Manifestul tinerilor care își doresc o altfel de Românie
Un grup de tineri, studenți ai Facultății de Teatru si Film din Cluj-Napoca din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a scos o piesă Manifest, după cum spune și titlul acesteia. Aceasta vine ca o formă de protest la o mulțime de probleme pe care le are România. Mesajul este direcționat, în special, către cei care au plecat în alte țări să găsească o viață mai bună.
Sa trăiești în România de multe ori poate însemna pentru mulți oameni să supraviețuiești în România. Fiecare dintre noi are măcar o rudă plecată în străinătate la muncă, fiecare dintre noi a ieșit la proteste și a semnat petiții apoi a tot așteptat să se întâmple schimbarea. Conform testelor PISA 2018 România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, suntem in topul clasamentelor când vine vorba de mame minore și trafic de persoane, iar România ultimilor 30 de ani, de la Revoluția din 1989 până astăzi a fost condusă de o clasă politică care a avut grijă ca în fiecare an să descoperim câte un dosar anchetat de DNA și afaceri ilegale în care s-au furat mii de euro. Dar cu toate acestea sunt tineri care mai investesc, care strigă către părinți să se întoarcă acasă, care speră că există posibilitatea ca România sa fie un loc frumos unde ai vrea să trăiești o viață.
Piesa Manifest vorbește despre frustrările cu care ne-am confruntat măcar o dată în sistemul din România. Melodia este cântată de Dan Boldea, Loran Betty și Dominic Olar. Videoclipul este realizat de Andra Salaoru împreună cu Ricardo Fatiol, care s-a ocupat de proiecții și lumini. În videoclip figurația este formată din Oana Nemeș, Dragoș Bucătaru, Dragoș Lupău, Claudiu Gabor, Alex Rădulea. Aceștia sunt studenți ai Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Am vorbit cu o parte din cei care au lucrat la acest manifest. Am fost curioși să le aflăm supărările, de ce au creat o piesă cu un așa mesaj și care cred că ar putea fi rezolvările pentru o Românie pe care o caută.
- Cum ați pus la cale piesa Manifest?
Dan Boldea: „Eu si Betty o sa lansăm în curând un album pe care l-am făcut împreună și se numește Gibberish (n. r.: bolboroseală, a vorbi aiurea) și între timp am făcut melodia asta pentru album. Am vrut sa fie o melodie în limba română cu un mesaj puternic și să ne spunem ofurile într-o melodie. Eu am început să îmi scriu strofele mele și după am găsit împreuna cu Betty acest refren pe care ea l-a stilizat până a ajuns la această formă finală. Apoi ne-am gândit la cineva care vede lucrurile ca noi, astfel am colaborat cu Dominic. Ceea ce a fost cel mai frumos este că ne-am înțeles mesajul reciproc, oful, dorința, că toți avem un vis comun, acela este de a fi uniți în această țară, ne place să trăim aici, vrem să rămânem aici, doar că sistemul din România nu ne prea ajută, mai ales pentru partea artistică, pentru familiile de orice fel, pentru minorități.”
Andra Salaoru: „Ideea inițială a fost să facem un clip care cumva să fie pe străzile României, însă ne-am gândit că ar fi mult mai puternic dacă am muta toată acțiunea într-un studio unde să avem proiecții. Ideea pe care vrem să o transmitem este una de comunitate, că suntem cu toții în chestia asta și ne afectează pe toți. Nu este o chestiune subiectivă neapărat. Videoclipul unei melodii poate să ridice sau să scadă calitatea unei piese și alături de colegii mei, de cei care au jucat în videoclip și Ricardo Fatiol, care a făcut proiecțiile si luminile, am încercat să creăm o estetică cât mai bună în așa fel încât sa exprimăm exact mesajul piesei.”
„Cumva nu poți să ai pretenția de a avea un popor unit, o țară care să funcționeze corect și sănătos atunci când participanții ei fug de examene, fug de greutăți. ”, a spus Dan Boldea
- Cum ar arăta România ca un loc mai bun, cel pe care îl căutați, după cum spune și refrenul piesei?
Loran Betty: „Cred că ar fi un loc în care românul ar avea mai multă speranță și s-a gândit mai puțin la ideea de a pleca. Consider ca ești un român adevărat în momentul în care te-ai gândit măcar o clipă să pleci din țară ca să ai un trai mai bun și frustrarea mea, ca artist în devenire, ca regizor ca vocalistă, este faptul că țara asta nu are nevoie de mine. Un loc mai bun ar fi cel în care aș simți că România are nevoie de mine. Prin melodia aceasta m-am gândit foarte mult și la părinții mei, la părinții noștri. Foarte mulți părinți din generațiile noastre sunt nevoiți să plece și consideră că este cea mai bună soluție și atunci acești părinți lipsesc din viața noastră.”
Dominic Olar: „România ca un loc mai bun ar fi un loc în care vreau să îmi cresc copiii, să știu că am încredere într-un sistem educațional, într-un sistem medical care să poată să ducă viața mea și viața viitorilor mei copii spre un trai decent ceea ce am impresia că în ziua de astăzi nu se întâmplă. Din punctul meu de vedere, o țară în care aș vrea să trăiesc este una în care nu am nicio frică cu privire la viitorul viitorilor mei copii. Să îmi doresc să îmi fac o familie aici, să cred că voi putea să îi întrețin. În momentul de față consider că nu este posibil.”
Dan Boldea: „Din păcate mi se pare că suntem un popor care în teorie suntem extrem de uniți avem o identitate, ne place să ascultăm manele, sa mâncăm mici, să ascultăm muzică tradițională, să mergem la festivaluri, sa mergem la iarbă verde de 1 Mai, să facem tot felul de lucruri. Cumva în teorie toate aceste lucruri există, dar când vine vorba de practică nu. Am rămas mereu dezamăgit că lumea pleacă și pleacă. Și mama mea a plecat in Italia și am rămas singur ani de zile pentru un trai mai bun, dar am pierdut niște ani de iubire, de familie, niște ani în care aș fi putut să fiu un copil pe deplin fericit și Romania mi-a furat acest drept. Cumva nu poți să ai pretenția de a avea un popor unit, o țară care să funcționeze corect și sănătos atunci când participanții ei fug de examene, fug de greutăți. Mesajul meu către cei care am plecat să căutam un loc mai bun este că aș vrea să ne întoarcem acum. Cred că singurul moment în care am realizat că țara aceasta are totuși o mică speranță și că lucrurile se pot schimba a fost pe 10 august când am ieșit și eu în piață în București. Mi s-au întâmplat lucruri care m-au afectat iremediabil, nu fizic, ci emoțional, am simțit că putem să fim uniți, noi ca și popor, ca și generație tânără care ne dorim ceva, însă am fost brutalizați, am fost marginalizați, am fost dați deoparte. Am rămas cu un gust amar, am plâns zile întregi și cumva trauma asta care a rămas acolo a venit afară prin melodia asta.”
Dominic Olar: „Pentru mine faptul că oamenii pleacă constant din țara este un efect normal având în vedere direcția în care țara noastră se îndreaptă, nu evoluam la ritmul la care evoluează țările din vest, mi se pare ca avem prețuri destul de europene pentru un salariu destul de mic comparativ cu salariul mediu din Uniunea Europeană. De aceea oamenii aleg să plece, pentru ca nu consideră că vor găsi o viață decentă în România. Pentru muncă mai puțină poți câștiga mai mulți bani în afara țării și acesta este un argument destul de plauzibil pentru majoritatea românilor care pleacă.”
- Ce credeți că este de făcut ca măcar jumătate din aceste probleme pe care le menționați să poată fi rezolvate?
Dominic Olar: „Tinerii să meargă la vot, majoritatea nu este mulțumită cu situația din această țară și după cum vedem, conform procentajelor, nu merg tinerii la vot și până la urmă este viitorul nostru. Avem datoria de a ne informa măcar puțin de ce trebuie să mergem la vot, cu cine să votăm, o minimă educație politică ar fi necesară.”
Loran Betty: „Soluția ar putea fi ca noi, tinerii, să rămânem în țară să încercăm să facem ceva, nu știu exact să răspund ce pentru că ar putea fi foarte multe lucruri de făcut. Dacă tinerii pleacă să se întoarcă măcar la un moment dat și să încerce să implementeze anumite idei care ar putea să aducă țara la un nivel mai bun și să lupte ca acele idei să fie puse în practică.”
Dan Boldea: „Este foarte important să înțelegem democrația din care facem pate, politica, the bigger thing than us (n. r.: lucrul mai mare ca noi). Votul este foarte important, însă este important încă din școală să învățăm educație sexuală, să știm cum să ne protejăm, să creștem, să înțelegem că este în regulă să fii gay, să fii minoritar, într-o țară în care majoritatea este diferită și este bine sa îți urli oful de fiecare dată când simți să o faci. Acest sistem nu poate funcționa fără tine, fără mine, fără Betty, fără Dominic, fără Andra. Toți facem parte din acest mecanism democratic și putem schimba ceva, puterea este în mâinile noastre paradoxal aceea ce spunea Betty când spunea că ea simte că țara nu are nevoie de ea, ei bine are nevoie de ea, funcționează, dar funcționează deficitar. Tocmai asta ne face pe noi toți să pierdem momente din viața noastră plecând în afara să ne pierdem părinții, niște pioni importanți în creșterea noastră, nu poți avea o țară sănătoasă dacă toți participanții la această țară sunt defecți emoțional.”
Piesa Manifest poate fi ascultată pe Youtube, Apple Music și Spotify.
Articol realizat de Dana Coțovanu, studentă la Jurnalism, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.