Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: După Cannes, hai (și) la TIFF!

„Chiar și un festival legendar de film este tot o instituție umană. În 1970, delegatul de la Cannes și viitorul său președinte Gilles Jacob și-a câștigat reputația reușind să îl convingă pe Francis Ford Coppola să își prezinte premiera filmului «Apocalypse Now» la Cannes. În 2010, același Jacob declara în Variety: «Întotdeauna există undeva un film pe care un președinte de festival și-l dorește la modul absolut. Pentru asta trebuie să fie pregătit să își vândă sufletul»”.

TIFF 2018 nu va fi lipsit de evenimente speciale, de întâlniri cu actori și regizori români, de premiere naționale și producții internaționale controversate și premiate recent la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Chiar dacă, în continuare, ca specialist în industria filmului, acronimul festivalului din Transilvania te trimite cu gândul la Toronto International Film Festival sau, mai nou, chiar la Thailand International Furniture Fair, TIFF din Cluj are identitatea lui. În primul rând are cel mai fidel public plătitor de bilete – să nu uităm că festivalul de la Cannes este destinat aproape exclusiv oamenilor din industria filmului – și meritul de a fi coagulat în jurul lui o echipă perseverentă care în condițiile unei infrastructuri cu enorme lipsuri încearcă să facă, de 17 ani încoace, imposibilul mult mai posibil. Într-o perioadă în care criticii de film ai celor mai importante publicații internaționale se întreabă dacă, după șapte decenii, cel mai prestigios festival de film din lume, Festivalul de Film de la Cannes mai are viitor, la Cluj-Napoca se fac ultimele pregătiri pentru noua ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. (C.B.)

ACTUALITATE. De la hobby, la o afacere ”dulce”, prin Start Up Nation. Peste 8.500 de antreprenori, la început de drum sau cu experienţă în afaceri, au decis anul trecut să îşi deschidă o afacere nouă în România, prin programul Start-Up Nation. Printre ei se numără şi clujeanca Rodica Chezan, care după 20 de ani a decis să lase lumea contabilităţii, a cifrelor, şi să păşească într-o lume mai…dulce, a produselor de cofetărie şi patiserie. Recent aceasta şi-a deschis laboratorul, numit poate neaşteptat, „Sănătate prin tradiţie”. (Claudia Romitan)

LOCAL. 48 de sudori și lăcătuși din Vietnam și-au găsit locul la Cluj. Niciun sacrificiu și nici o distanță nu e prea mare atunci când vrei o viață mai bună pentru tine și familia ta. Așa a început ”aventura” pe pământ românesc a 48 de vietnamezi, care de trei luni de zile s-au stabilit la Cluj-Napoca. Tinerii s-au angajat ca sudori și lăcătuși la fabrica Gormet, o fabrică de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice. Nu i-a speriat nici depărtarea de casă și nici cultura și limba, complet necunoscute, la care trebuiau să se adapteze, iar după aceste câteva luni la Cluj pot spune că deja și-au făcut prieteni aici și își doresc să mai rămână. (Claudia Romitan)

DOSAR. Hai (și) la TIFF!. Pledoarie pentru un viitor mai luminos. Într-o perioadă în care criticii de film ai celor mai importante publicații internaționale se întreabă dacă, după șapte decenii, cel mai prestigios festival de film din lume, Festivalul de Film de la Cannes mai are viitor, la Cluj-Napoca se fac ultimele pregătiri pentru noua ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2018). (Cristina Beligăr)

Din Cluj, pe planeta Cannes: Cum să te adaptezi unor noi condiții de viață. Un proces complex de solicitare a unei acreditări de presă, început în luna februarie, o perioadă lungă de așteptare până la confirmarea ei și alte câteva săptămâni până în momentul în care, din fața strălucitorului Palais des Festivals, asistam la deschiderea ediției din 2018. (Cristina Beligăr)

SMART CITY. 60 de secunde pentru revoluția sistemului bancar. Tehnologia „nu iartă” nici un domeniu, iar unul dintre sectoarele în care IT-ul este așteptat cu brațele deschise de către utilizatori este cel financiar bancar, unde deși ne aflăm în anul 2018, birocrația încă mai este prezentă la tot pasul, iar cozile la ghișeu, formularele tipărite pe hârtie sau procedurile complicate sunt la ordinea zilei. Compania Revolut este una dintre cele mai în vogă alternative de e-banking și singura care le oferă utilizatorilor români posibilitatea de a crea conturi în RON. Totul în doar 60 de secunde, folosind aplicația pe un smartphone. (Radu Hângănuţ)

SPORT. Campioana s-a decis, meciul CFR – FCSB continuă. S-au adunat deja câțiva ani de când echipa care câștigă campionatul intern de fotbal nu se poate bucura deplin, înainte ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne să aibă ultimul cuvânt. Nici ediția 2017/2018 a Ligii 1 nu face excepție. CFR a câștigat al patrulea titlu de campioană nu înainte însă, să declanșeze un scandal solicitând depunctarea principalei contracandidate – FCSB. Scânteia au aprins-o roș-albaștrii prin vocea finanțatorului Gigi Becali. Oficialii vișiniilor au fost mai ponderați în declarații, nu și antrenorul Dan Petrescu. FCSB a anunțat transferul lui Omrani, CFR a contraatacat la comisii. Însă, chiar și în cazul depunctării ambelor echipe tot CFR va rămâne campioană. (Patrice Podină)

REPORTAJ. Departe de casă, sărbătoresc Ziua lui „Acasă”. Ziua „Patriei Vechi”. Sașii plecați din România se adună, an de an, de Rusalii, într-un orășel din Germania, la Dinkelsbuhl. De 68 de ani neîntrerupt. Și anul acesta , pe 20 mai, au fost acolo. Iau avionul, trenul sau se urcă în mașini, încarcă tobele, alămurile, pălăriile, cojoacele și costumele, își iau copiii, bunicii, nevestele și se pornesc spre Dinkelsbuhl. (Ruxandra Hurezean)

STAREA UNIUNII. Optimism european în România. Țara noastră pare că a ieșit din pasa de euroscepticism de anul trecut, când mai puțin de jumătate dintre români credeau că apartenența la UE este un lucru bun. (Bogdan Stanciu)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu