Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: „La Cluj Europa face cunoștință cu Dorel”

Joi, 8 ianuarie, a apărut un nou număr al săptămânalului Transilvania Reporter, care are ca subiect principal haosul din Orașul Comoară, care, pe lângă tineri, îi așteaptă și pe bragadieri în 2015.

Europa face cunoştinţă cu Dorel la Cluj. Clujul intră în anul în care este Capitală Europeană a Tineretului sub semnul haosului. Programul activităţilor social-culturale este sumar, conducerea federaţiei care coordonează proiectul este într-un picior. La aceste neajunsuri se adaugă unul aproape de neînţeles: taman anul acesta centrul oraşului se transformă în şantier.

Proiectul poartă numele „Clujul, oraşul comoară”, dar ar fi fost mai potrivit să se numească în an festiv „Clujul, şantierul tineretului”. Amânat din pricina contestaţiilor şi imposibil de amânat din nou pentru că este finanţat din bani europeni, proiectul prevede refacerea a patru străzi din centrul oraşului astfel încât zona să ia forma de şantier. Printre chermeze şi concerte, junii europeni atraşi de titulatura Clujului de Capitală a Tineretului vor putea aşadar să experimenteze şi viaţa de brigadier.

 SUMARUL EDIȚIEI:

ACTUALITATE. Carnagiu în numele Profetului la Paris. Masacru la sediul unui ziar din Paris. Cel puţin 12 oameni, printre care directorul şi alţi trei caricaturişti, au fost ucişi.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un “atentat terorist”. Aproximativ 3.000 de agenţi ai serviciilor de securitate au fost mobilizaţi pentru misiuni de ordine publică şi pentru căutarea autorilor atentatului de la redacţia revistei. Acesta este atentatul cu cei mai mulţi morţi comis în Franţa în ultimii 40 de ani. Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice, şi caricaturiştii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au murit în atentatul de miercuri.

POLITIC. Clujul lui 2015: Capitala Tinerilor în şantier. Clujul trebuie să dea în acest an tinerilor partea leului şi atunci când vine vorba de buget. Asta pentru a exploata la maximum titlul de Capitală Europeană a Tineretului, pe care Clujul îl deţine pe tot parcursul lui 2015. Cel puţin aşa consideră că este oportun consilierul local PSD, Claudia Anastase, membru în comisia de buget a Consiliului Local Cluj-Napoca. Există şi obstacole care ţin chiar de proiectele în derulare şi care vor afecta imaginea centrului oraşului. (Claudia Romitan)

INTERVIU. Vasile Dâncu: Acum este cel mai potrivit timp istoric pentru un proiect de ţară. Un an nou, un nou preşedinte al ţării, poate noi şi noi speranţe pentru fiecare dintre noi. Un nou început. O proiecţie pentru anul 2015, într-un interviu cu sociologul Vasile Dâncu, preşedintele IRES.

Rep: Spectrul politic românesc pare acum destul de necoagulat; cum credeţi că o se reconfigureze în anul care a început?

Vasile Dâncu: În mod normal, vom avea două planuri, care sigur că se vor mişca, poate, legate unul de altul, dar s-ar putea să fie şi independente. Planul politic, al partidelor politice, şi cel al guvernării. Dacă vorbim despre guvernare, mă gândesc la relaţia dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Aici se pare că, cel puţin pentru început, există premise pentru o configurare corectă a relaţiilor instituţionale, în sensul că vor putea lucra cele două instituţii importante ale statului.

SONDAJ. Germania opune dreptul său de veto optimismului românilor. Românii sunt optimişti pentru 2015, cred în coabitarea Iohannis-Ponta, în reforma PSD şi intrarea în Schengen. Mai mult decât orice ar dori o relaţie bună cu Germania. Un prim motiv de speranţă a fost deja spulberat atunci când ministrul federal de interne a afirmat că alegerea lui Klaus Iohannis nu schimbă realităţile de fond din România şi că ţara noastră nu va fi primită în Schengen în 2015, inclusiv prin exercitarea dreptului de veto al Germaniei dacă e nevoie. Pe fondul unui nivel de încredere ridicat cu privire la direcția în care merge țara și în contextul unui optimism crescut cu privire la evoluția economiei românești în 2015, românii rămân totuși rezervați în privința nivelului lor de trai în 2015. Sunt date furnizate de un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, la finele anului 2014, cu privire la climatul economic și nivelul de trai al românilor în 2014 și așteptările lor pentru anul 2015.

CULTURĂ. Premieră în costume de la second-hand, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Teatrul Maghiar de Stat Cluj deschide seria spectacolelor în 2015 cu premiera piesei „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Gábor Tompa. Piesa a mai fost jucată în România la Teatrul Naţional şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ.Incunabulele, rarităţi în aşteptarea digitizării. Filiala Cluj-Napoca a Bibliotecii Academiei Române deţine a treia colecţie de incunabule, ca mărime, din ţară după Alba Iulia şi Sibiu, cu importanţă semnificativă nu doar pentru România, ci şi pentru această zonă a Europei. Digitizarea lor se lasă încă aşteptată, procesul nefiind unul prioritar pentru instituţie în acest moment. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Cu „forţa” la joacă: De la grădiniţă, direct pe pârtie la cursuri de ski. Deşi clujenii au la doar câţiva kilometri de oraş o pârtie de ski amenajată, foarte puţini îşi duc copiii să facă mişcare. Antrenorii de ski din oraş spun că cei mai mulţi părinţi îşi neglijează copiii şi decât să iasă cu ei afară la ski, mai bine îi lasă să stea în faţa televizorului sau a calculatorului. Cu toate acestea, mai există şi părinţi conştienţi de avantajele pe care le au pentru copiii lor practicarea sporturilor de iarnă şi astfel îşi lasă micuţii pe mâna profesioniştilor. Într-o dimineaţă obişnuită de ianuarie, la aproximativ -12 grade Celsius, i-am surprins pe câţiva dintre copiii din grupa mare a Grădiniţei Panda la un curs de schi pe pârtia Feleacu, în compania instructorilor Claudiu Gheorghiţă şi Iosif Crişan. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Pasiune fără limite. Dresor de câini şi salvator al şoimilor. Performanţele dresorului Ciprian Cordoş nu sunt o noutate pentru cei care îl cunosc sau care şi-au dresat şi educat câinii la şcoala de dresaj pe care clujeanul o deţine. În ultimii ani, ciobăneştii săi belgieni, Slow şi Solo, dar şi alţi câini pe care îi dresează au reprezentat România la competiţii naţionale şi internaţionale şi nu de puţine ori s-au clasat pe treptele înalte ale podiumului. În ultimii trei ani, Ciprian şi-a descoperit şi pasiunea pentru păsările răpitoare şi astăzi unul dintre prietenii săi fideli este Handi, un şoim pe care l-a salvat vara trecută.

DESTINAȚII. Escapadă în Transilvania Saxonă. Într-o zi senină, Transilvania Saxonă – fâșia aceea îngustă dintre Sibiu și Brașov, și dintre Carpații Meridionali și Târnava Mică – poate fi comparată în frumuseţe cu Toscana sau Provence, chiar dacă este un alt tip de privelişte, mai sălbatică. Dealurile nu au fost pieptănate la milimetru de mâna omului, ierburile cresc încă libere, oile sunt mânate de ciobani ancestrali. Industrializarea, cu ariergarda sa numită industrie turistică de masă, a lăsat nevătămate în puritatea lor câteva peisaje urbane și rurale de o asemenea valoare culturală încât UNESCO le-a inclus în Patrimoniul Mondial, și de o asemenea bogăție naturală încât Uniunea Europeană le-a declarat arii protejate de importanță continentală. O călătorie de două-trei zile prin miezul acestui ținut, numit din timpuri istorice Pământul Crăiesc, este o redescoperire a Europei, așa cum era ea o dată. Înainte ca betonul, uleiul, fumul și gazul de eșapament să îi lase cicatrice de neșters. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Stephen Hawking: geniul captiv într-un trup diform. Pe 8 ianuarie 1942, exact în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei, se năştea la Oxford, în Marea Britanie, Stephen Hawking, considerat de mulţi unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai lumii, poate cel mai important, de la Albert Einstein încoace. Savant genial, Stephen Hawking a revoluţionat şi a stârnit lumea ştiinţelor exacte, în ciuda unei boli necruţătoare care i-a fost confirmată la numai 21 de ani şi care ar fi trebuit să-i aducă moartea la maxim 24. Pe 8 ianuarie 2015, Stephen Hawking împlineşte 73 de ani; este considerat cel mai inteligent om din lume, este ateu declarat şi are la activ două mariaje. (Mădălina Kadar)

SPORT. 2015 arată rău în sporturile de echipă. Oricât de optimişti ar fi suporterii sportului clujean perspectivele noului nu sunt deloc la nivelul cerinţelor, sau a obiectivelor propuse. Aruncând o privire peste evoluţiile favoriţilor din a doua jumătate a anului trecut se remarcă uşor poziţiile din clasamentele ligilor de fotbal, baschet, volei sau handbal. Practic singurele speranţe pentru o nouă prezenţă a Clujului pe harta Europei se leagă de CFR Cluj, club aproape desfiinţat. O performanţă cu adevărat semnificativă ar fi o finală între CFR şi Universitatea Cluj în Cupa României la fotbal. În celelalte sporturi Clujul e doar o amintire a oraşului în care meciurile de cupe europene erau la ele acasă. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu