Minerii blocaţi în subteran îi cer lui Antonescu să vină la Roşia Montană
Minerii din Roşia Montană care s-au blocat miercuri, în galeria Cătălina-Monuleşti refuză să iasă la suprafaţă, ameninţând că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă nu vor avea o discuţie cu liderul Senatului, liderul PNL, Crin Antonescu, pe care-l consideră ‘principalul vinovat’ de situaţia actuală privind proiectul miner.
Ei îl aşteaptă pe liderul PNL dar şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare la Roşia Montană până sâmbătă, la ora 12.00.
Timp de o oră, liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu şi prefectul Gheorghe Feneşer s-au aflat în mină, pentru a discuta cu cei 22 de mineri care au refuzat să iasă la suprafaţă.
„Starea lor fizică şi mentală este bună deocamdată. Nivelul de oxigen este puţin în scădere, iar umiditatea este destul de ridicată”, a declarat liderul de sindicat.
Minerii îl consideră pe liderul liberal „principalul vinovat faţă de starea în care s-a ajuns, astăzi, aici” (la Roşia Montană), a declarat Cristian Albu.
De asemenea, protestatarii doresc ca „toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare să vină la Roşia Montană cât de urgent, să discute cu ei şi să vadă în ce stare au ajuns”, dar „şi să vadă ce s-a făcut la Roşia Montană”.
Cei 22 de mineri au transmis că, dacă până sâmbătă, niciuna din persoanele nominalizate nu vine la Roşia Montană vor intra în greva foamei.
Ei se află la o distanţă de circa un kilometru de intrarea în galerie, la o diferenţă de nivel de 300 de metri. Doi dintre mineri au probleme de sănătate. Unul are probleme cu inima, iar celălalt are bronşită, a spus prefectul de Alba.
„În momentul de faţă, nu cred că trebuie să ne facem griji pentru cei care s-au blocat, dar unii dintre ei au probleme medicale şi nu au medicamente la ei”, a spus prefectul, completând că urmează ca salvatorii să le ducă minerilor blocaţi medicamente, alimente şi apă.
Feneşer a declarat că singurul lucru de care i-a convins pe mineri a fost acela să nu intre în greva foamei încă de miercuri. El a adăugat că protestatarii „sunt convinşi că trebuie să stea acolo cât timp este nevoie”.
Prefectul a menţionat că-l va informa pe premier, precum şi pe Crin Antonescu şi pe liderii grupurilor parlamentare care sunt revendicările celor blocaţi în galerie.
”E o chestiune de bun simţ să vină aici, la Roşia Montană, să vadă adevărata faţă a Roşiei Montane”, a conchis reprezentantul guvernului în teritoriu.
Un număr de 22 angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation s-au blocat, miercuri, în galeria Cătălina-Monuleşti, ei solicitând aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană. În condiţiile în care mare parte din angajaţii RMGC sunt angajaţi pe perioadă determinată, iar contractele expiră la sfârşitul lunii septembrie, protestatarii se tem că acestea nu vor mai putea fi reînnoite.
Oamenii care s-au blocat în mină lucrau în schimbul I şi au anunţat când ar fi trebuit să aibe pauza de masă, că refuză să iasă la suprafaţă. Ei muncesc în galerie la lucrări de conservare a acesteia.
Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Până în anii trecuţi, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea.
La RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, mare parte din aceştia fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni. Contractele angajaţilor expiră la sfârşitul lunii septembrie. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Eugen Furdui. În prezent, rata şomajului în comuna Roşia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a menţionat, săptămâna trecută, , primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiază între 105 şi 110 familii, a afirmat primarul.
Circa trei sute de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici s-au adunat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.
Ei au continuat să scandeze şi miercuri lozinci în favoarea proiectului minier. „Vrem să muncim aici, la Roşia Montană”, „Jos şomajul”, „Vrem să trăim din minerit”, „Mineritul este pâinea noastră”, „Ne-am săturat de atâta aşteptat” şi „Vrem locuri de muncă ACUM” sunt câteva din mesajele afişate pe pancardele purtate de către participanţii la manifestaţie.
Mai multe comisii parlamentare au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.
„Eu le transmit întreaga mea solidaritate, faptul că înţeleg punctul lor de vedere, dar în acelaşi timp apelul de a înţelege că discuţia despre resursele naturale ale României care se află la Roşia Montană este una care nu poate fi decisă doar de locuitorii din zonă, sau doar de către dânşii, cei care lucrează. Că este absolut obligaţia Guvernului, a autorităţilor, de a gândi soluţii pentru dezvoltarea economică, pentru locuri de muncă, este perfect adevărat. Înţeleg aceşti oameni, e dreptul lor, dar aici este vorba de o discuţie privitoare la resurse care aparţin întregii naţiuni”, Crin Antonescu, preşedintele Senatului.