Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Concediul sigur de acasă”
Dat fiind că destinaţiile externe sunt pereclitate de zelul islamiştilor de a ucide creştini sau de a se război între ei, turiştii români precauţi ar putea alege o vacanţă în ţară. Nici unele din acestea nu sunt însă chiar la îndemână. Marea Neagră şi Delta nu sunt destinate ieftine, iar pentru cei din zona de nord a ţării distanţa poate fi descurajantă. Propunem atunci clujenilor mai comozi din fire să descopere frumuseţile unui concediu domestic în judeţ.
Cluj-Napoca creşte ca destinaţie turistică de week-end, numărul turiştilor în primele cinci luni fiind mai mare cu aproape 20 la sută faţă de anul trecut. Nu-i poţi cere unui clujean să-şi petreacă vacanţă în locul său de viaţă de zi cu zi. Îi poţi însă surprinde pe mulţi clujeni get-beget cu locuri de vizitat aflate la doi paşi şi prea puţin cunoscute sau frecventate.
Ţara Călatei este una din aceste zone. Această regiune cuprinde biserici medievale, tradiții nealterate și muzee inedite. Pentru români este practic necunoscută. Nu vei găsi vreun material de prezentare al ei în limba română. Maghiarii în schimb o preţuiesc, astfel că zona este vizitată aproape exclusiv de turişti din Ungaria.
Nici marea nu este la o adică foarte departe de Cluj. De la Turda până spre Bistriţa oraşul e înconjurat de mini staţiuni cu apă sărată. Băile Turda, Cojogna, Dej şi Figa, toate au fost modernizate şi sunt locuri foarte agreabile de vacanţă.
Mare găseşti în preajma Clujului şi între munți. Localitatea Beliș este o adevãratã oazã de liniște, fiind una dintre cele mai importante zone turistice ale Clujului. și alte destinaþii montane din judeþ sunt tot mai prietenoase cu turiºtii chiar dacã localnicii nu prea mai au codru care sã le fie prieten. Pensiuni, locuri de camping, activitãþi în aer liber ca zborul cu parapanta, cãþãrãri, trasee amenajate îmbunãtãþesc calitatea unui concediu de varã petrecut în mijlocul naturii aflate la doi paºi de locuinþa de la bloc.
Sumarul ediției:
ACTUALITATE. Glonţul turcesc a trecut pe la tâmpla Europei. Prin înabuşirea puciului armat, Turcia a evitat la mustaţă căderea în război civil, fapt care, dacă s-ar fi produs, ar fi avut urmări catastrofale pentru Europa, îndeosebi pentru ţările balcanice, între care şi România, este de părere profesorul Tasin Gemil, fost ambasador, actualmente directorul Institutului de turcologie şi studii central-asiatice din Cluj. „Imaginaţi-vă că în Turcia ar fi izbucnit un război ca cel din Siria, dar multiplicat de zece ori şi purtat chiar la graniţele Europei. Ar fi fost o catastrofă”, spune Gemil. (C.C.)
DOSAR. Clujenii revalorizează
- Aproape și totuși departe … de civilizație. Printre cuvintele preferate ale românilor se numără cu siguranță și cuvântul „concediu”. Locațiile unde ne petrecem vacanțele s-au schimbat de-a lungul timpului, concediul fiind tradus în diverse limbi mai mult sau mai puțin exotice, în funcție de țara în care călătorim. Transilvania Reporter vă propune un concediu ca odinioară, un concediu românesc, clujean, în inima munților de lângă noi. Cum a evoluat turismul în sectorul montan? Cum arată o vacanță, un concediu în mijlocul naturii? Mai există clujeni care merg în concediu cu cortul sau la o pensiune montană? Care sunt tendințele? (Maria Man)
- Călător prin Țara Călatei.Ţara Călatei este cea mai necunoscută regiune etnografică celebră din România. Necunoscută pentru români, celebră pentru maghiari. Kalotaszeg, cum o numesc maghiarii, se întinde, în mare, între Cluj şi Huedin dar cuprinde și câteva sate din zona adiacentă, şi este vizitată aproape exclusiv de turişti din Ungaria. (Bogdan Stanciu)
- După piscina Electric Castle, încercați o piscină „organizată”. După un weekend în care probabil v-ați numărat printre cei care, de bună voie sau mai puțin, v-ați „scăldat” în piscina naturală pe care codul portocaliu de ploaie a făcut-o la Electric Castle, pe domeniul Castelului Banffy, nimic nu ar merge mai bine pentru acest weekend decât o ieșire la un ștrand. De data aceasta vorbim despre locuri în care apa există în mod cu totul intenționat și organizat, nemaifiind un produs al hazardului și, eventual, al blestemelor unui grof probabil ușor supărat pe noii locatari ai fostei sale reședințe. Transilvania Reporter vă propune așadar câteva destinații „cu apă” în cazul în care vă numărați printre cei mulți care nu iau în considerare un weekend la mare. (Radu Hângănuț)
CULTURĂ. 121.000 de participanți la Electric Castle 2016 și promisiunea unor viitoare ediții. A patra ediție a festivalului Electric Castle s-a încheiat luni dimineață după un weekend în care peste 120.000 de participanți, aproximativ 50.000 de vizitatori unici, au călcat pragul Castelului Bánffy de la Bonțida pentru a se bucura împreună la unul dintre cele mai așteptate festivaluri ale verii. Petrecerea a continuat nu doar până la orele mici ale dimineții de luni, ci mult după răsărit. Mai exact, s-a dansat până luni dimineață la ora 10.00, momentul de încheiere a set-urilor programate la Booha Mansion. Această scenă a funcționat non-stop în timpul festivalului și a devenit un adevărat loc de întâlnire al „maratoniștilor” distracției. Dimineață, sentimentul a fost unanim: chiar dacă programul oficial era până la ora 10.00, petrecerea ar mai fi putut continua ore în șir, au transmis organizatorii Electric Castle. (Cristina Beligăr)
FESTIVAL. La Bonțida, Steampunk-ul a devenit electric! Accesoriile steampunk au fost o prezență obișnuită printre petrecăreții de la Electric Castle. Motivul? Puțini au fost cei care să nu se oprească măcar pentru o clipă în fața celui mai inedit stand din cadrul festivalului, unde pălăriile, lanțurile, brelocurile și cerceii îți trăgeau efectiv cu ochiul, vrăjindu-te cu ajutorul mecanismelor încorporate cu grijă, mecanisme care amintesc de epoca victoriană, când moda trecea printr-o perioadă de tehnologizare masivă, dar nicidecum lipsită de farmec. (Maria Man)
REPORTAJ. Rodion, ”Regele vinilurilor”. Rodion Ladislau Roșca, sau Rodion AG, așa cum este cunosct în lumea muzicii electronice, este legenda vie a muzicii electronice din România. A fost supranumit ”Părintele muzicii electronice”, ”Tatăl muzicii electronice și al curentului New Wave”, geniu, nebun etc. Adjectivele par insuficiente pentru a descrie ”calitățile” cu care este înzestrat muzicianul clujean care a pus bazele muzicii electronice încă din anii ’70. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, Rodion, așa cum îi spune toată lumea, se autointitulează ”Regele vinilurilor” din anii 1970. Uitat pe nedrept de noua generația a promotorilor muzicii electronice, Rodion mărturisește sincer că a ”tras niște sfori” ca să poată performa anul acesta la cele mai importante festivaluri de gen din Cluj – Electric Castle și Untold. (Patrice Podină)
COMUNITATE. Pâine ca pe vremea bunicii, la un pas de Cluj. Pâinea rămâne un aliment nelipsit de la aproape orice masă, fie că vorbim de un simplu prânz sau de adevărate ospeţe. Aliment al omenirii de mii de ani, pâinea şi-a schimbat forma şi a evoluat odată cu societatea. O brutărie artizanală din Floreşti, Brutăria Claudia, propune clujenilor un tip special de pâine, pâinea cu maia naturală, practic o reîntoarcere la pâinea de pe vremea bunicilor şi străbunicilor. (Claudia Romitan)
ÎN OCHII LUMII. Iubirea unui turist american pentru România. „Faceți-vă bagajul, lăsați alte planuri sau alte destinații în care v-ați propus să ajungeți în această vacanță și vizitați chiar acum Româna. Cu peisaje extraordinare care îți taie respirația, cu tradiții unice, mâncare delicioasă și oameni ospitalieri, România te va cuceri și te va surprinde în nenumărate feluri. Iată o listă de motive pentru care ar trebui să vizitați România în acest moment”, cu aceste rânduri își începe americanul Adonis Villanueva unul dintre articolele despre România în urma vizitei de trei luni pe care a făcut-o, începând cu mijlocul lunii aprilie, în țara noastră. În ceea ce privește Clujul, excursionistul a petrecut două săptămâni în orașul despre Someș și spune că până acum a fost orașul său preferat din cele vizitate în România.(Cristina Beligăr)
CĂLĂTORII. Embrionul primei globalizări. Jurnal grecesc (II). Planul este următorul: facem turul Greciei continentale cu mașina, într-un slalom care are ca jaloane siturile istorice de la Aigai, Pella, Platamon, Delfi, Micene, Mistras și Olimpia. Poate și Corint și Epidaur, dacă timpul ne permite. Stăm la campinguri, majoritatea pe malul mării. La final, o pauză de câteva zile în Lefkada. După aceea, înapoi în România, cu un stop în Skopje. La drum!(Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. „Doamnele de Fier” din politica mondială. Marea Britanie are o femeie premier, pentru a doua oară în istorie. Theresa May este deja numită „noua Doamnă de Fier”, după predecesoarea sa, Margaret Thatcher, care a ajuns în fruntea Guvernului britanic în anul 1979. De altfel, cam toate femeile care au avut la un moment dat puterea în mână, indiferent de ţară, au fost numite astfel – inclusiv Golda Meir, care a fost premier al Israelului cu ceva timp înainte de „era” Thatcher. (Mădălina Kadar)
SPORT. Alex dă de pământ cu întunericul și adversarii. În numerele precedente Transilvania Reporter a prezentat sportivii clujeni care vor participa în mai puțin de o lună de zile la ce de a XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Nu-i putem uita însă, nici pe cei ce vor reprezenta țara noastră la cea de a XV-a ediția a Jocurilor Paralimpice, destinată sportivilor cu dizabilități. Acestea se vor desfășura tot la Rio, în perioada 7-18 septembrie, după încheierea Jocurilor Olimpice de vară. Peste 4.000 de sportivi din 176 de țări se vor întrece, și își vor întrece limitele, pentru a cuceri cele 528 de medalii de aur în 23 de sporturi paralimpice. Clujul va fi reprezentat la această ediție a Jocurilor Paralimpice de un număr record de sportivi. (Patrice Podină)