Maraton al vaccinării, cu program non-stop, la Spitalul Militar din Cluj. Nu este necesară programarea
În sprijinul efortului național privind combaterea COVID-19, în perioada 25 octombrie 2021, ora 08.00 – 26 octombrie, ora 20.00, cu prilejul Zilei Armatei României, în Centrul de vaccinare din ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca se organizează un maraton al vaccinării, cu program non-stop și fără a fi nevoie de o programare prealabilă.
În ciuda frigului de afară, zeci de clujeni, de la cei mai în vârstă la cei mai tineri, au stat la coadă încă de la primele ore ale dimineții penru a se vaccina.
”Nu mi-e teamă, când e să mor tot mă duc. N-ați văzut ce arată la televizor ca nu mai e loc la capelă? Nu mai știe nimeni ce-i aici. Vedeți că sănătatea nu mai e, învățământul s-o dus, nu mai avem nimic.”
”Sunt convinsă de eficiența vaccinului. Într-adevăr există ți restricții, dar odată ce ne vaccinăm cred că putem scăpa de ele, sper.”
”Noi am trecut și prin boală, și atunci ne-am speriat și hai la vaccin. (Credeți că ne ajută vaccinarea să scăpăm de pandemie?) Dacă să scăpăm nu știu, dar măcar s-o ameliorăm”
Organizatorii maratonului spun că au tot ce le trebuie pentru a vaccina cât mai multe persoane.
”După cum vedeți, lumea a venit. Ne bucurăm foarte mult pentru că este cea mai sigură și rapidă metodă de a reveni la o viață normală. Nu e o problemă în a suplimenta numărul de doze de vaccin atât cât e nevoie deoarece spitalul nostru este și centru regional de depozitare a vaccinului anti-Covid”, ne-a declarat ofițerul de presă al Spitalului Militar Cluj, căpitan Emilia Sima:
”Singura contraindicație reală a vaccinării este șocul anafilactic. Alte boli, pot eventual amâna vaccinarea. Ca reacții adverse, cea mai de temut este miocardita, dar din 8 milioane de doze administrate în România s-au înregistrat 5 cazuri, adică un risc extrem de mic, de 5 ori mai mic decât riscul de a face și miocardita în timpul bolii COVID. Există suficiente studii care arată efectul bun al vaccinului și asupra femeilor însărcinate. De asemenea, se recomandă vaccinarea și în timpul alăptării. Folosirea de peste 9 luni a vaccinurilor anti-COVID a dus la colectarea informațiilor care să arate siguranța în administrare și incontestabilul efect de protecție față de forme grave, spitalizare și deces”, a declarat și colonel medic Simona Costin, director medical și epidemiolog al Spitalului Militar clujean.
Maratonul vaccinării se desfășoară sub deviza ”Împreună pentru viață, împreună pentru viitor”.
Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca este situat pe strada G-ral Traian Moșoiu, nr.22.