Ministrul Sănătății: Vaccinarea populației va începe în martie sau aprilie

Guvernul a aprobat, în baza unei hotărâri de guvern, normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, joi, la Palatul Victoria.

“S-a aprobat hotărârea guvernului privind modificarea şi completarea HG 1031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, se creează cadrul legal încât Ministerul Apărării Naţionale, instituţiile din subordine, şi Ministerul Afacerilor Interne, instituţiile din subordine şi din coordonare, să aducă la îndeplinire activităţile prevăzute de lege. S-au aprobat, prin acest ordin comun, normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. S-au aprobat fondurile necesare organizării şi funcţionării centrelor de vaccinare, care se suportă din bugetele instituţiilor şi ministerelor implicate “, a declarat Nelu Tătaru.

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat joi că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 va depinde într-o foarte mare măsură de modul în care autorităţile vor comunica.

El a declarat, la începutul şedinţei de guvern, că miercuri a avut activităţi de pregătire şi derulare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

“Ieri (miercuri – n.r.) am avut mai multe activităţi legate de modul de organizare şi punerea în aplicare a tot ce înseamnă schemă de organizare şi funcţionare a campaniei de vaccinare. Vreau să mă opresc asupra unui aspect cât se poate de relevant şi pentru care cu toţii am căzut de acord, că trebuie să ne concentrăm şi să găsim soluţiile cele mai fezabile, este vorba de comunicare, pentru că succesul acestei campanii va depinde într-o foarte mare măsură de modul în care vom comunica şi de modul în care, aşa cum spunea cineva ieri, vom reuşi să ajungem să ducem mesajul la cel care stă în faţa porţii sau pe o bancă în parc, să înţeleagă şi să aibă tot ceea ce ţine de informaţiile necesare să poată să ia această decizie”, a afirmat Ciucă.

900 de centre de vaccinare în țară

Primul vaccin anti-COVID în România va fi făcut în 27 decembrie, când ar putea ajunge un prim lot, simbolic, de 10.000 de doze, din care va fi imunizat personalul medical din linia întâi.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, din primele doze va fi vaccinat personalul medical din spitalele de boli infecțioase.

El a spus că, până acum, rata de acceptare a vaccinului în rândul personalului medical din spitalele suport COVID este de aproape 95%, iar în celelalte spitale, rata de acceptare este de 70% în rândul medicilor și de 50% la asistenți medicali. În rândul medicilor de familie, rata de acceptare a vaccinului este de 80%.

În România vor exista aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare – Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare, care vor fi centre regionale. Conform sursei citate, la aceste centre au fost deja pornite frigiderele la o temperatură de minus 80 de grade, cât este necesar pentru păstrarea vaccinului Pfizer/BioNTech.

În 21 decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului va da aviz pentru vaccinul anti-COVID-19, iar în toate statele UE va ajunge câte o tranșă simbolică de 10.000 doze, iar în luna ianuarie România va primi în jur de 600.000 de doze, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În februarie, ar urma să ajungă în jur de 1 milion, astfel încât în martie-aprilie să poată fi începută vaccinarea populației. Până la acel moment, vor fi vaccinați angajații din spitale, din centrele de copii și de bătrâni și persoanele vulnerabile. “Sper ca până la începutul verii să ajungem la vaccinarea unei mari părți a populației”, afirmă Tătaru.

Românii care se vor vaccina antiCOVID-19 vor primi o adeverință, pe hârtie sau în format electronic, în limba română si în limba engleză. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține că acesta nu este un pașaport epidemiologic, ci „un document medico-legal” în care se va preciza seria și lotul vaccinului, precum și alte date tehnice.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu