Nicio casă fără apă. Proiect gigant al Companiei de Apă Someș-Tisa

Peste 300.000 de oameni din Cluj şi Sălaj vor avea apă şi canalizare în urma unui proiect european de 355 milioane de euro, aparţinând Companiei de Apă Someş. Proiectul prevede modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj, urmând să deservească un număr de 174 de localităţi.

Directorul Companiei de Apă Someş, Călin Neamţu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că vor beneficia de investiţii 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la reţeaua de apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de canalizare.

„Am câştigat un proiect cu finanţare europeană de 355,6 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj. Investiţiile deservesc 174 de localităţi – 76 în Cluj şi 98 în Sălaj, urmând, printre altele, să fie reabilitată staţia de tratare a apei de la Gilău, realizarea unei reţele noi de distribuţie apă potabilă de 1.090 de km, reabilitarea a 120 de km distribuţie apă potabilă, realizarea unei reţele noi de canalizare de peste 300 de km. Beneficiarii investiţiilor vor fi 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de caalizare. În urma implementării acestui proiect, va creşte gradul de racordare la sistemele de alimentare la apă potabilă de la 79 la 95%. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura până în anul 2023”, a spus Neamţu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, la rândul său, că în urma implementării acestui proiect, judeţul Cluj va fi, probabil, singurul din ţară în care aproape 100% din populaţie va fi racordată la sistemul centralizat de apă potabilă şi 97% la sistemul de canalizare.

„Clujul reuşeşte să aducă bani europeni României, fiind cea mai mare finanţare pe care un operator de servicii din judeţ o aduce de când ţara noastră este membră a UE. Este cel mai mare proiect european din judeţ, iar împreună cu alte 250 de milioane de euro câştigate pe alte proiecte, Clujul a reuşit să atragă peste 600 de milioane de euro, bani europeni. Intrăm în normalitate, sunt bani care vor ridica calitatea vieţii clujenilor şi standardele judeţului”, a spus Tişe.

Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Compania de Apă Someş a mai derulat, începând cu anul 1997, patru mari proiecte de modernizare a reţelei de apă şi canalizare cu finanţare europeană de 330 de milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu