Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: „Școala Ardeleană de antiterorism”

Astăzi, 15 ianuarie 2015, a apărut un nou număr al săptămânalului Transilvania Reporter care are ca subiect principal felul în care este perceput terorismul la Cluj.

„Ich bin ein Berliner”, rostea, în Berlinul de vest, în faţa a 450.000 de oameni, într-un discurs din 1963 rămas în istorie, fostul preşedinte american John F. Kennedy. El exprima suportul Statelor Unite pentru locuitorii traumatizaţi din partea de vest a oraşului care s-au trezit peste noapte închişi într-o enclavă a Germaniei de Est după ridicarea celebrului Zid. „Acum două mii de ani, vorbele care exprimau mândria de fi liber erau „civis romanum sum” (Eu sunt cetăţean roman). Astăzi, în lumea liberă, cuvintele de laudă sunt „Ich bin ein Berliner”…Toţi oamenii liberi, indiferent unde locuiesc, sunt cetăţeni ai Berlinului”, spunea atunci Kennedy impunând o expresie uzitată de-a lungul întregului Război Rece.

Citate inspirate au însoţit în permanenţă voinţa omului de a fi liber şi au luat forma vremurilor în care au fost formulate. Dacă în trecut ele preluau denumirea unor oraşe care se socoteau asediate de forţele răului, „Je sui Charley”, succesorul în sens al lui „Ich bin Berliner”, indică realitatea zilelor de azi când inamicul este înăuntrul şi nu la porţile cetăţii. Când Zidul nu este fizic, ci e o frontieră de mentalitate şi resentimente care şerpuieşte pe străzile oraşelor europene şi îi desparte pe vechii occidentali de musulmanii neintegraţi, cu un trai priferic care îi împinge spre fanatism religios şi violenţă.

Din fericire, ciocnirea civilizaţiilor a luat sfârşit la Cluj cu peste 400 de ani în urmă, când ultimele ghiulele otomane nu au putut străpunge zidurile oraşului. Astăzi, comunitatea musulmană din oraş este în creştere, dar Islamul e unul paşnic, reprezentat nu de marginalii din ghetourile europene, ci de studenţi, doctori, întreprinzători. Clujul n-are nevoie de Charlie, parizianul curajos şi provocator devenit victimă, victima devenită simbol. În simbolistica noii confruntări ideologice, clujenii pot deocamdată să rămână doar clujeni.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. La an nou proiecte vechi. Priorităţile primăriei pe 2015 sunt tot cele de anul trecut. Primarul Emil Boc a prezentat miercuri proiectul de buget general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2015. Acesta este în sumă de 1.181.270.000 lei. Bugetul de investiţii este de 458 de milioane de lei, sumă din care 270 de milioane de lei vor fi alocate pentru proiectele europene aflate în derulare, iar 188 de milioane de lei vor merge pe proiectele europene viitoare. 55 de milioane de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Cluj-Napoca la proiectele europene. (Claudia Romitan)

AFACERI PUBLICE. Epopeea gunoaielor: un centru de deşeuri, cinci contracte. Viitorul centru de colectare ecologică a deşeurilor din Cluj rămâne pe lista de priorităţi a autorităţilor judeţene şi în acest an. Conducerea instituţiei caută soluţiile legale pentru a putea organiza cât mai rapid cele două licitaţii care să asigure finalizarea restului de lucrări, după ce în noiembrie 2014 a reziliat contractul cu constructorul iniţial. (Claudia Romitan)

DOSAR: Clujul a pus punct ciocnirii civilizațiilor acum 400 de ani

Război și Pace între islam și creștinism. „Moartea oricărui om este un dezastru, dar moartea unor oameni care nu au altă vină decât că muncesc cu mintea, cu sufletul şi cu creionul, este cu atât mai gravă. Această crimă nu are de-a face însă cu Islamul, chiar dacă este făcută în numele Islamului”, a precizat într-un interviu pentru Transilvania Reporter, Prof. dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, la o săptămână de la sângerosul atac terorist care a avut loc la sediul redacţiei Charlie Hebdo din Paris. „Ce s-a întâmplat în Paris a fost o crimă abominabilă. O crimă mai mare decât să vii şi să măcelăreşti cu arme atomate pe nişte oameni care stau la masa de lucru, care lucrează cu creionul, nu există”, a mai precizat profesorul, exprimându-şi pentru prima dată gândurile în mod public faţă de atacul din 7 ianuarie. (Cristina Beligăr)

Clujenii şi lumea islamică în istorie. Clujul a trăit şi el contactul dur cu lumea islamică, dar acest lucru se întâmpla în urmă cu aproape 400 de ani, pe timp de război. Istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, trece în revistă episodul respectiv: „Contactele Clujului cu lumea islamică au fost mai intense în doua jumătate a sec al XVII-lea şi mai ales în perioada în care, după cucerirea Oradiei de către otomani, în anul 1660, graniţa Imperiului Otoman s-a apropiat foarte mult de oraşul Cluj, iar acest oraş a ajuns o localitate, o cetate de graniţă între Transilvania şi lumea islamică, de fapt între creştinătate şi lumea otomană. Au existat momente în care prezenţa otomană s-a extins până la Gilău, chiar până la Floreşti şi Clujul era un oraş expus acestor ameninţări. Este şi perioada în care zidul vestic al Cetăţii Clujului a fost dublat cu o serie de fortificaţii mai puternice care făceau faţă asalturilor din epoca respectivă”. (Marius Avram)

Cristian Delcea: Terorismul și-a schimbat tactica și lovește ținte precise. Psihologul Cristian Delcea, cel care a pus bazele primului Institutul de Studii și Cercetări ale Terorismului, ar accepta provocarea de a aduce pe „calea cea bună” un terorist, doar discutând cu acesta. Vom afla în cele ce urmează cum anume l-ar convinge să renunțe la actele de violență, care sunt metodele de prevenire a terorismului, dar și care sunt principalii factori care îi determină pe oameni să ia viața unor persoane nevinovate. (Maria Man)

REPORTAJ. Au prezentat ținute pentru covorul roșu. Acum le creează. Este tânără, frumoasă, iar succesul său în domeniul modeling-ului a depășit de mult granițele țării. La aproape 23 de ani se poate lăuda cu reușite la care unele fete doar visează. La 17 ani a fost desemată cea mai frumoasă fată din România, această titulatură asigurându-i un bine meritat loc în concursul Miss World, care s-a desfășurat în Africa de Sud. (Maria Man)

REPORTAJ. Lumea modei, dincolo de dimensiuni. Clujeanca Diana Secară este singurul model Plus Size din România. În urmă cu aproximativ un an, tânăra avea o viața înflorioare în mijlocul Transilvaniei. Avea un atelier de creație și un magazin unde își vindea creațiile. A dorit să facă mai mult pentru comunitatea clujeană și a deschis astfel un magazin caritabil. Statul român nu a apreciat inițiativa și a amendat-o cu 100 de miloane vechi, pe motiv că în România legislația nu permite să existe așa ceva pe piață. I s-a reproșat faptul că nu și-a numit magazinul second hand. (Maria Man)

CULTURĂ. Maraton muzical cu Chase and Status, Morcheeba şi alţi zeci de artişti.Chase and Status, Morcheeba, AkuaNaru, David August, Kolecttiv Turmstrasse și alte zeci de artiști vin la Cluj pentru o zi de muzică pe 3 scene diferite, toate sub umbrela ELECTRIC CITY. Un maraton muzical ce va avea loc în aceeaşi zi, pe trei scene din Cluj-Napoca, este propunerea pe care o aduce clujenilor, în această primăvară, festivalul Electric City. Evenimentul va avea loc în data de 28 martie şi se va desfăşura pe Cluj Arena, la Sala Polivalentă şi în parcarea subterană a Cluj Arena. (Cristina Beligăr)

HOBBY. Zburătorii zăpezii: „Pentru a sări e nevoie de curaj și echilibru”. În ciuda vremii care s-a „îndulcit” considerabil în ulştimele zile, mercurul din termometre urcând până la câteva grade cu plus iubitorii sporturilor de iarnă nu au putut sta departe de pârtia de schi Feleacu. Ba mai mult, câțiva tineri s-au încăpățânat să își ia şi porția de adrenalină, realizând sărituri spectaculoase cu snowboardul, spre deliciul celor care au ales să își petreacă sâmbăta pe zăpadă. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Capitala imperială oferă povești-surpriză la tot pasul. Succesiunea copleşitoare de palate şi monumente ale Vienei te face să realizezi cât de acut provinciale erau marile oraşe ale Transilvaniei, în comparaţie cu capitala imperială. Palatele Schönbrunn, Hofburg, Belvedere, Schwarzenberg, Liechtenstein, Palavicini, Pálffy ş.a.m.d. reduc edificiile Bánffy din Cluj sau Brukenthal din Sibiu, pe care le numim în mod curent palate, la dimensiunile unor case ceva mai răsărite, care în Viena ar fi trecute cu vederea. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Istoria şi evoluţia terorismului. „Terorism”. „Terorişti”. „Organizaţii teroriste”. Nu doar în ultimele zile, ci în ultimii ani, ne-a fost dat să auzim tot mai frecvent aceşti termeni. Se vorbeşte chiar despre o ”eră a terorismului”, în care trăim noi, o eră care ar fi început în secolul 20 şi pare să îşi atingă apogeul în zilele noastre, în secolul 21, pe care l-am fi crezut civilizat, liniştit, dezvoltat, lipsit de griji. Cei mai mulţi dintre noi, românii, probabil că am auzit pentru prima dată cuvântul ”terorist” sau ”terorişti” în acele zile tulburi din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, când ”terorist” însemna o persoană dubioasă, care trăgea asupra celor ieşiţi în stradă sau, pur şi simplu, semăna teroare. Ce este, totuşi, terorismul, şi cât de lungă este istoria sa? (Mădălina Kadar)

SPORT. Lipsă de inspirație, sau de competență? Nu mai este un secret pentru nimeni că fotbalul românesc este condus, în cea mai mare parte, de „nepoți”, „veri”, „fiii unor prieteni” și în general de oameni care nu au o legătură cu sportul rege, sau cu sportul în general. Exemple despre fotbaliști deveniți staruri internaționale, care au trecut prin fotbalul nostru, sau măcar au fost propuși, sunt cu duiumul. Însă, Clujul are o particularitate anume. Aici activează unul dintre cei mai mari descoperitori de talente, Mihai Georgescu. Inutil să mai enumerăm lista de fotbaliști care, școliți de maestrul Georgescu, evoluează la cluburi uriașe precum Tottenham, VFB Stuttgart etc. Un alt exemplu despre cum ”știu” conducătorii de fotbal din Cluj să rateze un transfer, vine din Spania. Flroin Andone este noua senzație în Primera, iar în urmă cu mai puțin de un an de zile a fost oferit celor de la CFR. Puștiul care este numit de ziariștii spanioli „Bijuteria Carpaților” (vezi fascimil) a fost considerat prea slab să joace la trupa din Gruia, într-un moment în care clubul are mari probleme financiare, iar Andone ar fi semnat din postura de fotbalist liber de contract! (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu