Moment istoric la Cluj. După 95 de ani, numele Operei Naționale a fost inscripționat pe fațada clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga”

Foto: Dan Bodea

Opera Națională Română din Cluj-Napoca are, după 95 de ani, o locație oficială, din toate punctele de vedere. Dezvelirea plăcuței care dovedește cel mai bine acest aspect a avut loc duminică seara, în jurul orei 22:30, într-un cadru festiv. Astfel, Opera Națională a primit pe frontispiciul clădirii propria titulatură, alături de inscripția Teatrului Național „Lucian Blaga”. Deși aceste două instutiții își desfășoară activitatea în cadrul aceleiași clădiri, Opera Națională a fost nedreptățită aproape 100 de ani. Deși pare un aspect simplu de rezolvat, a fost nevoie de un an pentru a primi toate aprobările necesare pentru ca această modificare istorică să fie legală.

Directorul Operei Naţionale,   Marius Vlad Budoiu / Foto: Dan Bodea

Directorul Operei Naţionale, Marius Vlad Budoiu / Foto: Dan Bodea

Momentul a fost marcat de o Gală de binefacere realizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului pentru sprijinirea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca. Înaintea recitalului, directorul Operei Naţionale, Marius Vlad Budoiu, le-a mulțumit celor care au făcut posibilă această „intrare în normalitate”.

„Opera are numele ei pe frontispicul clădirii așa cum merita de atâta timp prin calitatea excepțională a muncii și devotațiunea fiecărui angajat. Fie că fac parte din personalul artistic, din servicul de scenă, din servicii de contabilitate sau din muncitorii de la ateliere, toți angajații își aduc concursul la ridicarea operei în și pentru care lucrează. Le mulțumesc tuturor. În toată această acțiune a existat cineva care ne-a împins înainte, cineva care s-a arătat de neoprit. O persoană care, acolo unde exista o piedică, găsea o soluție. O persoană care a umblat prin toate birouri, a vorbit cu toate persoanele cu care trebuia vorbit și care, în ultimă instanță, a rezolvat pe această cale problemele birocratice. Vorbim despre domnul Sabin Mircea Rus”, a precizat Budoiu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Lucrările de inscripționare au fost susținute financiar atât de persoane fizice, cât și juridice care au donat diferite sume. Printre donatari se numără și câțiva angajați ai Operei Naționale, care au fost precizați în timpul Galei.  „Nu contează sumele atât de mult pentru că acestea sunt foarte mari. Pe noi ne-au impresionat toate persoanele care ne-au ajutat. Când au auzit despre ce e vorba chiar și firmele ne-au făcut înlesniri foarte mari din punct de vedere financiar sau chiar ne-au ajutat cu sumele respective”, a mărturisit Budoiu.

Acesta a promis că de acum înainte Opera Națională Română din Cluj va fi din ce în ce mai prezentă în viața culturală a orașului.

Imediat după dezvelirea plăcuței de pe frontispiciul clădirii, cei prezenți la eveniment s-au bucurat de un foc de artificii, pentru a sărbători cum se cuvine momentul istoric atât de mult așteptat de artiști, dar și de oamenii de rând, care nu conteneau să întrebe de ce a fost necesar să treacă 95 de ani pentru ca acest lucru să se întâmple.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu