Napolact duce „războiul laptelui”

Foto: Dan Bodea

Piaţa românească dă serioase bătăi de cap marilor producători şi distribuitori de produse lactate. Din cauza scăderii constante a consumului de lactate care se înregistrează în ultimii ani, unii au înregistrat piederi constante. Este şi cazul Napolact, brand deţinut de FrieslandCampina România, unul dintre cele mai importante branduri de lactate din Transilvania şi chiar din România, care a mers pe pierdere în ultimii trei ani.

Recent s-a adăugat şi un adevărat scandal referitor la faptul că firma ar importa lapte din Ungaria pentru produsele Napolact şi nu l-ar mai colecta de la micii fermieri din judeţele din nordul Transilvaniei. Totul pornind de la declaraţia unui reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Animale din nordul ţării. Reprezentanţii companiei au dat însă asigurări că toate produsele Napolact sunt realizate cu lapte colectat din Ardeal.

“În primul rând, am vrea să subliniem că informaţiile privind activitatea de colectare a laptelui de către FrieslandCampina România sunt incorecte. Pentru toate produsele Napolact, compania foloseşte, pe toata durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. Avem peste 1000 de ferme partenere în Ardeal”, a declarat Cornel Cărămizaru, director de vânzări FrieslandCampina România.

„Laptele crud colectat de FCR din România vine din două surse: fermele din Ardeal (aproximativ 85% din cantitate) și centrele de colectare. Un centru de colectare este un tanc în care se adună laptele de la circa 15 vaci aparținând unor persoane fizice dintr-o zonă rurală. Fiecare persoană, din cele 50 de punctele la care am fost nevoiti sa renunțăm, livrează zilnic, în medie, 35 de litri de lapte vara și 20 de litri iarna. Avem aproximativ 1000 de parteneri, atât ferme cât și centre de colectare, care ne furnizează lapte crud în Ardeal. Din cauza creșterii de anul acesta cu aproximativ 30% a producției am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, care furnizau puțin peste 5000 de litri de lapte pe zi, o cantitate foarte mică, raportat la volumul nostru de producție. Din această cantitate de lapte ar rezulta cel mult 500 de kilograme de brânză. În România, datorită climei și a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud vara și prea puțin iarna, creând un dezechilibru ce trebuie rezolvat de către companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizează pe perioada verii, ca în fiecare an”, a mai publicat compania pe pagina oficială de facebook.

Lapte mult vara şi puţin iarna

Cei de la Friesland au precizat însă că în lunile de iarnă nu îşi pot acoperi necesarul de lapte din producţia internă, aşa că importă lapte. „Este adevărat că în lunile de iarnă compania FrieslandCampina trebuie să compenseze deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte țări membre ale Uniunii Europene, dar acestă cantitate reprezintă doar 5-10% din laptele crud folosit pe durata unui an și nu este utilizată niciodată pentru produsele Napolact, care sunt făcute exclusiv cu lapte din Ardeal”, se mai arată în comunicarea oficială a companiei.

Napolact a înregistrat în ultimii ani pierderi semnificative, după ce consumul anual de lapte şi lactate a scăzut în România. Cu o istorie de peste 100 de ani, compania clujeană a înregistrat pierderi de 4, 24 de milioane de euro în 2012. În ultimii doi ani a renunţat la 210 angajaţi din cei aproape 700 câţi avea compania în 2010. Cea mai recentă reducere a activitate s-a produs la finele lunii mai, când firma a anunţat închiderea activităţii la fabrica din Carei. Aici au rămas fără loc de muncă 130 de oameni. În urma acestei decizii atât producția de brânzeturi de la Carei, cât și activitatea de tăiere și ambalare a brânzei de la Târgu Mureș au început să fie relocate la Baciu. La fabrica de la Târgu Mureș continuă producția de iaurturi. Oficialii companiei au precizat că au luat această hotărâre din cauza condițiilor de piață dificile, provocate în special de cererea extrem de scăzută de pe piaţă. La fabrica Napolact de la Baciu se produc mai multe tipuri de lactate printre care brânzeturi, iaurturi și unt. „Consumul de lactate a scăzut cu mai mult de 6% pe an în ultimii cinci ani, ceea ce ne-a forțat să operăm sub capacitatea de producție în toate fabricile. Capacitatea de producție a fabricii din Baciu este suficientă pentru a acoperi o potențială creștere a cererii”, a declarat atunci pentru Transilvania Reporter, Cornel Cărămizaru, director de vânzări Friesland Campina România. Acesta a mai precizat că după finalizarea procesului de centralizare a producției de brânzeturi, compania va deține în România două fabrici, la Baciu și la Târgu Mureș. Iar firma se va concentra pe creşterea şi dezvoltarea brandului Napolact.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu