusul Liberty Tec  hnology Park a fost întreruptă sâmbătă și duminică de o competiție ajunsă la Cluj-Napoca în premieră: Liberty Racing 2017. Evenimentul este o competiție în care multirotoare de o agilitate impresionantă s-au întrecut prin aer și printre copaci într-un show în care piloții „dronelor” au trăit la maxim fiecare secundă a competiției comparată de pasionați cu o curs de Formula 1 în aer. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ. Deschiderea stagiunii 2017-2018 la #reactor. După o vară de rezidențe și repetiții și de plănuit proiecte noi, spațiul de teatru independent Reactor de creație și experiment își reîncepe programul regulat cu a cincea stagiune din existența lui de până acum. (Cristina Beligăr)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAŞ. Flori, fete şi mirese. Timea şi Andrei Maier şi-au transformat pasiunea pentru designul floral într-un business de familie. Timea Maier a iubit dintotdeauna florile, iar spiritul anteprenorial i s-a dezvoltat încă din fragedă copilărie. Mai mult, a câştigat primii bani vânzând bucheţelele realizate din florile “furate” din grădina bunicii. De mică şi-a dorit să fie independentă din punct de vedere financiar, astfel că, la vârsta de 13 ani, şi-a luat inima în dinţi şi a încercat să îşi găsească un job potrivit în cadrul unui magazin din cartierul Mănăştur, unde a crescut. (Maria Man)

STAREA UNIUNII. O țară bolnavă și fără carte. Două statistici date publicității în ultima săptămână de Eurostat arată că România este codașa Uniunii Europene din punctul de vedere al banilor alocați pentru educație și sănătate. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Regina Maria și Paradisul de la Balcic. A fost odată ca niciodată o prințesă pe nume Maria, născută ”din rude mari, împărătești”, în casa regală britanică. Frumoasă, puternică, hotărâtă, plină de viață și neînfricată, Maria s-a căsătorit cu Ferdinand, moștenitor al tronului României, iar astfel avea să devină Regina Maria a României, admirată și iubită de poporul adoptiv, căruia i-a îndeplinit un vis: țara întregită. Mariajul nu a fost dintre cele mai fericite, însă Maria s-a îndrăgostit de țară și de oameni, de locuri. Și-a creat propriul paradis la Balcic, pe malul mării, și un ”cuibușor” la Bran. E simplu de înțeles pe care l-a iubit cel mai mult: a cerut ca inima să îi fie dusă, după moarte, pe domeniul de la Balcic, sugestiv numit ”Cuibul liniștit”. Din păcate, poporul nu a putut face nici măcar atât pentru regina care a făcut atât de multe pentru el. Povestea e lungă, iar istoria, complicată. (Mădălina Kadar)

SPORT

  • Cluj Arena, un rușinos eșec administrativ. Inevitabilul s-a produs. Al doilea cel mai mare, al doilea cel mai modern, și al doilea cel mai scump stadion din România, Cluj Arena, a devenit al nimănui. La data de 23 august magistrații Tribunalului Comercial Cluj a dispus deschiderea procedurii de faliment a societății care administrează arena. Un faliment parcă dorit și urmărit de cei care cu 5-6 ani în urmă se pozau îmbujorați de emoții, la tăierea panglicii inaugurale. Deocamdată nu există vinovați pentru această stare de fapt și greu vor fi găsiți. Un singur lucru este cert. Societatea care administra Cluj Arena a reușit ”performanța” de a acumula datorii de peste 15 milioane de lei. Uriașa construcție, ridicată pe un loc legendar pentru sportul clujean, a devenit mai cunoscută pentru alte activități, decât cele sportive. (Patrice Podină)
  • A fi sau a nu fi… la Cupa Mondială. O singură victorie din 6 meciuri, trei rezultate de egalitate și două înfrângeri. Șase puncte din 18 posibile și șanse infime la calificarea la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor din Rusia. Acestea sunt premisele de la care ”Tricolorii” au început pregătirea dublei cu Armenia și Muntenegru. În rândurile ce urmează vom exersa aritmetica de clase primare pentru a fi pe înțelesul tuturor cititorilor, atunci când ne referim la ”șansele” de calificare. (Patrice Podină)
Distribuie:

Postaţi un comentariu