Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: CCR pune capăt luptei anticorupție

Curtea Constituțională îi impune președintelui să o demită pe Laura Codruța Kovesi. Preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, scrie în decizia Curţii Constituţionale a României, care a constatat un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele ţării. Înainte de anunţul privind decizia CCR, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că , indiferent ce va decide Curtea, „voi aştepta motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”.  Apare logic că a acționa în consecință în acest caz  înseamnă revocarea șefei DNA.

Îndepărtarea Laurei Codruța Kovesi va pune cel mai probabil capăt  campaniei anticorupție inițiată sub conducerea Monicăi Macovei și a lui Daniel Morar și transformată în luptă anticorupție în mandatele (încă) actualei șefe DNA. La finele a aproape un deceniu de când sistemul juridic s-a îndreptat împotriva sistemului politic, clasa politică a fost delegitimată, iar politicienii de referință și cu experiență au fost, unii pe drept, alții nu, eliminați. Magistrații, îndeosebi doamna Kovesi, au fost vedetele acestei lupte, timp în  care au trimis pe destui politiceni în instanțe sau după gratii, ără a reuși să controleze corupția. Decizia Curții inversează raportul de putere între politicieni și magistrați într-un mod potențial la fel de dăunător ca precedentul. Scoțând CSM și pe președinte din rolul decizional în privința revocării magistraților, parchetele sunt aduse sub control politic. Iar controlul acesta va fi  exercitat de personajele obscure,  fără expertiză politică și civică ce au umplut golul creat de eliminarea politicienilor  îndepărtaţi tocmai în urma acţiunilor justiţiei.  Lupta anticorupție a magistraților se apropie de sfârșit, cu proteste ale celor din stradă care le-au fost loiali. Probabil tot strada va susține  revolta împotriva luptei antijustiție a politicienilor. (Caius Chiorean)

ACTUALITATE. Decizia CCR îl obligă pe președinte să o revoce pe șefa DNA. Președintele Klaus Iohannis „urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, se arată în comunicatul CCR, dat publicității după ce Curtea a constat „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele Românie. Cei șase judecători care au votat pentru această soluție au apreciat că „prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei”.

APEL CĂTRE ELITE. Matematica între a rezolva şi a descoperi. Prezentare Adrian Petrușel s-a născut dintr-o familie de moți din Munții Apuseni, din Albac. Tatăl său avea foarte mulți frați, iar familia, ca să se poată descurca, l-a dat spre creștere bunicilor aflați ȋntr-o zonǎ ȋn care viața era mai ușoarǎ, lângă Satu Mare. Adrian a crescut muncind alături de pǎrinți și bunici, în gospodăria familiei. A învățat bine la școală, iar matematica i-a plăcut mai mult ca toate. A urmat profilul real la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” in Satu Mare, apoi a mers la Facultatea de Matematică din Cluj. A fost genul de student rǎtǎcit în bibliotecile orașului. După ce a terminat facultatea, a luat repartiție la o școală gimnazială din Gherla, preferând să fie cȃt mai aproape de Facultatea de la Cluj, ca să nu piardă contactul cu lumea lui. Și a avut dreptate. Imediat după revoluție, s-au deschis porțile orașului și el a putut să intre ȋntȃi la Institutul de Tehnicǎ de Calcul și Informatică din Cluj, iar apoi a pătruns în universitate. După primii ani, facultatea la care visase Adrian, la fel ca și colegii lui, ajunsese un fel de Cenușăreasă a Universității. Tot mai puțini studenți veneau spre matematică și, prin urmare, erau tot mai puțini bani. Dar această situație a fost, în mod paradoxal, transformată dintr-un handicap într-o mare oportunitate. Precum Cenușăreasa, după un deceniu de muncă, Matematica lor a ieșit la balul lumii, „regină”. Dintre toate țările unde se află facultățile din acel top 100, România are cel mai mic buget. E singura care alocă cercetării mai puțin de un procent din PIB. (Prof.univ.dr. Adrian Petruşel)

CAMPANIE. Clujul din nori: Biserica monument-istoric din Vad. În săptămânile care urmează, Transilvania Reporter și-a propus să aducă o nouă perspectivă asupra unor monumente istorice din județul Cluj, înscrise în Patrimoniul cultural național al României, sau al căror caracter unic le transformă în obiective turistice de mare interes. Vom încerca să ajungem și în acele locuri unde accesul este îngreunat de relief și unde natura și-a creat propriul său drum departe de civilizație. Vom realiza toate acestea cu ajutorul unei drone model DJI Mavic Air și vom lăsa imaginile să vorbească de la sine. Monument istoric înscris în Patrimoniul cultural național al României, Mănăstirea „Ștefan Vodăˮ din satul Vad, județul Cluj, este astăzi, potrivit istoricilor, o construcție cu un caracter de unicat. Planul triconic cu abside laterale semicirculare, împărțit în naos, pronaos și altar, o face asemănătoare monumentelor moldovenești din prima parte a domniei lui Ștefan cel Mare, în timp ce altarul în formă de poligon, de factură gotică, o apropie de arta ardeleană.  (Cristina Beligăr)

LOCAL. Nod Verde, „nodul” care leagă satul de oraş. Orientarea către alimentele autohtone provenite de la micii producători câştigă tot mai mult teren în rândul clujenilor. Iar dacă aprovizionarea se poate face simplu şi rapid prin trimiterea unui email, fără drumuri la piaţă, lucrurile devin şi mai atractive. Este ceea ce şi-a propus Nod Verde, primul food hub din nordul Transilvaniei, care este locul unde cumperi electronic produse locale de la gospodari și fermieri din Cluj și din împrejurimi, hrană care îţi este livrată la tine acasă sau la birou. (Claudia Romitan)

ORAŞUL. Parcul Feroviarilor va primi o nouă faţă şi posibil şi un nou nume. După ani de zile în care administraţia publică şi societatea civilă au discutat intens despre modernizarea şi transformarea Parcului Feroviarilor lucrurile încep să prindă contur. Ordinul Arhitecţilor şi Primăria Cluj-Napoca au anunţat câştigătorii concursului internaţional de soluţii, care a avut ca temă de proiectare reamenajarea acestui spaţiu urban abandonat. (Claudia Romitan)

FOTOREPORTAJ. 3000 de oameni la deschiderea TIFF 2018 și omagiu adus regretatei Doina Cornea. 3000 de oameni au participat vineri, 25 mai, la deschiderea unei noi ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment care aduce în acest an nu mai puțin de 227 de filme pe ecranele din sălile de cinema din Cluj și în alte spații din oraș dedicate proiecțiilor. Dacă galele anterioare (cele mai recente) ale festivalului au avut elemente spectaculoase (să ne amintim de ediția din 2015 și de caii luminoși ai trupei de teatru stradal Compagnie des Quidams, sau de ediția din 2016 când dansatorii trupei franceze Transe Express au oferit publicului din Piața Unirii un spectacol extraordinar de acrobație la 45 de metri înălțime), gala din acest an a stat sub semnul nostalgiei și a melancoliei. De pe covorul roșu, care în mod normal este simbolul prezenței unei personalități distinse care urmează să pășească pe el, au lipsit aproape în totalitate ținutele „de gală”, la fel și invitații speciali care să dea clasă evenimentului. (Cristina Beligăr)

STUDIU. Clujenii, campionii României la credite. Județul Cluj bate „la scor de neprezentare” tot restul țării atunci când vine vorba despre numărul de credite luate din instituțiile bancare, arată un raport al Băncii Naționale Române. Nu este însă ca și cum clujenii trăiesc pe datorie, mai ales că tot clujenii sunt liderii provinciei în clasamentul economiilor, semn că cetățenii din orașul de pe malul Someșului Mic își fac planuri de perspectivă și își permit curajul de a face investiții folosind banii băncilor. (Radu Hângănuţ)

SPORT. Și campioana României la fotbal feminin va juca sub sigla FC Universitatea. Echipa feminină de fotbal Olimpia Cluj este cel mai nou membru al familiei FC Universitatea. După ce la sfârșitul anului trecut campioana țării la baschet masculin, U-BT a încheiat o alianță cu clubul de fotbal Universitatea, începând cu sezonul viitor (2018/2019) și campioanele României la fotbal feminin vor evolua sub același brand. Oficialii Olimpiei au anunțat atât Federația Română de Fotbal (FRF), cât și UEFA de noua denumire a clubului. FRF și-a dat deja acceptul pentru schimbarea numelui, astfel că, în campionatul viitor echipa feminină de fotbal a Clujului se va numi FC Universitatea Olimpia Cluj și va evolua în alb și negru. (Patrice Podină)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu