Marșul pentru viață va avea loc sâmbătă la Cluj și în alte 130 de orașe
Marșul pentru viață va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 15:30. Clujenii se vor auna la această ora în Piața Unirii, de unde vor porni în marș prin centrul orașului. Astfel de marșuri vor avea loc simultan în peste 130 de orașe din România.
Citiţi şi: Câteva sute de clujeni au participat la Marșul pentru viață
„În ultimii ani au fost un număr tot mai mare de orașe care s-au implicat în Marșul pentru viață, anul trecut peste 130 de orașe, iar anul acesta așteptăm să se alăture alte orașe. De ce e nevoie de campanii de conștientizare precum Marșul pentru viață? Pentru că schimbarea de macaz din 1990 s-a produs în modul cel mai irațional posibil. În România, astăzi poți beneficia de chiuretaj uterin chiar dacă nu ești însărcinată, doar pentru că te prezinți la ginecolog și îi spui că ești însărcinată. Guvernele care s-au perindat de-a lungul timpului nu au avut politici demografice care să încurajeze natalitatea și să mențină populația. Abordarea revanșardă a avortului a avut rădăcini adânci și în statisticile României, începând cu anii 90. La sfârșitul anului 1990, România înregistra fabuloasa cifră de 992.256 avorturi, la o populație de 23 milioane.
Sporul natural al României rămâne negativ din 90, el scade de la plus 348.635 în 1967, la -69522 în 2014. Populația României a scăzut în ultimii 24 de ani de la 23 milioane în 90, la 19,9 milioane în 2014. Indicele fertilității conjugale, adică al copiilor născuți de femeile fertile e de 1,4, mult sub limita de menținere a populației, care ar trebui să fie 2,2-2,5. Această realitate propulsa România în anii 90 pe primul loc în Europa și pe locul 2 în lume la numărul avorturilor raportate la populație. Era ca și cum românii au înțeles că libertatea lor era libertatea de a-și ucide pruncii nenăscuți fără să înțeleagă că asta însemna și ruinarea viitorului”, a declarat dr. David Ille, președintele Fundației ProVita Cluj.
Conform acestuia, „trendul” proavort este același astăzi deși se constată o scădere a numărului de avorturi, până la 77.806 în 2014.
„Am fi tentați să credem că s-a schimbat mentalitatea, dar în realitate s-a produs ceva mai dramatic: structura populației pe grupe de vârstă a fost cea care s-a schimbat, așa cum avertiza, din 2007, profesorul Vasile Chețău, de la Centrul de cercetări demografice al Academiei Române. Am ajuns în stadiul în care populația feminină fertilă actuală e așa de mică încât dacă ar avorta toți copiii concepuți, tot nu am ajunge la numărul de avorturi din 90. Actualul număr al femeilor fertile din România e așa de mic că dacă toți copiii concepuți s-ar naște, tot n-am fi capabili să menținem populația actuală. Cu un indice conjugal de 1,4, România este sortită îmbătrânirii și morții, ca rezultat al acelei libertăți anunțate de premierul anului 90, Petre Roman. O societate care are o uriașă populație pasivă – bătrâni, bolnavi, copii -, care va trebui să fie întreținută de o populație productivă, care e din ce în ce mai mică, e sortită eșecului. Cine va plăti pensiile decrețeilor lui Ceușescu, ajunși pensionari în următorii 5-10 ani? Chiar și o economie în creștere raportată la o populație în scădere, înseamnă o imposibilitate care nu poate fi rezolvată decât prin admisia masivă a imigranților, care sigur că vor aduce schimbări masive culturale și sociale. Lipsa unor măsuri coerente de stimulare a natalității e o problemă de siguranță națională a României, care a fost abordată trecător în discursul de instalare al președintelui Klaus Iohannis. Dar în spatele acestor cifre se ascund tot atâtea drame umane care se consumă în tăcerea fiecărei zile”, a mai spus David Ille.
La sediul fundației clujene se asigură încă din anul 1999 programe de consiliere pentru viață, dedicate femeilor însărcinate, dar și celor care au trecut prin trauma unui avort, pe lângă educație sexuală în școli generale, licee și universități, pentru oferirea unei alternative la viața sexuală prematură și promiscuă la care îi îndeamnă societatea actuală, și servicii medicale curative, traininguri de know-how pentru cei care vor să apere viața.
În fiecare zi, în România sunt eliminați prin avort 213 copii.