Nu ratați noul număr Transilvania Reporter „Eroii timpului nostru”

Eşti eroul oraşului, îi spune copilului vocea încapsulată în tableta „Om păianjen”. E răsplata verbală pentru răspunsul corect la trei întrebări succesive de aritmetică simplă. De câte ori copilul repetă performanţa, Omul păianjen îl gratulează. Copilul e fericit.

Titlul de erou al oraşului nu este unul  excepţional în universul copilăriei, populat cu nenumăraţi eroi şi super-eroi. Dar pe măsură ce creşte, gravitaţia îl aduce spre pământ. Cu anii, constată că îi e tot mai dificil să rămînă erou al oraşului. Dar nu imposibil. La fel ca în toate timpurile, societatea are nevoie de eroi. Are nevoie de oameni care să modeleze valorile comunităţii. Are nevoie să cultive repere pentru copilul care se încăpăţânează să rămână erou al oraşului şi la vârsta adultă.

Transilvania Reporter iniţiază o vânătoare de eroi. Luaţi legătura cu noi dacă îi cunoaşteţi. În opinia noastră, erou al acestui timp lipsit de primejdii concrete este acel bărbat sau acea femeie care are curajul să trăiască potrivit unor valori astăzi desuete. Eroi sunt acei oameni care şi-au construit o carieră în manieră clasică, prin studiu, hărnicie şi perseverenţă, şi care, mai mult decât atât, sunt modele ale implicării sociale. Comportamentul prosocial, cum îl denumesc sociologii, poate însemna filantropie, voluntariat, campanii de ajutorare sau de denunţ al abuzurilor. Eroii timpului nostru sunt  oamenii care acţionează altruist, care se desprind de sine pentru a-i ajuta pe celălalt. E timpul să-i cunoaştem.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. O elevă din Cluj, câştigătoare a concursului de translatori organizat de Comisia Europeană. O elevă din Cluj este câştigătoarea pentru România a concursului anual de traducere ‘Juvenes Translatores’, organizat de Comisia Europeană.Roxana Maria Chiorean este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca şi a câştigat acest concurs, alături de alţi 27 de elevi de liceu, câte unul pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene.

AFACERI PUBLICE. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Cu teoria stăm bine, practica ne omoară. De trei luni de zile Primăria Cluj-Napoca are la dispoziţie un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) elaborat de specialişti britanici în studii de trafic la cererea Ministerului Dezvoltării, cu o finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Planul este necesar în vederea finanțării proiectelor de transport urban, în cadrul POR 2014 – 2020, prin FEDR. Studiul are 300 de pagini şi propune o multitudine de soluţii pe termen scurt, mediu şi lung, pe perioada 2016-2030, la spinoasele probleme din traficul clujean, de la blocajele din zona centrală, până la locurile de parcare şi parkingurile care lipsesc din zone strategice, rute alternative pentru a ajunge dintr-un cartier în altul fără a mai „vizita” centrul., ori modernizarea transportului în comun. Ce e foarte important, studiul include şi un plan cu 16 proiecte cu prioritate zero, acele „must do”, pentru realizarea lor fiind nevoie însă de o finanţare consistentă de circa 150 de milioane de euro. Din păcate încă nici una dintre aceste propuneri nu se regăsesc şi pe lista de investiţii în bugetul pe 2016 care se votează joi, 4 februarie. (Claudia Romitan)

DOSAR. Găsește eroul din tine

Cornel Hoza, Beard Brothers: „Am vrut să promovăm voluntariatul ca pe o chestie cool”

Subtitlu: Bărboși cu suflet. Puțini sunt cei care să nu fi auzit măcar tangențial de acțiunile celui mai neconvențional O.N.G. din România, înființat în urmă cu doi ani la Cluj-Napoca. În acest timp, Beard Brothers, căci despre ei este vorba, au reușit să transforme voluntariatul în ceva „cool” și să atragă aproape 200 de persoane în frăția bărboșilor cu spirit de inițiativă. Ce să mai vorbim de faptul că bărboșii au impus un nou trend, unii lăsându-și barbă special pentru a putea face parte din organizație sau că ziua de 7 august a ajuns să fie sărbătorită în mai multe țari din lume drept ziua zâmbetelor, datorită unei inițiative ce s-a născut la Cluj: Catch a Smile Day. Cu toate că acțiunile lor vorbesc de la sine, bărboșii nu sunt oameni care să iasă în față, să se laude cu ceea ce fac.L-am convins însă pe Cornel Hoza, președintele organizației Berad Brothers să ne împărtășească din culisele organizației. (Maria Man)

Psihosociologul Petru Iluţ: Cei care fac acte caritabile merită felicitaţi şi încurajaţi

Rep: Domnule profesor, există în oraşul nostru, dar şi în multe alte părţi, un fel de eroi, să le zicem, persoane cu un statut social bun, cu timp puţin, dar care îşi fac vreme să-i ajute constant, periodic, şi pe alţii, în diverse moduri. Ce determină asemenea gesturi?

Petru Iluţ: Din punct de vedere al psihosociologiei, problema aceasta intră sub cupola temei „comportament prosocial”. Comportament prosocial înseamnă şi filantropie, înseamnă şi voluntariat, înseamnă şi acte de caritate. (Marius Avram)

ECONOMIE. Gustul amar al Nokia trece cu o cafea bună. Directorul DeLonghi Jucu: „Am venit aici pentru un maraton. Suntem ca un vin care va deveni tot mai bun”. Când existența meteorică a companiei Nokia în Jucu s-a încheiat cu un boom pe care puțini l-ar fi anticipat, în halele lăsate în urmă de producătorul finlandez de telefoane părea că va urma o nouă domnie a înghețului economic. Anul 2012 a adus însă la Jucu un miros plăcut de cafea și o oportunitate aproape nesperată pentru sute de șomeri lăsați cu ochii în soare de magia telefoanelor mobile. Printre noii investitori s-a numărat și compania DeLonghi, care astăzi are peste 900 de angajați și exportă electrocasnice în toată Europa. În ciuda provocărillor cu care Clujul și România se prezintă în calea oricărui investitor,   italienii promit că, spre deosebire de predecesorii lor nordici, ei se află la Jucu pentru un maraton al producției de aparate de cafea. (Radu Hângănuț)

Efectul UNTOLD: Hotelurile din Cluj, aproape complet rezervate cu șase luni înaintea festivalului. Locurile de cazare în hotelurile din Cluj pentru perioada de desfășurare a Festivalului UNTOLD sunt în acest moment extrem de limitate, agențiile de turism estimând că până în luna martie gradul de ocupare va fi de peste 95%. În acest moment, la majoritatea hotelurilor din zona centrală a orașului, capacitatea de ocupare este de 100% în perioada desfășurării celei de-a doua ediții a festivalului, respectiv 4-7 august 2016. Organizatorii UNTOLD Festival au declarat pentru Transilvania Reporter că va exista în curând pentru participanții la festival o ofertă de cazare în regim camping, cu precizarea că această zonă de camping nu va mai fi localizată în Livada Palocsay, ci într-o locație mai apropiată festivalului. De asemenea, vor fi puse la dispoziție locuri, la fel ca anul trecut, și în căminele campusului UNTOLD din Hașdeu sau Observator. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ. Dan Lungu, la Cluj: „În România poți să scrii ce vrei, pentru că nu trăiești din asta”. Cititorii din Cluj au avut ocazia să îl cunoască și să-i adreseze întrebări unuia dintre cei mai citiți și traduși prozatori români contemporani, cunoscut mai ales pentru romanele „Raiul găinilor (fals roman de tratate și mistere)” și „Sînt o babă comunistă!”, carte ecranizată în 2013. Scriitorul Dan Lungu a răspuns invitației Book Corner Librarium de a se întâlni vineri, 29 ianuarie, cu publicul din Cluj, pentru a vorbi despre „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, cel mai recent roman al său, apărut în 2014 la Editura Polirom. Cartea se dezvoltă de la lumea și limbajul copilăriei, spre fenomenul emigrației, care a marcat și marchează, încă, România de astăzi. (Cristina Beligăr)

Fabrica de Pensule, eșec instituțional? Unul dintre cele mai semnificative spații independente de producție și de difuzare a artelor vizuale și performative din România, Fabrica de Pensule, trece în aceste zile printr-o „cutremur” de pe urma căruia singurii care, cu adevărat, vor avea de suferit sunt artiștii. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. „Camera cu câini”: medicamentul-patruped ideal pentru studenții stresați. Un grup de 15 studenți așteaptă nerăbdători în fața unei săli de curs. Pentru mulți dintre ei e sesiune, iar stresul li se poate citi pe față. Orice minut îi duce mai aproape de data unui examen. Când în sala de alături intră Norka, cu toții ridică privirea și zâmbetul le apare pe chipurile adormite de la atâtea nopți petrecute în fața cărților. Norka nu e nicidecum unul dintre profesorii cool ai facultății. Nu. Norka este unul dintre câinii care, în cadrul programului „Keep calm with dogs-Camera cu câini”, oferă studenților oportunitatea ca, timp de aproximativ o oră, să uite de grijile examenelor și să petreacă timp de calitate în compania unor patrupede special pregătite, într-un tip de terapie care începe să câștige tot mai mult teren și în România: terapia asistată de animale.(Radu Hângănuț)

CĂLĂTORII. Schi în Ungaria!? De ce nu? Șase variante. Ungaria nu este cunoscută pentru munții săi, așa că nici pârtiile de schi nu sunt punctul forte al țării vecine. Dar, dacă intenționați să dați o raită la una dintre stațiunile cu apă termală de peste granița de vest, puteți lua în calcul și o tură de schi. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Perspective şi speranţă. Milioane de oameni luptă în fiecare zi împotriva unei boli necruţătoare, tot mai prezentă în jurul nostru. Milioane de oameni pierd această luptă, în fiecare an. Tocmai de aceea, la nivel mondial au început să fie organizate diverse campanii şi acţiuni susţinute împotriva cancerului, pentru ca rata de supravieţuire a bolnavilor să crească, iar calitatea vieţii lor să fie îmbunătăţită. Însuşi preşedintele american Barack Obama a lansat o „cursă” pentru găsirea unui leac şi stoparea acestei maladii, în ultimul său discurs despre starea naţiunii. (Mădălina Kadar)

SPORT. Trup şi suflet pentru România. Echipa feminină de tenis a României întâlneşte la sfârşitul acestei săptămâni reprezentativa Cehiei în faza sferturilor de finală ale Fed Cup. „Tricolorele” revin astfel, în elita tenisului mondial după 34 de ani de aşteptare. Meciul găzduit de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca se va disputa cu casa închisă, fanii „sportului alb” din Ardeal şi nu numai, demonstrând astfel, că sunt trup şi suflet alături de Simona Halep şi colegele ei de echipă. România a participat ultima dată în Grupa Mondială Principală în 1992, iar în istoria confruntărilor directe cele două echipe s-au mai întâlnit o singură dată, în 1980. Atunci, clujeanca Virginia Ruzici aducea singurul punct pentru România, în partida pierdută cu 1-2 în fața Cehoslovaciei. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu