Mărţişoare cu suflet. Pasiune, dincolo de suferinţă

Oana Rus Şi Andrada Bara- Foto: Maria Man

Sunt tinere, talentate, dar greu încercate de viaţă. Oana şi Andrada fac parte din cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru” din Cluj-Napoca. Cu ocazia Târgului de Mărțișor organizat în Piața Unirii fetele și-au expus lucrările pentru a fi admirate și achiziționate de către cei care vor să dăruiască un cadou aparte unei persoane dragi la început de primăvară. Atmosfera din fața căsuței unde își expun fete creațiile este foarte animată întrucât cei din „gașcă”, cum îi spun copiii și tinerii asociației, au venit să le viziteze și să le susțină în demersul lor. „Noi parcă nici nu suntem bolnavi. Așa suntem noi când ne întâlnim! Râdem, glumim, parcă uităm de tot!”, spune Oana.   

Citiţi şi: Cluj, orașul celor patru târguri de Mărțișor: Primăvara meșteșugarilor nemulțumiți și a mărțișoarelor „la căsuță”

Oana a creat special pentru acest târg diferite lucrușoare folosind tehnica origami. „Am început să fac origami acum un an şi jumătate. M-a învăţat Nicu, un coleg din gaşcă, iar de atunci am început şi eu o mică afacere, să îi spun aşa. Am făcut lebede, coşuleţe, flori, libelule, păpuşi, un Mickey Mouse, o insulă micuță. Merge destul de bine târgul. Eu mă aşteptam să am mai mult succes la copii, dar doamnele au fost cele care au apreciat cel mai mult produsele de origami”, povestește tânăra.

Foto: Maria Man

Oana locuiește în Florești, împreună cu părinții. Când a aflat că e bolnavă, soțul a părăsit-o. „De trei ani şi jumătate am transplant de rinichi. Am făcut un an şi jumătate dializă. Am o fetiţă de şase ani şi jumătate. Sunt divorţată. Când am început să fac dializă, soţul a zis că ce să facă cu mine bolnavă, aşa că a băgat divorţul.  Acum locuiesc cu părinţii. Cred că e mai bine aşa, până la urmă. Asociaţia este a doua familie pentru mine”, povestește tânăra. Mărturisește că atunci când face origami, uită de absolut toate problemele. A învățat-o chiar și pe fetița ei să modeleze cu tact hârtia. „Uite, lebăda aceea colorată e făcută de fiica mea!”, spune aceasta cu mândrie.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Andrada s-a mutat în Cluj în luna ianuarie. Și-a dorit de mică să locuiască aici, iar destinul a așezat lucrurile perfect. În cadrul taberei de iarnă organizată de Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” în cadrul Hotelului Univers T din Cluj-Napoca, Andrada s-a îndrăgostit de Răzvan și astfel a decis să se mute la Cluj pentru a fi aproape de acesta.  Când vorbește despre acesta e vizibil emoționată, iarfericirea i se citește în ochi.  

„Am participat la tabăra organizată de asociaţie. Acum suntem împreună, m-am mutat la el. Îmi place foarte mult la Cluj, oamenii sunt foarte calzi, amabili, cumsecade. Îmi place mult aici”, spune Andrada.

„Sunt absolventă de Artă Sacră. Mi-am făcut studiile în cadrul Universităţii din Bucureşti. Prima oară am ajuns la Cluj la 12 ani pentru că am şi alte probleme de sănătate în afară de faptul că fac dializă.  Clujul a fost oraşul care m-a salvat. Dacă nu ajungeam aici, nu mai eram. Boala Crohn a debutat când aveam 12 ani. Am ajuns aici în ultimul hal, dar medicii m-au salvat. De atunci mi-am dorit să locuiesc la Cluj. Acum, de o lună, mi s-a îndeplinit dorinţa. De ce am făcut facultatea la Bucureşti? E o poveste interesantă. Un preot de acasă, de la Deva, mi-a zis că îmi duce câteva lucrări la universitate, în Bucureşti, spunând că sigur vor fi apreciate acolo. Aşa a făcut, după care mi-a zis să merg la Bucureşti la facultate. A fost cea mai bună alegere, dar tot nu am renunţat la visul meu de a ajunge să locuiesc în Cluj”, povește Andrada.

Andrada Bara- Foto: Maria Man

Cu câteva ore înainte de discuția nostră, tânăra artistă a lipsit mai multe ore din cadrul târgului.  A fost la dializă. S-a odihnit puțin, după care s-a întors în Piața Unirii. „Nu e ușor, dar câteodată simți că trebuie să ieși din casă, să faci ceva”, spune tânăra.

Pentru acest târg, Andrada a realizat mărțișoare din ceramică, icoane și tablouri cu diferite teme. „Am început să fac mărțișoarele în luna ianaurie. Sunt realizate din pasta ceramică care se modelează și apoi se pictează. Răspunsul oamenilor a fost pozitiv, am fost şi la alte târguri, dar aici mă simt ca acasă, iar în cadrul asociației ca într-o familie.  Chiar aveam nevoie de sprijin, iar Emanuel Ungureanu ne sprijină din toate punctele de vedere”, spune tânăra în vârstă de 31 de ani.

“Gasca”

Andrada a ajuns să facă parte din „gașcă” în urma discuției cu o tânără care a reușit să primească un rinichi nou și care i-a descries atmosfera din cadrul asociației. 

„Mi-e foarte milă de copii mici din cadrul asociației. Sunt atât de puternici! Mi-e milă să îi văd că trebuie să ducă viaţa asta care oricum e aşa cum este. Măcar eu am făcut o şcoală, o facultate, dar ei mititeii suferă enorm. Pot să spun cu mâna pe inimă că sunt o persoană norocoasă. Azi am făcut dializă, am fost acasă, am dormit şi am venit la târg. Fac dializă de trei ori pe săptămână, de patru ani. Durează patru ore timp în care desenez. Mi-e frică să nu adorm pentru că am cateter, iar odată mi s-a mișcat și nu am simțit. Am pierdut mult sânge, așa că acum stau trează.

Desenez și trece timpul. La mine e bine că rinichii încă scot apa din organism. Toxinele, în schimb nu. Știi ce îmi place cel mai mult aici, în cadrul asociației? Majoritatea copiilor sunt foarte pozitivi. Iei viaţa aşa cum este şi te gândeşti ce noroc că mai am o zi de trăit”, spune Andrada. Își amintește o reclamă în cadrul căreia era prezentată o musculiță care trăia o singură zi, dar care se bucura intens de fiecare moment.  „Uităm să apreciem lucrurile pe care le avem. Ce poți face într-o zi? O mulțime de lucruri!”, spune optimistă Andrada.

O parte din banii câștigați în urma târgului vo fi donați asociației, iar planurile fetelor nu se opresc aici. Își doresc ca pe viitor să organizeze o expoyiție, iar banii adunați să fie donați asociației.

Foto: Maria Man

În viitorul apropiat, atât lucrările Oana, cât și ale Andradei vor putea fi achizițonate din cadrul magazinului lor online.  Până atunci, însă, pe Andrada o puteți găsi aici, iar pe Oana, aici.

Citiţi şi: Mărţişoarele dacice, gigantice sau cele „ameţitoare”, „vedetele” târgului din Piaţa Unirii

Distribuie:

Postaţi un comentariu