Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Boc ajută UDMR să-şi activeze alegătorii

Poliţia Primăriei din Cluj a dispus marţi să fie date jos afişele pre-electorale ale UDMR care au inflamat spiritele prin mesajele lor provocatoare. Camuflată în decizie administrativă, acţiunea Primăriei serveşte interesele electorale ale PNL şi UDMR deopotrivă. Interese care par să coincidă.

Atent să nu piardă voturi, Emil Boc este mereu precaut în privinţa revendicărilor maghiarilor. Sunt voci care spun că lipsa inscripţiilor multilingve, permanent refuzate de primar, a fost una din cauzele înfrângerii Clujului în competiţia pentru capitala culturală europeană. Prin înlăturarea afişelor UDMR, primarul nu are în schimb decât de câştigat. Şi încă pe două fronturi. Mai întâi, el şi partidul său rămân aproape de electoratul naţionalist. Îndepărtarea afişelor e un câştig electoral şi pentru UDMR, cel mai probabil un aliat al liberalilor după alegeri. Politicienii maghiari caută să provoace disensiuni care să-i motiveze pe alegători să meargă în număr mare la vot. Emil Boc le-a oferit chiar mai mult: aparenţa unui conflict. Miercuri, liderii UDMR erau foc şi pară pe reţelele de socializare acuzând persecuţii adminstrative şi „cenzură securistă”.

Dacă însă ieşim din online şi revenim în lumea reală, constatăm că maghiarii privesc calm şi pragmatic  acest episod. Liderul clujean al UDMR i-a cerut cu jumătate de gură explicaţii primarului în şedinţa de consiliu. Ulterior, n-a avut nimic de obiectat răspunsului neconvingător al acestuia. Odată consumată secvenţa obligatorie, consilierii UDMR au lăsat deoparte indignarea şi au votat toate propunerile susţinute de Emil Boc.

Scena afişelor este probabil doar uvertura piesei „Să ajutăm UDMR să treacă pragul”. Cum arată astăzi calculele electorale, PNL nu va putea forma majoritatea în iarnă fără maghiari. Guvernul Cioloş 2 e condiţionat de prezenţa UDMR în Parlament.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Afișele pre-electorale ale UDMR, date jos de Primărie. Cele patru afișe pre-electorale amplasate în cadrul campaniei pre-electorale de către UDMR în mai multe zone din Cluj-Napoca au fost date jos la cererea Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca, după ce instituția a constatat că panourile pe care acestea erau puse nu aveau autorizație de amplasare. Președintele UDMR Cluj, Csomo Botond, a explicat că va discuta cu șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, întrucât suspectează faptul că „acțiunea a fost una țintită”. (Mariua Avram, Radu Hângănuț)

Dosar: Război de ochii lumii în scena panoului 

  • Boc:  Demersul primăriei a fost unul legal şi nu a avut niciun fel de componentă politică. Disputatele panouri electorale ale UDMR au fost subiect de discuţie chiar şi în Consiliul Local la şedinţa de miercuri. Liderul de grup al consilierilor UDMR, Csoma Botond l-a întrebat pe şeful Poliţiei Locale dacă acţiunea prin care s-au dat jos numai mesajele UDMR „este una ţintită”. (Claudia Romitan)
  • Ioan Hosu: Prin mesajele sale pre-electorale, UDMR încearcă să se salveze pe sine. Sociologul Ioan Hosu spune că mesajul UDMR „Salvăm Clujul! De Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, NU Capitala!” are multiple roluri. Pe de o parte, UDMR ar încerca să atragă electoratul maghiar din bazinele PCM şi PPMT, iar pe de altă parte, ar urmări întărirea coeziunii de grup, dat fiind faptul că UDMR miza pe reacţii la asemenea mesaje, mai ales că ele sunt în limba română. (Marius Avram)
  • Kovacs Peter: Nu se respectă Constituţia. Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, marţi, că panourile electorale ale Uniunii, care au mesajul „Salvăm Clujul! De Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, NU Capitala!”, au fost date jos la Cluj-Napoca, ceea ce ar însemna o nerespectare a Constituţiei. (Marius Avram, Radu Hângănuț)
  • Primăria ignoră protestele: pe Trifoiului se construiește. Consiliul local a respins miercuri, 26 octombrie, Plângerea prealabilă formulată de Asociația pentru Protecția urbasnistică a Clujului, prin care se cere revocarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a celor două autorizații de construire acordate prin HCL nr. 2/ 2010 pentru proiectul imobiliar, de pe strada Trifoiului din cartierul Bună Ziua, unde ar urma să se construiască două blocuri cu zece etaje. (Maria Man)

DOSAR: ORORILE ORAȘULUI 

  • Casa Gestapo-ului și cele șase luni de teroare din 1944. Puțină lume știe că, până devină un brand al Clujului și ulterior o tristă și ruinată amintire a vremurilor demult apuse, clădirea de astăzi a Hotelului Continental a fost și gazda celor care coordonau activitatea pe teritoriul Clujului a Gestapo-ului, poliția secretă oficială a Germaniei naziste. Timp de aproximativ șase luni, din iunie și până în octombrie 1944, Gestapo-ul a „activat” alături de armata nazistă în Cluj, principalul scop al serviciului secret subordonat SS-ului fiind, pe lângă poliția politică, punerea în aplicare a soluției finale. Mai exact, eliminarea populației evreiești. (Radu Hângănuț)
  • Ghetoul clujean din Iris. Într-o clădire de cărămidă roșie, de pe strada Fabricii, la intersecție cu Bulevardul Muncii s-a aflat în perioada celui de-al doilea război mondial principala clădire a ghetoului de unde s-a realizat deportarea evreilor în lagăre. Ghetoul evreiesc de la Cluj a fost înfiinţat în 3 mai 1944, pe terenul fostei fabrici de cărămidă din cartierul Iris, la ordinul lui László Endre, subsecretar în Ministerul de Interne al Ungariei. (Bogdan Stanciu)
  • Misterioasa moarte de dincolo de ziduri. Fosta Securitate a lăsat urme mai mult sau mai puţin vizibile şi cadrul clădirilor clujene. Zvonurile potrivit cărora au existat anumite „case ale torturii”sau mai bine spus „camere ale torturii” au fost confirmate de foşti deţinuţi politici, mai mult decât de acte sau de dovezi de altă natură. (Maria Man)
  • Palat cu vedere la moarte. Execuțiile publice erau privite de conducătorii Transilvaniei de la ferestrele Palatului Princiar. Cel mai crunt supliciu a fost cel îndurat de Baba Novac, fript de viu. De la ferestrele Palatului Josiká, conducătorii Transilvaniei priveau cum erau decapitați, schingiuiți și arși pe rug adversarii politici sau de conjunctură. Clădirea este cea situată pe colțul dintre Piața Unirii și strada Napoca, peste drum de Hotel Continental. Înainte de secolul al XVIII-lea, aici se afla Palatul Princiar de la Cluj, adică locul unde conducătorii Transilvaniei erau găzduiți în timp ce se aflau în orașul de la poalele Feleacului. (Bogdan Stanciu)
  • Cazarma de pe Cetățuie. Cazarma de pe Cetăţuie a avut şi ea o serie de episoade tragice, unul dintre acestea a fost atunci când, în 1849, a fost executat pastorul Stephan Ludwig Roth. (Marius Avram)
  • Casa călăului şi călăii Clujului. Un loc despre care circulă legende legate de cruzimi este Casa călăului, însă documentele istorice n-au confirmat până acum legendele. „Nu există argumente care să susțină legenda potrivit căreia casa distrusă de pe strada Avram Iancu ar fi aparținut unui călău al Clujului. Casa a fost o construcție târzie, ridicată în secolul al XIX-lea în fostul șanț al incintei fortificate a orașului, loc în care, în perioada anterioară, realizarea de construcții civile era imposibilă. (Marius Avram)
  • Cruzimile și evadările spectaculoase ale Clujului. În locurile din centrul Clujului prin care astăzi ne plimbăm în liniște pașii și gândurile, odinioară se petreceau cruzimi greu de imaginat. În zona Pieței Unirii de astăzi erau arși pe rug sau decapitați sute de oameni. (Marius Avram)

CULTURĂ. Șapte ani de Librarium la Cluj: Despre cărți, cititorii lor și provocările meseriei de librar. Care este diferența dintre un librar și un lucrător comercial, ce responsabilități ai în calitate de coordonator a două librării și ce înseamnă să repartizezi 50.000 de cărți într-un spațiu de 250 de metri pătrați, am încercat să aflăm de la Valentin Derevlean, coordonatorul celor două librării ale grupului Librarium din Cluj. Ocazia a fost una specială întrucât Grupul Librarium sărbătorește săptămâna aceasta șapte ani de când se află în Cluj-Napoca. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Noile metode de recrutare prind la Târgul de Cariere, care pune la bătaie 4000 de joburi. Peste 4000 de locuri de muncă în domenii ca alimentar-retail, consultanță, HR, inginerie și mai ales IT așteaptă să fie „luate acasă” de clujeni până vineri inclusiv, când se va încheia Târgul de Cariere din Cluj-Napoca, desfășurat la Sala Polivalentă. Dacă primele două zile au fost dedicate firmelor din diverse domenii de activitate, ultimele două zile de târg aparțin firmelor de IT, care vin cu salarii mari, posturi care pot propulsa cariere, dar și cu pretenții mari, încurajate în principal de interesul foarte crescut care vine în special din partea tinerilor absolvenți de facultate. (Radu Hângănuț)

ORAȘUL. Raport final: De ce a pierdut Clujul titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Raportul final privind desemnarea Capitalei Culturale Europene în 2021 prin care juriul format din 12 experți motivează decizia de a recomanda Timișoara în calitate de oraș câștigător al acestui titlu, precum și punctele bune și mai puțin bune ale proiectelor orașelor contracandidate, a fost făcut public zilele acestea. În cazul fiecărui oraș candidat, Timișoara, București, Cluj-Napoca și Baia Mare, juriul prezintă în raport, pe scurt, contextul, strategia culturală, dimensiunea europeană, programul artistic, capacitatea de implementare, audiența și bugetul operațional. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. O platformă de recrutare online, marele câștigător al Idea Challenge. Cea mai importantă competiție din Transilvania destinată start-up-urilor, Idea Challenge by Imprezzio și-a desemnat câștigătorii. SkillView.io, o platformă online de recrutare, a câștigat cea de-a doua ediție a competiției și marele premiu: o călătorie în Statele Unite ale Americii, unde reprezentantul acestei echipe va reîntâlni potențialii investitori interesați de dezvoltarea acestei platforme. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Sighișoara, burgul perfect. Sighișoara este unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri urbane medievale din Europa Centrală și de Est, fapt pentru care este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar nu, Sighișoara nu este singura cetate medievală locuită din această parte a Europei, așa cum se scrie adesea despre ea. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Harvard: istorie şi prestigiu. Una dintre cele mai celebre, dar şi mai prestigioase universităţi din lume este Harvard, care zilele acestea aniversează 380 de ani de la înfiinţare. Cea mai veche universitate din Statele Unite ale Americii îşi are sediul lângă Boston şi a fost întemeiată în septembrie 1636, prin votul Înaltei Curţi a coloniei britanice din golful Massachusetts, Province of Massachusetts Bay. Şi-a împrumutat numele de la un preot englez, John Harvard (26 noiembrie 1607 în Southwark, Londra – 14 septembrie 1638 în Charlestown, Massachusetts), care şi-a donat jumătate din averea sa universităţii, împreună cu întreaga sa bibliotecă. Acesta a lăsat prin testament Colegiului câteva sute de cărţi, care să formeze baza de carte a bibliotecii, şi câteva sute de lire sterline. Instituţia a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639. (Mădălina Kadar)

SPORT. Cluj-Napoca, orașul legendelor tenisului de masă. Cluj-Napoca va găzdui Campionatul European de Tenis de Masă pentru cadeți și juniori. Competiția se va desfășura în 2018 și reprezintă o recunoaștere a tradiției sportului cu mingea de celuloid, în orașul care a dat lumii două legende de necontestat, Paneth Farkas, respectiv Sari Szasz-Kolosvari. O singură dată, în 1959, un astfel de eveniment a mai fost organizat în țara noastră, la Constanța. Este a treia manifestare sportivă de anvergură continentală găzduită de Sala Polivalentă Cluj-Napoca, după europenele de baschet, respectiv gimnastică, ce vor avea loc anul viitor. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu