Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Clujul vs. Undeva în lumea largă”

Cam așa sună dilema cu care tot mai mulți absolvenți de liceu se confruntă încă din timpul liceului, când pentru fiecare dintre ei se apropie prima decizie importantă din viața de adult: unde și în ce fel își vor continua studiile.

Potrivit datelor strânse de RIUF, peste 36.000 de români studiază la universități de peste hotare. Tinerii români nu se aruncă însă cu capul înainte și pare că au scăpat încet, încet de microbul „vreau să plec, doar ca să mă văd dus”. Pentru nivelul de licență, universitățile românești sunt cele mai tentante din motive destul de simple: există locuri la buget mai multe, taxele nu sunt oricum foarte mari, iar „oferta” educațională este bună. În plus, șocul schimbării nu este atât de mare nici pentru student și nici pentru familie, care de multe ori își utilizează dreptul de veto atunci când o astfel de decizie este pusă în discuție.

În sarcina străinilor rămân astfel programele de master și doctorat. Cu alte cuvinte, specializarea „pe bune”. Marea Britanie are zeci de universități între primele 100 de instituții de învățământ superior din lume, iar alte țări ca Olanda și Germania vin tare din urmă și marșează pe ideea că studentul trebuie să cunoască lumea pe de-a-ntregul pentru a deveni un adevărat „angajat global”. Între timp, universitățile românești luptă. O luptă pe frontul căreia viitorii studenți înțeleg tot mai bine că informația trebuie selectată și verificată, în timp ce piața românească de studii superioare încearcă să țină pasul prin „transplantarea” ideilor de succes în România, așa cum este cazul la The Entrepreneurship Academy, din București.

Sumarul ediției:

EDITORIAL. Când corupţia, cu adevărat, ucide. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost luat în custodia poliției pentru a răspunde cu privire la acuzaţia că ar fi  primit milioane de euro mită de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. Sarkozy, care a fost președintele Franței în perioada 2007-2012, a fost interogat, marți dimineață, de ofițeri de poliție specializați în corupție, spălare de bani și evaziune fiscală la sediul  din suburbia vestică din Paris, Nanterre, ca parte a unei anchete privind faptul că Gaddafi i-ar fi finanţat campania electorală câștigătoare din 2007. Potrivit unor declaraţii ale persoanelor din anturajul dictatorului libian, plăţile ar fi continuat şi după ce Sarkozy a devenit preşedinte. (Caius Chiorean)

APEL CĂTRE ELITE

  • Familia-între activismul bisecii și oportunismul politicii. Demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei pentru căsătoriei ca fiind posibilă numai între doi soţi de sexe diferite este profund problematic. Voi încerca în următoarele rânduri să schiţez principalele motive pentru care acest demers este unul profund ne-democratic şi inserat într-o logică mai largă de revenire europeană a conservatorismului sau chiar a fascismului.  (Alexandru Boguș)
  • Familia pe lângă naos, spre haos… Acum mai bine de 21 de ani, când viața și Providența m-au pus să asum distribuirea într-un rol social și anume acela de slujire sacerdotală , nu m-aș fi putut gândi că ar trebui să consum timp și energie pentru a reflecta la ideea de familie în maniere ‘’alternative’’ la realitatea bine definită și subînțeleasă prin natura rezonabilă a lucrurilor. Altfel spus, până mai anii trecuți nici cele mai aeriene sau mai aerisite minți autohtone, nu aveau dispoziția , nici măcar în registru anecdotic, de a gândi un scenariu de nuntă, în care dupa specificul cultural autohton, poți fura miresa doar în varianta cu barbă. Definirea corectă și rezonabilă a lucrurilor și a fenomenelor stă la baza perenității în bună funcționare a orcărei societăți. (Teodor Lazăr)

ACTUALITATE. Participare clujeană la Târgul internaţional de carte de la Leipzig. Duminică seara s-a încheiat Târgul internaţional de carte de la Leipzig, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa. Ediţia din acest an ca ţară invitată de onoare România, unul dintre autorii invitați fiind jurnalista clujeană Ruxandra Hurezean.

ACTUALITATE. Clujul rămâne a doua piață rezidențială din România. Aproximativ 4.400 de locuințe ar urma să fie finalizate în acest an în Cluj–Napoca și împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Transilvania. În momentul de față, se află în construcție în municipiul Cluj-Napoca aproximativ 2.550 de locuințe, un număr similar cu cel înregistrat în 2017. Acestora li se adaugă aproximativ 800 de locuințe aflate în dezvoltare în comuna Floresti, unde în ultimii zece ani s-au livrat peste 16.000 de noi locuințe, potrivit statisticilor oficiale. Restul de locuințe până la totalul estimat spre livrare în acest an va fi reprezentat de unități care trebuiau inițial livrate anul anterior. (Maria Man)

DOSAR. Absolvenții clujeni se lipesc de glie 

  • „Ca universități, rolul nostru, astăzi, este să creăm angajați globali”. Peste 3500 de elevi și studenți clujeni au participat marți la cea de-a 22-a ediție a târgului internațional de universități RIUF, unde 70 de instituții de învățământ superior din țară și din străinătate au venit pentru a se prezenta în fața potențialilor viitori studenți. Formatul le-a permis tinerilor să interacționeze cu reprezentanții școlilor, dar și să participe la conferințe al căror principal scop a fost consilierea pe probleme educaționale. Într-un interviu acordat Transilvania Reporter, dr. Charlotte Butler, profesor de sociologie în cadrul Coventry University, a vorbit despre importanța experiențelor internaționale pentru un student, dar și despre felul în care contextul social actual a schimbat rolul universităților în societate, făcându-l mai complex: astăzi, universitățile trebuie să creeze varianta educată a „soldatului universal”. (Radu Hângănuț)
  • Facultate la noi, master în afară. Elevii clujeni au vizitat „în valuri” târgul Riuf, cel mai mare târg de universități din Europa de Sud și Est. Anul trecut, conform statisticilor oferite de conducerea Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, în anul şcolar 2016-2017 din numărul total de 125 de absolvenţi doar patru au decis să îşi urmeze studiile în afara ţării, spre deosebire de anul şcolar 2015-2016, când dintr-un număr total de 120 de elevi, 15 au plecat la studii peste hotare. (Maria Man)
  • Facultatea de realitate. În România a fost înființată, în urmă cu doi ani, prima facultate de realitate, în cadrul căreia studenții nu mai că nu au examene, dar învață direct de la antreprenori români și străini, cum anume își pot dezvolta o afacere, fiind „obligați” să aibă succes în ceea ce și-au propus pentru a trece anul, adică să producă bani, targetul crescând de la an la an. Vorbim despre câteva mii de euro pe care studenții trebuie să îi producă prin forța propriilor companii înființate înainte sau în timpul programului. (Maria Man)

CULTURĂ. Raportul Art Basel 2018 privind piața globală de artă: Adrian Ghenie, în top 20 al celor mai de succes artiști în viață. Potrivit celui mai recent raport publicat de Art Basel și UBS, piața globală de artă a atins în anul 2017 valoarea de 63,7 miliarde de dolari. Același raport indică faptul că artistul român Adrian Ghenie, originar din Baia Mare și absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj, se clasează pe poziția 20 în topul celor mai de succes artiști în viață, alături de Gerhard Richter (Germania) sau Cui Ruzhuo (China). (Cristina Beligăr)

DACĂLI DE SECOL XXI. Andreea Suciu: „Am ajuns la catedră admirând oamenii speciali care mi-au predat în liceu”. Ne primește în biroul de la etaj. Ușa încăperii e tapetată atât în exterior, cât și în interior cu o mulțime de afișe. Acestea nu sunt altceva decât vocea dosarelor stufoase pline de  documentații care au dus la câștigarea și implementarea numeroaselor proiecte europene pe care Andreea Suciu, profesoara de limba engleză, împreună cu echipa Colegiului Tehnic „Ana Aslan” le-au gândit în ultimii nouă ani. Sunt tot atâția ani de când Andreea face parte din echipa școlii, dar 14 de când a predat prima dată. Andreea a fost considerată de către Gala Societății Civile Tinere din România organizată de către Ministerul Tineretului și Sportului cel mai bun profesor tânăr în 2015, iar în decembrie 2017, unul dintre proiectele sale a fost desemnat cel mai bun proiect Erasmus +. Cu toate că munca îi este apreciată și premiată, adevărata satisfacție e tot cea de la catedră, acolo unde se produce magia, acolo unde elevii sunt formați pentru viață. (Maria Man)

STAREA UNIUNII. „Europeneza” cronicarului Ureche. Cum sună un comunicat european în limba primilor cronicari? Limbajul european, înțesat cu neologisme și cuvinte specializate, este, uneori, aproape la fel de greu de înțeles ca limba primilor cronicari români, ticsită cu arhaisme, forme vechi și cuvinte ieșite din uz. Recent, pe Facebook, o pagină denumită „Letopiseț” a devenit foarte populară, „traducând” evenimentele zilei în vechea limbă română, folosită de cronicarii moldoveni din secolele XVII-XVIII. (Bogdan Stanciu)

SPORT. Nu mai pot fi ignorați. Evoluțiile bune și constanța de care au dat dovadă fotbaliștii CFR-ului în actualul campionat nu au rămas neobservate. Astfel, dintre cei șase jucători români cu apariții constante în primul 11 al lui Dan Petrescu (Andrei Mureșan, Cristian Manea, Alexandru Păun, Ciprian Deac, Ovidiu Hoban și George Țucudean), trei au fost convocați de selecționerul Cosmin Contra pentru amicalele pe care echipa națională a României le va susține în 24 martie, cu Israel (în delasare), respectiv în 27 martie cu Suedia, la Craiova. Doar principala urmăritoare în lupta pentru titlu, FCSB, dă mai mulți jucători naționalei (4) pentru această acțiune. Ciprian Deac, Cristian Manea și George Țucudean sunt cei trei CFR-iști convocați să lupte pentru România. (Patrice Podină)

REPORTAJ. Farfuriile comestibile din tărâțe, viitorul fast food-ului în România. Măcar o dată în viață, oricăruia dintre noi i-a fost atât de foame încât să poată spune „aș mânca un burger cu tot cu farfurie!”. O investiție de peste 5 milioane de euro într-o linie de producție din Polonia face ca acest lucru să nu fie de domeniul fantasticului, prin intermediul farfuriilor de unică folosință realizate exclusiv din tărâțe de grâu presate cu aburi. Acestea pot fi chiar și mâncate, însă principalul lor avantaj ține de faptul că sunt complet biodegradabile și se pot composta în mai puțin de 30 de zile. Inovatoarele farfurii sunt de câteva luni prezente și la Cluj-Napoca, într-un restaurant specializat pe burgeri și, chiar dacă investiția este mare, patronul localului spune că, pe viitor, efortul merită de dragul mediului înconjurător. (Radu Hângănuț)

SĂNĂTATE. Ce este terapia Vojta? Terapia Vojta este o formă modernă de terapie fizică ce face parte dintr-un complex de terapii esențiale în reabilitarea neuro-pediatrică și alte afecțiuni pediatrice sau ortopedice.Terapia a fost dezvoltată de neurologul pediatru de origine ceha Vaclav Vojta care a cautat tehnici de diagnostic timpuriu și tratament pentru copiii ce sufereau de paralizie cerebrală. Principiul de bază este “locomoția reflexă” – aplicarea de stimuli externi prin tehnici special învățate, care sunt menite, prin activarea anumitor centri, să provoace reacții de mișcare în mod automat. (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu